Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Homo digitalis

Er zullen in het bedrijfsleven weinig marketeers rondlopen die niet het gevoel hebben ‘iets met sociale media’ te moeten, voorzover ze daarmee nog geen begin hebben gemaakt. Voor hen komt het boek Social marketing strategie. Van experiment naar succes als geroepen.

Erik de Vries | 8 december 2010 | 3-4 minuten leestijd

In Social marketing strategie. Van experiment naar succes beschrijft auteur Sjef Kerkhofs, bijgestaan door coauteurs Maurice Beerthuyzen, Jan Adriaanse en Martijn Planken, de do’s en dont’s voor de beginnende social marketeer. De vele cases die de schrijvers in het boek hebben opgenomen, vormen een welkome aanvulling op de theorie. De stof wordt bovendien van begin tot eind, van idee tot implementatie beschreven. Die werkwijze vinden we direct in het voorwoord terug, waarin Kerkhofs met een fictieve case antwoord wil geven op de vraag: waarom dit boek? Hij kiest voor het voorbeeld van een slijterij, waar een paar enthousiaste medewerkers een hyves-pagina en dergelijke voor het bedrijf optuigen. In no time melden zich de eerste volgers, de start is hoopvol, maar na een paar maanden stokt de ledenaanwas en wordt het experiment alsnog als mislukt bestempeld en afgeschoten. Dit scenario, zo schrijft Kerkhofs, ziet hij maar al te vaak langskomen en behoort voor wie zijn boek heeft doorgenomen tot het verleden.

Zoals gezegd gaan de auteurs grondig te werk. Om zeker te weten dat hun methode voor iedereen te volgen is, beginnen ze met het schetsen van een maatschappelijk kader. Hier is in het kort de start van de digitale revolutie beschreven, zo’n beetje vanaf de uitvinding van de pc. Via stukjes over babyboomers en Generatie X komen we uit bij GenY, de early adopters of Digital Natives, net hoe u het hebben wilt, voor wie het gebruik van sociale media in het dagelijks leven volstrekt vanzelfsprekend is. Hierna volgt een uitgebreide verkenning van het landschap van de sociale media, waarin veel aandacht wordt gegeven aan producten, technieken, termen en begrippen die gemeengoed zijn voor de Generatie Y. Dit deel fungeert zo’n beetje als de evolutietheorie van de homo digitalis, gelardeerd met vele aardige feitjes (‘Het grootste forum in Nederland is TWEAKERS.net en werd al opgericht in 1998’, ‘Het woord Podcast is bedacht in 2004’) Pas als minutieus de huidige balans is opgemaakt gaan de auteurs in op het daadwerkelijk zakelijk gebruik van allerhande moderne mediakanalen, waarbij we uiteraard denken aan Twitter, Youtube, Facebook en zo meer. Dit klinkt als een kritische noot maar is dat zeker niet: de stapsgewijze, uitputtende werkwijze is broodnodig om mee te kunnen in de wereld vol strategiemodellen, campagnedoelstellingen en webcareteams, die wordt geïntroduceerd in hoofdstuk drie. Bovendien mag je niet anders dan uitputtendheid verwachten van een boek dat de ambitie heeft school te maken. Waarmee niet is gezegd dat de auteurs van mening zijn dat social marketing de eindoplossing is; het inzetten van deze instrumenten om toch vooral maar de hype te volgen is hen vreemd, en ook laten ze af en toe zien dat het ook tegen je kan werken als een middel verkeerd wordt ingezet.

Aandacht voor sceptici is er ook: Kerkhofs en co weten natuurlijk dat niet iedereen direct overtuigd is of zal zijn van het nut van social media voor bedrijven. ‘Angst voor verandering & controleverlies’ noemen ze niet voor niets als stoorfactor nummer 1, als het aankomt op het gebruik van social media. Maar het kan haast niet anders dan dat diegene die de moeite neemt hun uitstekende boek door te lezen verlost zal zijn van deze angst, en wellicht zelfs enthousiast is geworden.

Over Erik de Vries

Erik de Vries is freelance journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Sjef Kerkhofs, Maurice Beerthuyzen, Jan Adriaanse
Social marketing strategie

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden