Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

In Focus: Minimal Management

De boodschap van Paul Verburgt in Minimal Management: geef medewerkers hun vrijheid en eigen verantwoordelijkheid terug en beperk management tot het uiterste minimum. Wat vinden de klanten van Managementboek.nl van dit boek?

Justin van Lopik | 27 november 2015 | 2-3 minuten leestijd

Marike Bokslag

Partner bij altijdhr

Minimal Management is met grote vaart geschreven. De toon is soms licht pedant, maar altijd geestig. Auteur Paul Verburgt veegt de vloer aan met de ‘beheersingsmachinerie’. Managers, regels en stafafdelingen - waaronder vooral mijn vakgenoten van HR - krijgen er op smakelijke wijze van langs.

Het fundament van minimal management is het onwrikbare vertrouwen in de volwassenheid van mensen. Verburgt pleit voor meer vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid voor medewerkers: goed voor de mens en goed voor de zaak.

Verburgt is bijna dogmatisch in zijn opvatting. Een ‘ja, maar’-gevoel ligt tijdens het lezen dan ook op de loer. In het eerste deel neemt Verburgt de lezer vakkundig de wind uit de zeilen door alle eventuele bezwaren teniet te doen.

Samenvattend is Minimal Management het lezen meer dan waard: het geeft een verfrissende kijk op organiseren en zet aan tot nadenken. En tot slot de ‘maar’: de rol van de middenmanager binnen Verburgts besturingsfilosofie blijft onderbelicht.

8

Judith Barneveld

Adviseur zelfsturing en samenwerking, eigenaar van De Werkwijze

De boodschap dat de invoering van minimal management radicaal moet plaatsvinden, vind ik zowel de meest behulpzame als de meest troeblerende van dit boek. Behulpzaam, omdat Verburgt duidelijk maakt dat dat kan en dat dat nodig is. Troeblerend, omdat we maar moeten hopen dat met name de top beschikt over de vereiste moed en overtuiging om minimal management te initiëren en door te zetten. Gelukkig worden alle tegenargumenten en sceptische vragen stuk voor stuk geadresseerd.

Het betoog overtuigt verder omdat transparant is waar het gebaseerd is op meningen, observaties of ervaringen. Vanuit die ervaringen komen concrete tips over de hoofdelementen van minimal management: weinig managers (een span of control van 100-120 geeft de benodigde regelruimte), kleine teams (8-9 personen kunnen lekker samenwerken) en collectieve targets (3-4 leiden tot de gewenste resultaten). Tegelijkertijd doet Verburgt ook een beroep op ons eigen timmermansoog. Dat lijkt me in lijn met de filosofie van eigen verantwoordelijkheid.

8,5

Pim Breebaart

Voorzitter van de Vereniging van Toezichthouders van Hogescholen

Paul Verburgts interessante boek heb ik met plezier gelezen. De vorm is bovendien erg goed aan de inhoud aangepast. Want de valkuil om allerlei zaken uitvoerig toe te lichten of aannemelijk te maken met wetenschappelijk onderzoek is groot. Juist de radicale keuze in inhoud én vorm maakt het tot een goed boek. En meer is niet nodig. Het boek is erg toepasbaar op grote mbo-colleges, hogescholen en universiteiten. Jammer genoeg gaan nu ook grote gemeenschappen van basis- en middelbare scholen aan managementobesitas leiden. Het leidinggeven aan grote onderwijsinstellingen kan echt veel beter. Meestal worden precies de verkeerde keuzes gemaakt. Dat heeft alles te maken met het gebrek aan de juiste kwaliteiten in de leiding. En dat heeft weer te maken met het perspectief van de Raad van Toezicht. Dat kan beter en dan is er veel winst te behalen. Heel inspirerend om Minimal Management te lezen.

10

Over Justin van Lopik

Justin van Lopik is werkzaam bij Managementboek en hoofdredacteur van Managementboek Magazine, platform voor business professionals.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden