Den Dekkers duidelijke uitleg, aangevuld met heldere voorbeelden en tips over wat wel en niet werkt, zetten aan tot actie. De voorbeelden zijn zorgvuldig gekozen en sluiten goed aan. Je kunt direct zien dat Den Dekker veel ervaring heeft met dit onderwerp, dat lees je door het gehele boek. Er staan ook goede literatuurverwijzingen in voor verdere verbreding of verdieping.
Zwitsers zakmes
Ik las de 2e herziene druk van het boek. Het is compact, handzaam en goed opgezet. In de eerste helft legt Den Dekker uit wat Design Thinking is, hoe je het kunt toepassen en wat de werkwijze is. In de tweede helft reikt hij in alfabetische volgorde tools aan die je in kunt zetten. Per tool geeft hij beknopt en duidelijk aan wat het is en hoe het werkt. Daarbij is er voldoende ruimte voor eigen aantekeningen. Het boek is op verschillende manieren te gebruiken, als handleiding voor het opzetten, als werkboek voor het toepassen en als naslagwerk tijdens gebruik. Via de website van Noordhoff zijn diverse in het boek aangehaalde voorbeelden te downloaden.
Landschap
Design Thinking leent zich om wollig en abstract te blijven, maar het is Den Dekker uitstekend gelukt die valkuil te vermijden. Hij zet het allemaal in een zeer praktische vorm neer en neemt je bij de hand door de processtappen. Het landschap van Design Thinking ontvouwt zich voor je. Essentieel voor Design Thinking zijn zes grondhoudingen, (1) werk samen, (2) leef je in, (3) denk flexibel, (4) experimenteer erop los, (5) verbeeld het je en (6) werk integraal.
Convergeren en divergeren
Verwacht geen klant en klare receptuur. Het is geen menu. Den Dekker geeft in de tekst ook aan dat je ontmoedigd kan raken, al is het alleen maar omdat aannames keer op keer moeten worden herzien. Het is goed kennis te nemen van dit boek alvorens je Design Thinking gaat toepassen met je team. Wijs mensen op de consequenties. Teamleden worden gedwongen breder te kijken als ze Design Thinking willen toepassen. Stappen worden bewust genomen in het proces. Erg sterk vind ik het convergeren en divergeren. Waarbij je eerst zoveel mogelijk analyseert met een erg brede onderzoekende blik om het vervolgens weer specifiek te maken door de losse inzichten te organiseren tot één verhaal. Van analyse naar synthese.
Design Thinking is breed toepasbaar. Denk aan producten, diensten, uitdagingen, problemen, etc. Je stelt de klant, gebruiker die met het vraagstuk of probleem zit centraal.
Hier om te blijven
Design Thinking is er al een tijdje, zullen we er meer van horen of blijft het een niche? Hierop heb ik het antwoord niet. Ik denk dat de toepassing van Design Thinking ook bij de cultuur van een organisatie moet passen. Niet iedere bedrijfscultuur iservoor geschikt. De grondhoudingen zijn essentieel, en persoonlijkheden kunnen daarom een belemmering vormen. Ik denk dat je Design Thinking heel breed kunt inzetten. Mits je vooraf duidelijk kunt maken welke route bewandeld wordt. De uitzichten mogen nog onbekend zijn, de reis moet duidelijk vastgesteld worden. Inclusief rustpunten. Doe dit aan de hand van de denk- en werkwijze uit dit boek en je krijgt gegarandeerd een mooie gewogen en gedragen oplossing.
Design Thinking staat in mijn boekenkast in handbereik zodat ik de beschreven gereedschappen direct beschikbaar heb.
Over Emile 't Gilde
Emile 't Gilde is trainer en RASCI organisatieadviseur. De RASCI-methode helpt bij het creëren van duidelijkheid en transparantie over de rollen en verantwoordelijkheden binnen een proces. Hij is gespecialiseerd op het gebied van Supply Chain en Inkoop.