Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Teams in flow

Teams in flow is een prettig geschreven en mooi vormgegeven boek dat gaat over de ontwikkeling van teams. Diederik Steeman, de schrijver, is organisatiepsycholoog en werkt als adviseur en coach op het gebied van team- en organisatieontwikkeling.

Wiemer Renkema | 18 april 2018 | 2-3 minuten leestijd

Vanuit deze achtergrond is voor hem het bereiken van ‘flow’ het ultieme doel van een topteam. Een team waarvan de teamleden boven zichzelf uitstijgen en door uitzonderlijk samenspel prachtige prestaties realiseren.

Steeman geeft een drietal tamelijk evidente redenen om aandacht te schenken aan teams: efficiëntie, wendbaarheid en ketenintegratie. Deze overwegingen vormen de basis voor het topteammodel; het model waar het boek om draait. Dit model kent de volgende elementen: leiderschap, vertrouwen, doel, planmatigheid, taak en rolverdeling, competenties, commitment, ontwikkelkracht en communicatie. Het boek geeft een beknopte uitwerking van deze elementen, min of meer een ‘best of’ opsomming van bestaande theorieën. Samen vormen ze een goed en consistent geheel en een prima uitwerking van het door de schrijver geïntroduceerde model. Dit is dan ook eerder een model van de inhoud van het boek, dan een nieuw managementmodel, maar ik heb ook niet de indruk dat Steeman dit beoogt.

Het boek zou krachtiger zijn geweest als Steeman had geput uit de ervaringen die hij, als professional in dit vakgebied, heeft opgedaan. Praktijkvoorbeelden zorgen voor verheldering van de acties die het boek de lezer aanreikt. Een gemiste kans want dit had prachtig gepast in de opzet van het boek en was zeker meer relevant geweest dan de voorbeelden die Steeman keer op keer gebruikt uit de wielerwereld. Naar mijn mening ligt de toegevoegde waarde van een auteur uit de praktijk in het beschrijven van ervaringen. Dat zorgt voor onderscheid ten opzichte van de meer academische werken die over dit onderwerp zijn geschreven en waar het soms aan verbinding met de praktijk ontbreekt.

Er zijn en worden veel boeken over teams geschreven en voor degene die zich in deze materie wil verdiepen is het lastig om de juiste boom in dit immer uitdijende bos te vinden. Is Teams in flow een must read? Nee. Het biedt geen nieuwe inzichten maar eerder een compact overzicht van theorieën die al bestaan, gegoten in een handig en praktisch toepasbaar model. Mensen die al veel gelezen hebben over het onderwerp zullen niets nieuws ontdekken. Teams in flow is wel een overzichtelijk en prima geschreven boek met heldere en goede instrumenten om een team verder te brengen. Daarmee is het een prima boek voor ‘starters’ in teamontwikkeling. Managers die aan het begin van hun carrière staan en werk willen maken van de samenwerking in hun team op basis van hun eigen persoonlijk leiderschap.

Over Wiemer Renkema

Wiemer Renkema is eigenaar van To be Training & Consulting, een innovatief human resources training- en managementadviesbureau. Hij is de auteur van Managen of niet, dat is de vraag.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden