Op de cover een foto van een schatkist waar van alles in blinkt. Biedt dit boek trainers/begeleiders/coaches ook daadwerkelijk het verleidelijks dat allemaal wordt voorgeschoteld? Gezien de positie op de ranglijsten van managementboek.nl zou je denken van wel. Of is het toch vooral de titel die doet aankopen? Beide zou kunnen. De post-it methode die wordt opgevoerd bijvoorbeeld, is volwassen en zie je zo voor je. Neem een proces, plak post-it stickers op de punten waar het proces verbeterd kan worden en…. succes gegarandeerd. Hetzelfde geldt voor de quickscan. Ook daarmee kan een begeleider vlot aan de slag. Het is vooral handig dat al deze werkvormen in dit boek zijn gebundeld en dat je er als facilitator tamelijk willekeurig uit kunt putten: wat zal ik vandaag eens doen? Wat heeft deze groep nodig om ‘los te komen’. Vergeten vormen komen spontaan boven en zijn dankzij de heldere beschrijving klaar voor gebruik. De sterren in het boek geven daarbij aan of het een gemakkelijke of moeilijke werkvorm is.
Maar er worden ook van die werkvormen gegeven die je tenen doen krommen. Zo wordt in één van de werkvormen wordt voorgesteld dat de deelnemers terug moeten denken aan hun lievelingsspeelgoed van vroeger. In een andere werkvorm draait het weer om het je inleven in een held, zoals Asterix of Superman. Of ga naar een boekwinkel, sluit aan in de rij en koop het boek dat je voorganger heeft uitgekozen. Zo zou je op verrassende ideeën moeten komen waar je anders nooit aan gedacht zou hebben. Ongetwijfeld kan dat werken, maar het kan ook tot weerstand in de groep leiden. De flauwheid hangt als het ware in de lucht. Want wat moet ik met pakweg het boek ‘Breien voor beginners’ dat mijn voorganger net heeft ingeslagen.
Het risico met de aangeboden werkvormen is dat het er enorm van afhangt wie de methoden begeleidt en hoe ze worden toegepast. Het gaat om het goede instrument op het goede moment en hoe je het gebruikt. De trukendoos kan anders makkelijk verworden tot de gevreesde doos van Pandora. Zoals bekend kwamen daar in één klap alle tegenslagen en onheil uit die een mens maar kan treffen. Wie de ‘50 werkvormen’ van A tot Z uit de kast pakt en de methoden zonder meer, dus zonder enige kennis toepast, loopt een groot risico veel hoon over zich heen te krijgen. Veel deelnemers zullen meewarig het hoofd schudden over zoveel ogenschijnlijk simplisme. Want wat is de ratio achter een ziekenhuis vergelijken met een pretpark of je met z’n allen afvragen wat je zou doen met de miljoen uit de Staatsloterij?
50 werkvormen voor creatieve sessies biedt ook hoop - net als de vogel uit de doos van Pandora. Voor wie goed zoekt en de instrumenten op de juiste momenten inzet, kan er zich inderdaad een schat openbaren. Wie niet goed zoekt of er zonder nadenken wat lekkers uithaalt, zal al snel concluderen dat het een schatkist met nepgeld is.