Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Professioneel adviseren: begrip, empathie en beïnvloeden

In mijn werk als organisatieadviseur zoek ik naar de kracht van empathie in omgevingen waar zaken vaak sneller, goedkoper en efficiënter moeten. Wat zijn oplossingen waar mensen op de werkvloer zich goed bij voelen en de opdrachtgever blij van wordt?

Yvonne Hage | 25 maart 2016 | 3-4 minuten leestijd

Het boek Professioneel adviseren: begrip, empathie en beïnvloeden van organisatieadviseur Jan de Vuijst sprak me gelijk aan. Aan de hand van vier invalshoeken vertel ik waarom.

Mooi
In het boek worden alle fasen van een adviesopdracht besproken en de rol van individuen en teams hierin. De Vuijst baseert zijn boek op de klassieke theorieën van bijvoorbeeld Quinn en Graves en op recente schrijvers op het gebied van organisatie en advies zoals León de Caluwé, David Allen en Ben Tiggelaar. Door de nadruk op empathie, begrip en beïnvloeding helpt dit boek de adviseur te kijken naar de beweegredenen en achtergronden van de mensen met wie zij werken, zonder het eindresultaat uit het oog te verliezen. Het thema ‘zelfreflectie' loopt als een rode draad door het boek, waarbij De Vuijst rekening houdt met de verschillen tussen senior en junior adviseurs. De theorie wordt levend gemaakt door concrete voorbeelden bij de theorie, door interviews met mensen uit de praktijk, zowel adviseurs als opdrachtgevers, en door praktische opdrachten.

Modellen
De Vuijst biedt de lezer een scala aan modellen en maakt ook hier het onderscheid tussen senior en junior adviseurs. Beginnende adviseurs zoeken in onzekere situaties houvast in modellen, meer ervaren adviseurs hebben zich deze modellen vaak al eigen gemaakt. Als beginnend adviseur herken ik de behoefte aan nieuw gereedschap in mijn advieskist. Om te zorgen dat deze gereedschappen niet op de bodem van de kist belanden en stof gaan verzamelen, geeft de schrijver ook praktische tips om de modellen in de praktijk te brengen. Ten eerste leert het model de adviseur wat er aan de hand kan zijn in de klantsituatie. Ten tweede kan de adviseur de klant uitleggen wat er speelt aan de hand van het model. Tot slot kan het model, de uitleg hiervan door de adviseur en de reactie van de klant hierop, tot zelfreflectie en zelfkennis leiden bij de adviseur.

Moeilijk
De grote hoeveelheid aan modellen en informatie maakt het boek volledig, maar het is voor de lezer even zoeken naar hoe alle theorie in de praktijk te brengen is. Aan het eind van ieder hoofdstuk staan een aantal verdiepingsvragen en praktijkopdrachten, zo wordt de theorie ook praktisch gemaakt. Mijn tip is om dit boek samen met een collega of sparringpartner te kopen en met elkaar een traject in te gaan aan de hand van de opdrachten. Door samen te praten over de theorie wordt deze meer behapbaar en wordt een modus van zelfreflectie gecreëerd.

Mogelijkheden
Wat ik meeneem uit Professioneel adviseren is dat de basis van iedere adviesopdracht is om te accepteren wie je zelf bent als adviseur, wie je opdrachtgever is en hoe de organisatie werkt. Als je deze drie kanten accepteert en begrijpt, zonder te oordelen, kan je gaan bouwen aan een werkend advies. Door meer inzicht te geven in verschillende drijfveren en karakterstijlen, heeft het boek van De Vuijst me verder geholpen in mijn zoektocht naar meer empathie op de werkvloer.

Als je een boek zoekt dat je in één ruk uitleest, of dat tot in detail ingaat op één specifiek thema dan ben je bij het nieuwe boek van Vuijst aan het verkeerde adres. Als je een handboek zoekt waarmee je zelf aan de slag gaat, bij voorkeur met een collega en waar je in verschillende momenten in je carrière weer op terug kan vallen, is dit het boek dat je zoekt!

Over Yvonne Hage
Yvonne Hage is adviseur bij Adviestalent. Vanuit haar achtergrond in internationale politiek is zij geïnteresseerd in besluitvormingsprocessen en het werkend maken van beleid. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden