Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Iets met grenzen stellen - ‘Van harte aanbevolen’

Het mooi uitgegeven boek ‘Iets met grenzen stellen’ van Iris Posthouwer is meer dan actueel. De tijdgeest maakt ons bewuster van grenzen. En met vallen en opstaan zijn we op zoek naar het hoe dan. Dit boek duikt dan ook op allerlei plekken op en is zelfs in stationskiosken te koop: er is letterlijk veel vraag naar!

Caroline Koetsenruijter en Rogier van der Wal | 16 januari 2024 | 2-3 minuten leestijd

Iris Posthouwer weet goed waar ze het over heeft en kan dat ook aansprekend vertellen. Zo start ze Iets met grenzen stellen met een voorbeeld uit haar eigen leven. Jaren geleden liet ze - om haar man een plezier te doen - een tatoeage zetten, hoewel ze daar eerder nee op had gezegd. De tatoeëerder overrompelt haar en ze krijgt precies het hartje dat ze níet wilde op haar pols. Nu zou ze dat anders aanpakken. Het is een mooie illustratie van hoe we allemaal regelmatig te werk gaan: pleasen en dingen slikken omdat we de goede vrede willen bewaren... En dan in situaties belanden waar je niet blij van wordt. Als je dat te vaak doet kom je met jezelf in de knel. Het inzicht dringt zich op: zo kan het niet langer; ik heb nu hulp nodig.

Concreet

Die hulp biedt Posthouwer, heel concreet, compleet met stappenplannen en een uitgebreid arsenaal aan bruikbare voorbeeldzinnen. Leuk zijn de muzieknootjes die daar soms bij staan: op die momenten maakt ook de toon waarop je de zin uitspreekt een groot verschil. Goed om je daarvan bewust te zijn. Op de kaft wordt het boek aangeprezen als ‘praktische gids’ – praktisch is ie zeker!

Bruikbare tips

Er zitten meerdere hele bruikbare tips tussen, zoals het voorbeeld van het ophangen van een spiegel achter de receptie, waarin agressieve klanten zichzelf tekeer kunnen zien gaan en daardoor (aantoonbaar) tot bezinning komen. Ook het hardop praten in ‘denkwolkjes’ en de ‘if-then strategieën’ lijken ons heel bruikbare manieren om op een subtiele manier je grenzen te markeren. De vaak klakkeloos herhaalde mythe dat 93% van onze communicatie non-verbaal zou zijn, wordt door Posthouwer terecht onderuitgehaald: de woorden die je kiest doen er wel dégelijk toe! Toch kun je je ook afvragen hoe nou precies de balans is tussen taal en gedrag: hoeveel invloed heeft die laatste dimensie?

Cultuur

Het boek is sterk geschreven vanuit het individu en hoe dat interacteert met anderen. Voor aspecten van cultuur en bijvoorbeeld patroonmatige toxische uitwisseling is minder aandacht. In onze ogen had daar meer aandacht aan kunnen worden besteed: zeker binnen én tussen organisaties is de (eco)systemische dimensie ook heel relevant. Wie daar meer over wil weten kan bijvoorbeeld terecht bij De voorbeeldige organisatie van Naomi Ellemers en Dick de Gilder, waarin uitgebreid wordt ingegaan op de sociale identiteitstheorie.

Bronnen

Opvallend is verder dat de auteur in haar voetnoten een enorm aantal artikelen citeert, maar nauwelijks boeken. De bronnen dienen vooral ter verificatie; door zo weinig boeken op te nemen, krijg je weinig zicht op de samenhang tussen de geciteerde publicaties, terwijl ook dat aspect interessant kan zijn en een wat bredere blik zou kunnen opleveren.

Dat gezegd hebbend kunnen we Iets met grenzen stellen van Iris Posthouwer van harte aanbevelen, vooral aan diegenen die op zoek zijn naar hoe ze soepeler en overtuigender hun eigen grenzen kunnen aangeven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden