Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

In Focus

‘Op weg naar nieuw leiderschap’

Karel Noordzij beschrijft in 'Op weg naar nieuw leiderschap' niet alleen de noodzaak tot verandering, maar ook zijn eigen ervaringen op deze weg. Wat vinden de klanten van Managementboek van dit boek?

Nienke van Oeveren | 20 december 2013 | 2-3 minuten leestijd

Ad van der Hulst
Adjustintime: Minder managementcorvee | Meer resultaat

Als het aan Karel Noordzij ligt, gaat het vanaf nu (en steeds meer) om mensen met hun talent en (persoonlijk) leiderschap – en niet meer om langetermijnstrategie op basis van command & control. Noordzij is een mastodont als manager en zijn verhaal leest als een doorleefde reflectie van heel veel ervaring. Ik heb hardop gelachen om stukjes klare taal en klare beelden. Als Bosschenaar heb ik genoten van het verhaal van de organisatie van Carnaval in Oeteldonk als metafoor voor managen. Ik heb met respect gelezen over de omgang met integriteitsvraagstukken (Ego-checks).

Minpuntje: er is naar mijn smaak wat te veel structuur in het boek. Het lijkt daardoor wel een scriptie of MBA-these en dat komt de leesbaarheid niet ten goede. Kortom: een mooi, persoonlijk verhaal van een gedreven en kundig manager die een praktische vorm van idealisme beschrijft in taal die betekenis heeft.

7

René Tromp
Directeur-bestuurder van schoolorganisatie GPOWN.nl

Leiders met lef, die echt openstaan voor zelfreflectie, zullen met veel interesse het boek van Karel Noordzij lezen. Hij doet een pleidooi voor een paradigmawisseling in houding en handelen van leiders. Zij kunnen waardevol zijn door anders leiding te geven aan nieuwe onzekere tijden in deze 21ste eeuw. Door het wegvallen van externe zekerheden en systemen kunnen dienende leiders een zingevende cultuur en integere cultuur creëren waarin nieuwe generaties weer hoop, visie en perspectief krijgen voor een andere betere toekomst! Dat spreekt mij aan!

Aspecten als zelfontplooiing, erkenning, openheid en vertrouwen zullen in die cultuur een grote rol gaan spelen. Noordzij geeft op basis van persoonlijke en praktische ervaringen allerlei tips en tools voor het leiderschap dat vereist gaat worden. De belangrijkste basis volgens hem is een persoonlijke ontdekkingstocht naar introspectie. Leiders die juist in deze ‘crisistijd’ bereid zijn en de moed hebben om dat te doen, gaan het verschil maken.

8

Linda van der Kolk
HR-manager a.i.

Op weg naar nieuw leiderschap sluit aan bij de laatste ontwikkelingen in organisaties. Bij de groeiende behoefte aan inspirerend leiderschap, namelijk een nieuwe motiverende stijl van leidinggeven die beter past bij de veranderingen van deze eeuw. Met name de persoonlijke praktische leiderschaptips van Karel Noordzij ga ik zeker onthouden en gebruiken.

Het boek geeft aan de hand van voorbeelden inzicht hoe wij als leiders en managers onze eigen stijl van leidinggeven kunnen verbeteren. Namelijk door aandacht te geven aan een zingevende, integere organisatiecultuur en door belemmeringen weg te halen, zoals oude verwachtingspatronen en procedures.

Heerlijk om te lezen en er nogmaals overtuigd van te raken dat elementen als ‘aandacht, erkenning en beloning van medewerkers’ en ‘consistentie in aanpak en uitingen’ geen loze kreten zijn, maar essentiële elementen bij het behalen van succes. Bovendien stimuleert het boek me weer om kritisch te kijken naar het nut van talloze procedures.

8

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden