Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Daily focusplanner - ‘Een aanrader’

‘Daily focusplanner’ belooft antwoord op de vraag hoe je met 15 minuten per dag meer focus, flow en voldoening uit je werk kan halen. In een tijd van hybride werken; waarin er dagen zijn dat je volledig thuis werkt, hoe breng je de focus aan en laat je je niet afleiden? Hoe kom je in je eigen flow? En hoe sluit je de dag af met een voldaan gevoel? 

Renée Braken-Krol | 30 augustus 2022 | 3-4 minuten leestijd

Anouk Brack is internationaal expert in leiderschapsontwikkeling, heeft vele jaren ervaring als coach, trainer en begeleider, is de eerste Nederlandse gecertificeerde Leadership Embodiment trainer. Daily Focusplanner is haar derde (leiderschaps)boek.

Dag-start, -pauze en -oogst

Brack begint Daily focusplanner met een uitleg over het gebruik ervan. Ze vertelt onder meer dat er geen regels zijn hoe je deze focusplanner kunt gebruiken. Wil je schrijven, tekenen, plakken of kleuren? Doe wat bij jou past, op jouw wijze. Het idee is dat je iedere ochtend voor je begint met werken, 5 minuten een Dag-start doet. Halverwege de dag hou je vervolgens een Dag-pauze en aan het einde van de werkdag doe je 5 minuten een Dag-oogst. Of je dit ook elke dag doet, is aan jou. Het vraagt in het begin behoorlijke zelfdiscipline, om het driemaal daags te doen.

Turboconcentreren

Voor de Dag-start adviseert Brack te turboconcentreren door middel van de HARK; houding, adem, ruimte en kwaliteit. Deze vier korte oefeningetjes maakten voor mij ‘helder wat me te doen staat’, en daarmee kreeg ik focus en flow. De oefeningen helpen bij het antwoorden op de vragen die je invult bij de Dag-start:

- Wat is de bedoeling van mijn werk of project in één zin?

- Wat zijn dus mijn prioriteiten?

- Wat zijn dan dus mijn acties?

- Wil ik dan ergens nee tegen zeggen, iets verzetten of iets minimaal doen?

- Geef jezelf een schouderklopje

Aan het einde van de dag, bij de Dagoogst,blik je (na een nieuw rondje turboconcentreren) terug op de dag. Welke doeltreffers heb je bereikt? Wat zijn losse eindjes? Wat waren mooie momenten? En geef je jezelf een schouderklopje.

Dag-pauze

Na een week oefenen met de Dag-start en Dag-oogst komt de Dag-pauze erbij. Daarin is het doel ontspannen in verbinding te zijn met jezelf en/of anderen. Het is geen vervanging van de lunchpauze, maar iets dat je kunt doen rondom de lunchpauze. Brack beschrijft meerdere activiteiten voor verbinding met jezelf of verbinding met anderen.

Bonusmateriaal

Achterin de focusplanner staat theorie met uitleg en modellen. Daarnaast vind je gratis bonusmateriaal met handige mini-trainingen op de website van Brack. Daar kun je ook je vragen stellen aan de auteur. Daily focusplanner is een handzaam boek met ruimte voor aantekeningen, er zit een elastiek voor een pen omheen. Kortom: Ideaal om dagelijks bij je te dragen. Het boek is strak opgemaakt, met aansprekende kleuren. Het bevat inspirerende foto’s en one-liners van bekende (management)goeroes.

Focus

Ik vind de Daily focusplanner een aanrader. Het boek helpt om je niet te laten afleiden door de dagelijkse emails die binnenkomen (en daarmee korte termijn voldoening te behalen.) Direct als je begint aan je werk-dag en je je computer aanzet, kies je een duidelijke focus voor de dag en daar richt je je op. Je kiest er daardoor voor om andere activiteiten niet te doen. In de Dag-pauzes heb ik verschillende activiteiten die werden voorgesteld geprobeerd, van ademhalingsoefeningen, legpuzzelen, planken, vriendinnetje bellen en tekeningen maken. Dat hielp mij vooral om even mijn gedachten te verzetten en achter mijn scherm weg te zijn.

Complimenten

Bij de Dag-oogst blik je terug op wat is gelukt, en waar nog open eindjes voor de dag erna zitten en voel je na. Het geeft me een voldaan gevoel, ik heb gedaan wat ik wilde en krijg zicht op de open eindjes. Bovendien maakt het helder hoe mijn werkzaamheden bijdragen aan de bedoeling van waar ik mee bezig ben. Het vraagt zeker zelfdiscipline en het lukte me niet iedere dag. Maar de dagen waarop ik de Dag-start, -pauze en -oogst deed, voelde ik me meer voldaan en sloot ik mijn werkdag af met een heerlijk gevoel. En af en toe eens alle complimenten teruglezen, geeft een lach op je gezicht!

Over Renée Braken-Krol

Renée Braken is bedrijfskundige en facilitair veranderkundig leidinggevende. Zij heeft ruime ervaring binnen de Rijksoverheid.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden