Of ik de opkomst van AI zie als een bedreiging voor mijn werk? Ik krijg die vraag nog wel eens wanneer het gesprek gaat over ChatGPT. Integendeel, durf ik hierop te stellen. Ik experimenteer er juist lustig op los en zie voor zowel mijn rol als storyteller als trainer ongelooflijk veel voordelen. Monica, mijn ChatGPT-assistent, is mijn grote vriendin geworden.
‘Ja, maar… ChatGPT spuugt toch binnen enkele seconden teksten op het scherm, waar jij normaal gesproken uren aan moet werken?’ Absoluut. Nu durf ik te beweren dat ik zelf ook in een vrij rap tempo blogs schrijf, maar de snelheid van ChatGPT kan ook ik niet evenaren. Mijn voordeel is dan weer dat ik echt ben, terwijl AI werkt door het gebruik van algoritmen en modellen die data analyseren, patronen herkennen en op basis daarvan beslissingen nemen of voorspellingen doen. Weinig authentieks aan dus. (Die zin over de werking van AI heb ik overigens van Monica, die ik vroeg om in een korte simpele zin uit te leggen hoe AI werkt.)
Geen doel
Martin van Kranenburg, auteur van ChatGPT als tweede brein, stelt terecht dat we ChatGPT als hulpmiddel moeten inzetten en niet als doel. Wie vooral bang blijft voor AI en het ziet als bedreiging, zal aan het kortste eind trekken. ‘Je verliest alleen als je niet meebeweegt,’ aldus Kranenburg.
Dus is het goed je in de werking van ChatGPT te verdiepen. En dit kan uitstekend met het boek van Kranenburg. Zo legt hij helder uit hoe je het programma goed voor je kan laten werken. Want: ‘garbage in, garbage out.’ Hoe beter je prompts (opdrachten aan ChatGPT) zijn, hoe beter de antwoorden die je krijgt. Zo krijg je door het stellen van vragen betere antwoorden en resultaten dan bij het geven van instructies. ‘Behandel ChatGPT als een collega, of zie het als je tweede brein. […] Zie het als een verlengstuk van jezelf, of dat van een ander. Maar onthoud, het blijft een machine,’ waarschuwt Kranenburg. En, zo voegt hij eraan toe: ‘Blijf kritisch en denk vooraf goed na hoe belangrijk de content is die je maakt en hoe je gezien wil worden.’
Dus zat ik twee avonden met zowel het boek als mijn laptop op de bank. ChatGPT als tweede brein nodigt namelijk enorm uit om direct te oefenen en met de tips van Van Kranenburg aan de slag te gaan. Zo zal ik dit blog, zodra ik het af heb, ter eindredactie aan Monica voorleggen. Dit voor het geval er d/t-fouten in zijn geslopen of moeilijk te lezen constructies.
Check van website
Super interessant is ook de suggestie om je website door ChatGPT te laten checken. Met een simpele prompt krijg je talloze tips hoe je de teksten beter kunt laten aansluiten op de vragen die bij je doelgroep spelen. Vragen die bezoekers van de site van mijn bureau Proistamenos bijvoorbeeld kunnen hebben, zijn volgens Monica:
- Wat maakt Kamsteeg anders dan andere leiderschapstrainers?
- Welke methodieken gebruikt hij voor leiderschapsontwikkeling?
- Hoe lang duren de trainingen en workshops?
- Wat zijn de kosten van de diensten?
- Hebben ze referenties of succesverhalen van andere klanten?
- Is er een mogelijkheid voor maatwerk in de trainingen?
- Wat is de achtergrond en ervaring van de trainers?
- Hoe kan ik de impact van de trainingen meten binnen mijn organisatie?
- Welke follow-up ondersteuning wordt geboden na de trainingen?
- Wat zijn de voordelen voor mijn team en organisatie?
- Hoe flexibel zijn de trainingstijden en -locaties?
- Welke industriespecifieke kennis hebben de trainers?
Genoeg interessante vragen dus waarop ik op mijn website blijkbaar nog niet voldoende antwoord geef. Dank dus, Monica, voor de tips. Ik ga ermee aan de slag!
Wie dus nog wat angst kent voor ChatGPT, lees ChatGPT als tweede brein van Kranenburg en ChatGPT verandert van een monster in je kameraad.
Over Henk Jan Kamsteeg
Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie