Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Authentiek leiderschap

Leiderschap staat de laatste jaren volop in de belangstelling; over dit onderwerp zijn vele publicaties verschenen. Bas Blekkingh er uitstekend in geslaagd om een zinvol boek toe te voegen. U bent succesvol in uw werk, maar niet echt gelukkig? U heeft het idee dat iets uw verdere groei belemmert? Ga dan op zoek naar uw werkelijke ik - uw authenticiteit. Het boek 'Authentiek leiderschap' van Blekkingh helpt u een aantal stappen te zetten om bij uw diepste drijfveren te komen. Leidend daarbij is de vraag: wat wilt u feitelijk tot stand brengen? De basis voor authentiek leiderschap is de creatie, in plaats van angst als drijfveer voor het handelen.

Jeroen Steggink | 24 januari 2006 | 2-3 minuten leestijd

De auteur heeft vanuit de eigen ervaring een 7-schillenmodel ontwikkeld. Het boek is tot stand gekomen uit gesprekken met leiders die als het ware een glazen plafond ervaren. Door de schillen stuk voor stuk af te pellen, komt de authenticiteit in zicht. Blekkingh onderscheidt van buiten naar binnen de volgende:

1. Omgevingsschil

2. Gedragsschil

3. Vaardighedenschil

4. Normenschil

5. Egoschil

6. Waardenschil

7. Authenticiteitsschil

In het hoofdstuk over de omgevingsschil wordt de lezer bewust gemaakt van het feit dat ieder zijn eigen werkelijkheid creëert. Geadviseerd wordt om problemen die geweten worden aan de omgeving voor jezelf nog eens kritisch te beschouwen en in de ik-sfeer te formuleren. Bij de vaardighedenschil beschrijft hij de stappen om met een positieve intentie invloed uit te oefenen op de omgeving. Onder de vaardigheden liggen de normen die een mens hanteert. Deze normen kunnen stimulerend, of juist blokkerend zijn in het handelen.

De auteur adviseert om stil te staan bij deze normen, zodat gedrag bewust kan worden gekozen. Nog een slag dieper wordt het zwaartepunt van dit boek bereikt: de egoschil. Ons optreden wordt, vaak zonder dat we ons daarvan bewust zijn, bepaald door de manier waarop we door anderen gezien willen worden. Ego heeft als doel onze erkenning of onze positie in een groep veilig te stellen. Het niet bewust of langdurig inzetten van je ego leidt tot energieverlies en mogelijk tot het uitkomen van een negatieve self-fulfilling prophecy.

Blekkingh beschrijft acht verschillende ego's die erop gericht zijn ons ten opzichte van een ander te positioneren. In de bijbehorende software zit een eenvoudige test om je eigen ego's te herkennen. Nog dichter bij de kern ligt de waardenschil. Handelen vanuit de eigen waarden is een voorwaarde voor Authentiek leiderschap. Ten slotte de diepste schil, het fundament: de authenticiteit. Op dit niveau ligt je zingeving, je missie. Wat wil jij dat er tot stand komt, wat wil jij je omgeving en jezelf meegeven, keer op keer? De wetmatigheid die de auteur daarbij aangeeft is dat hoe groter je de toegevoegde waarde van je missie ervaart des te gelukkiger je je voelt. In het slothoofdstuk wordt de weg van ego naar authenticiteit beschreven en de stappen die je daarbij zelf kunt zetten. Als je daarin slaagt zul je ervaren dat je ego's, die er altijd zijn, steeds minder nodig zijn om in te zetten. Je missie is immers leidend.

Het prettige van 'Authentiek leiderschap' is dat het gedachtegoed zowel op papier als in de software wordt ondersteund met opdrachten die direct toepasbaar zijn voor de eigen (werk)situatie. Daarnaast is een samenvatting van het boek via de vriendelijke stem van Blekkingh in een klein uurtje audio te horen.

Deze multimediale uitgave is een echte aanrader voor mensen die zich (verder) willen verdiepen in wat hen drijft en welke stappen kunnen worden gezet om die motivatoren leidend voor het gedrag te maken. Als dat lukt, bepaalt je missie - en niet je omgeving - je gedrag. Dit is de weg om als leider écht en betrouwbaar te handelen. Je helpt dan, als authentiek leider, jezelf én de ander te groeien en zal meer geluk en resultaat ervaren.

Over Jeroen Steggink
Jeroen Steggink is trainer, adviseur en coach bij InContext Consultancy Group, gespecialiseerd in het bieden van maatwerkoplossingen voor de ontwikkeling van organisaties en de implementatie van verandering. Voor RFC beoordeelt hij Action Learning scripties van MBA-studenten van Business School Nederland.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden