Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Spiekbriefjes voor topmanagers

Het boek ‘Spiekbriefjes voor Topmanagers is de ideale ondersteuning voor de manager die niet zit te wachten op bakken theorie, maar die het vooral in de praktijk wil brengen.

Enrico Sterken | 8 januari 2015

Ook al ben je een succesvolle topmanager, je hebt vaak niet de tijd om waardevolle managementmodellen uitgebreid te bestuderen, laat staan dat je de modellen snel kunt toepassen in de situatie die zich voordoet, want ook dan moet je de boeken in. Het managementboek Spiekbriefjes voor Topmanagers van dr. Tjip de Jong laat zien dat het ook anders kan. In dit boek worden 90 relevante managementmodellen van nu omschreven. De manager van nu is niet op zoek naar ingewikkelde boeken die verklaren waarom het beschreven model nu zo goed werkt en dit vanuit allerlei complexe redeneringen tracht te onderbouwen. De manager van nu wil een model direct kunnen toepassen, ook als die onderbouwing niet uitgebreid is. Wat De Jong doet met dit boek is razend knap: elk model weet hij te vangen in slechts twee pagina's. Dat is een prestatie van formaat, omdat van nagenoeg elk model een heel boek is geschreven. De Jong beperkt zich tot de essentie van het model en zorgt ervoor dat de theorie behapbaar en toepasbaar is. Dat er enkele foutjes in zitten, dat zij De Jong vergeven. Zo heeft hij in het plaatje van de kleurentheorie van De Caluwe het groendrukdenken verwisseld met het witdrukdenken. Het nadeel van dit boek is dat je soms een deeltje van een model mist, bijvoorbeeld zoals bij de BCG-matrix, want een belangrijke boodschap bij een 'dog' is dat als een product in dit kwadrant zit, en het is niet van strategisch belang, dan hoort een bedrijf dit product af te stoten. Deze kleine foutjes kan De Jong rustig corrigeren bij de volgende druk, want van dit boek worden er zeer zeker veel verkocht. Bovendien zorgt De Jong voor een mooie bronvermelding voor de managers die zich verder willen verdiepen in het gekozen model, vaak ook nog voorzien van een website. Kortom: dit is een musthave voor de huidige manager.

Over Enrico Sterken

Enrico Sterken studeerde in 2002 cum laude af aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen voor de studie Management, Economie en Recht. In 2008 studeerde hij eveneens cum laude af als MBA aan de Business School Nederland. Hij is werkzaam als districtsmanager Sociaal Medische Zaken van het district Utrecht - Flevoland bij het UWV.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden