Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

1+1=3

Het Kookboek voor teams van Esther de Haan doet wat het belooft: op een heldere manier oefeningen beschrijven om teams aan de praat te krijgen.

Pierre de Winter | 8 februari 2010 | 2-3 minuten leestijd

Wat een team is, dat weten de meesten onder ons wel. In een team werk je samen aan een gemeenschappelijk doel. Als het goed gaat, zorgen de gezamenlijke talenten ervoor dat dat doel daadwerkelijk gehaald wordt. Zijn er beren op de weg, dan worden die in eendrachtige samenwerking overwonnen. En is er sprake van een wedstrijd, dan wordt de tegenstander met ingenieus samenspel dolgedraaid. Want eendracht maakt nu eenmaal macht, 1+1=3, samen kun je meer dan alleen, en nog een heleboel meer van die gemeenplaatsen.

Tot zover het ideaalplaatje. Helaas lossen de meeste teams bovenstaande belofte niet in. Want goede, productieve samenwerking is niet iets wat van nature komt aanwaaien. Mensen mogen elkaar niet, voelen zich te goed, voelen zich te slecht, voelen zich gedomineerd, zijn te dominant, laten zich te weinig zien, roddelen over elkaar, roddelen over de baas, en verliezen sowieso het einddoel maar al te makkelijk uit het oog.

Maar met een goed team kun je de oorlog winnen. Dat weten ze in de sport, in het leger, en ook in het bedrijfsleven. Alleen, hoe zorg je dat een groep mensen zich als een team gaat gedragen? Vooral voor managers is dat een vraag die tot nachtmerries kan leiden. Hoe kun je als leidinggevende ervoor zorgen dat de teammotor aanslaat?

Over die vraag gaat het Kookboek voor teams. Er zijn al veel ‘kookboeken’ geschreven in de managementliteratuur. Recepten suggereren een bepaalde hands-on toepasbaarheid, waarbij je door toevoeging van de juiste ingrediënten in de juiste dosering tot een aantrekkelijk resultaat kunt komen. De recepten die Esther de Haan beschrijft, zijn bedoeld voor managers en mensen die ambitie hebben op het gebied van teamcoaching.

Over de vraag of samen schilderen, communiceren met behulp van de Roos van Leary of opdrachten uitvoeren aan de hand van het verhaal van circus Peperoni de resultaten oplevert waar je als manager of teamcoach op uit bent, kan ik helaas niet oordelen. Het oogt wat kolderiek allemaal en de kwaliteit zal ongetwijfeld samenhangen met de ervaring van degene die de oefening uitvoert. Maar wat bij lezing wel duidelijk wordt, is dat Esther de Haan weet waar ze het over heeft en dat ze dat zeer leesbaar heeft opgeschreven. Het heeft een praktisch boek opgeleverd voor eenieder die met teamcoaching aan de slag wil.

Over Pierre de Winter

Pierre de Winter is freelance journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden