Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

100 Teamversnellers

'100 Teamversnellers' is een kleurrijk boekje met allerhande tips over het verbeteren van je team. Zo kleurrijk als het boekje is, zo divers is de 'vergaarbak' met onderwerpen, ideeën en checklists die Guy Peeters presenteert.

Sven Laudy | 24 december 2010

In het begin van '100 Teamversnellers' ontbreekt een inhoudsopgave. Daarmee is het moeilijk snel de vinger achter de structuur van het boek te krijgen. Gezien mijn vorige alinea was dit misschien precies de bedoeling van de auteur. Na enig zoekwerk vind ik een indeling. Het organisatieresultaat wordt opgebouwd uit zes teamcompetenties. Dit is de kapstok voor de 100 teamversnellers, hoewel dit later niet meer expliciet aan de orde komt. Dé receptuur van dit boek is niet te geven. Pakkende oneliners zoals 'Beloon kennisdeling in plaats van kennisbezit' worden toegelicht aan de hand van (korte) stukken theorie, afgewisseld met citaten - 'Teamwork is onontbeerlijk. Dan kun je de verantwoordelijkheid op iemand afschuiven' - inspirerende columns en zelfs foto's van bergbeklimmers. Ook checklists, lijstjes, modellen en grafieken worden met speels gemak geïntroduceerd. Als je een PowerPoint-presentatie moet houden, kun je met dit boekje je lol op, inspiratie genoeg. Aardig is het telkens terugkerende kadertje 'Teamcoach', waarin vragen staan om te reflecteren over de bijbehorende theorie. Deze vragen kan de teamcoach zelf beantwoorden, maar net zo eenvoudig stel je de vragen aan jouw eigen team. Een voorbeeld: 'Vul als team de driehoek (waarden, competenties en gedragsregels) in. Welke consequenties heeft dit?' De nadruk ligt in dit boek niet op het uitkauwen van de theorie, wél op het praktisch toepassen van teamtheorieën. Dat maakt het boekje niet helemaal consistent. In Teamversneller nummer 28 wordt verteld hoe je tot gedragsregels komt. Even verderop valt te lezen dat je elkaar bij voorkeur niet op gedrag stuurt binnen een team. Dat mag de pret van het boekje niet drukken. Het beste kun je alle teamversnellers als aparte stukjes lezen - als een scheurkalender. De afwezigheid van te veel theorie zorgt ervoor dat je ook niet snel verdwaalt in de wereld van de groepsdynamica; tegelijkertijd krijg je wel mooie handvatten mee. 'Vertrouwen is een harde voorwaarde voor effectieve teams', luidt Teamversneller 28 en gaat verder: 'Vertrouwen kent drie belangrijke dimensies: betrouwbaarheid, consistentie en trouw.' Waarna de begrippen kort toegelicht worden. Daarmee is niet het thema vertrouwen binnen teamwork wetenschappelijk afgedekt, maar je kunt er wel meteen iets mee in jouw eigen team. Daarmee is de auteur naar mijn mening geslaagd in de opzet van dit boekje. Verwacht geen dichtgetimmerde theorie over het ontwerpen van een succesvol team: dit boekje is een bloemlezing van ideeën, tips, trucs en best practices. De auteur noemt dit: 'zap, klik, pas toe... Sommige versnellers sla je over... of je bent zo geïnspireerd dat je daar gewoon onmiddellijk mee aan de slag wilt.' Oftewel: haal eruit wat er voor jou inzit, in dit boekje boordevol met inspiratie.

Over Sven Laudy

Sven Laudy is als bedrijfskundige werkzaam voor Quicken Organisatie Adviseurs. Zijn specialisme in groepsdynamica zet hij in om de samenwerking van teams binnen organisaties te verbeteren. Sven is bereikbaar via sven@quickenadvies.nl.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden