Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

David en Goliath

Goliath is een grote man, zeg maar gerust een reus. En van top tot teen gepantserd en van handwapens voorzien. David is maar een schriel mannetje vergeleken bij deze enorme man en toch stapt hij naar voren als vrijwilliger om Goliath te bevechten. We weten hoe het verhaal verder gaat: terwijl Goliath naar voren stormt, pakt David zijn slinger en een steen. Hij raakt de reus op zijn hoofd met de steen, Goliath stort ter aarde en David ontdoet zich van zijn aanvaller door hem de keel door te snijden.

Carla Verwijs | 23 oktober 2013 | 2-3 minuten leestijd

Wat maakt het verhaal van David en Goliath zo aantrekkelijk? David is op het eerste gezicht een duidelijke verliezer en toch is het deze David die wint. Als 'underdog' kiest hij een onverwachte aanvalsmethode (de slinger en een steen) en raakt Goliath op een zwakke plek. 'Wie niet sterk is moet slim zijn', luidt het gezegde. Dit is wat Gladwell bestudeert in zijn nieuwste boek 'David and Goliath'.

Gladwell redeneert dat het voordelen kan hebben om benadeeld en een buitenbeentje te zijn. Ook al heeft hij geen enkele ervaring met basketbal, Vivek Ranadivé besluit het basketbalteam van zijn dochter te coachen. Hij ziet in dat het team niet uit de beste speelsters bestaat. Vivek kent misschien geen basketbal, hij is opgegroeid met voetbal en besluit een voetbaltactiek (een op een verdediging) toe te passen op basketbal.

Deze tactiek verwart andere (veel betere) teams zo, dat het onwaarschijnlijke gebeurt: Viveks team wint de ene wedstrijd na de ander. Hij wordt zelfs bedreigd door een andere coach omdat 'hij geen eerlijke wedstrijd speelt'. Wat Vivek Ranadivé doet is niet tegen de regels; het is anders dan de strategie die bij basketbal gewoon is. En zodoende kan zijn team met mindere speelsters winnen van veel betere tegenstanders.

In het nadeel zijn, zoals Viveks basketbalteam, kan een voordeel worden met een andere benadering. Gladwell beschrijft een dyslectische advocaat die zich, omdat hij problemen heeft met lezen, getraind heeft op zijn luistervaardigheden. Dit 'compensatieleren' heeft van hem een succesvol advocaat gemaakt.

We denken vaak dat een moeilijke situatie een mens verzwakt en bang maakt. Zoals in een oorlog, na een reeks bombardementen op een stad, verwachten we dat de mensen de stad snel zullen verlaten. Maar het omgekeerde lijkt te gebeuren, veel inwoners voelen zich juist sterker. Als ze dit overleven, wat kan hun dan nog meer gebeuren? De 'near miss' van de bombardementen geeft ze kracht en lef.

'David and Goliath' heeft alle elementen die we zo goed kennen van Gladwell: een prikkelende vraag en interessante verhalen die allemaal een stukje van de puzzel zijn in de beantwoording van de vraag. Bovenal heeft Gladwell een meeslepende schrijfstijl die zijn boeken prettig leesbaar maakt.

Het boek bevat een aantal sterke verhalen, zoals over Wyatt Walker die aan de zijde van Martin Luther King vecht voor de burgerrechten in de Verenigde Staten. Ook bij de strijd van Emiel 'Jay' Freireich zat ik op het puntje van mijn stoel. De fans van Gladwell zullen weer smullen van dit boek. Sceptici, die zeggen dat Gladwell complexe problemen te simplistisch benadert, zullen dit argument ook in 'David and Goliath' bevestigd zien.

Gladwell is geen wetenschapper, hij is een journalist die zich over een vraag buigt en daarover veel voorbeelden vindt. Het is mij niet altijd duidelijk waarom een verhaal een voorbeeld is van het genoemde thema. Soms komt de verklaring later en een enkele keer blijft het duister. Met 'David and Goliath' heeft Malcolm Gladwell een boek geschreven zoals de lezer van hem kan verwachten. Niets meer en ook niets minder.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden