Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De nieuwe Tsaar

De verhoudingen in de wereld zijn anno 2017 snel aan het veranderen. Na het ineenstorten van de Sovjet Unie als wereldmacht eind vorige eeuw en het bijna failliet van een aantal Russische staten, waaronder Rusland zelf, staat er begin deze eeuw een nieuwe leider op in Rusland die het tij drastisch weet te keren: Vladimir Poetin.

Rob van Nes | 23 februari 2017 | 3-4 minuten leestijd

In een boeiende biografie voert Steven Lee Myers ons mee door de levensloop van Vladimir Poetin. Geboren in Leningrad in een doorsnee Russisch arbeidersgezin, waar hij als enig kind beschermd opgroeit, doorloopt hij zonder enige problemen de lagere school. In zijn jeugd raakt hij gefascineerd door de vechtsporten en hij ontwikkelt een voorliefde voor werk als spion in het buitenland door het lezen van spionage verhalen.

Na het doorlopen van de universiteit lukt het hem dan ook om bij de KGB in dienst te komen, niet als spion, maar bij de inlichtingendienst in de DDR.

Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie keert hij met zijn vrouw en twee dochters terug naar Leningrad. Als hoofd van de afdeling Externe Betrekkingen verricht hij allerlei hand en span diensten voor de corrupte burgemeester van Leningrad, tot hij benoemd wordt tot hoofd van de FSB, de opvolger van de KGB. Hier springt hij in het oog van Jeltsin die hem aan het eind van de negentiger jaren promoveert tot premier en snel daarop tot zijn opvolger, President van Rusland. Tot zo ver is het leven van Poetin in een vogelvlucht weer gegeven.

Het vervolg is een meer gedetailleerde beschrijving van zijn leven als president samen met zijn premier Medvedev, inclusief de tijdelijke rol wisseling. Er volgen uitvoerige beschrijvingen van de rol van Poetin in de oorlog in de Russische deelstaat Tsjetsjenië alsmede van zijn manier van het oplossen van het conflict. Ook de daarop volgende terroristische acties in Rusland en de aanpak tegen de terroristen komen aan de orde.

Myers gaat ook uitvoerig in op de privatisering van de staatsbedrijven en doorschuiven van die bedrijven aan zijn vrienden inclusief de corruptie en zelfverrijking in de bovenste Russische lagen. Gesteund door het inperken van de persvrijheid en het onschadelijk maken van de politieke tegenstanders zien we de macht van Poetin in Rusland groeien. We lezen dat Russen een sterke man aan het bewind zien komen en hem steunen in de opeenvolgende verkiezingen, Daar komt hij ook steeds als sterkste uit, mede ook door de steun van de inmiddels gekeurde pers en verkiezingsfraude.

Hierdoor en met de geslaagde tactiek probeert De nieuwe tsaar dan ook in de Oekraïne zijn macht uit te breiden. Dit mislukt na de Maidan protesten en zijn stroman moet de benen nemen en vlucht naar Rusland. Het boek eindigt met de annexatie van de Krim.

Myers slaagt er in het tweede deel in om de groeiende macht van Poetin als president en terugkeer van Rusland als wereldmacht op boeiende wijze neer te zetten. Helaas laat hij te weinig zien hoe Poetin werkelijk in elkaar steekt, maar dat is waarschijnlijk moeilijk bij iemand die nooit emoties toont. Verder beschrijft hij nauwkeurig het leven van Poetin en de rijke bovenlaag van de Russische bevolking die met hem optrekt. Over hoe de gewone bevolking Poetin ervaart schrijft hij helaas niet. Juist dit zou het boek extra interessant maken omdat wij daar vaak een vertekend beeld van krijgen.

Het gehele boek leest ondanks alle feiten en vele Russische namen, die de revue passeren en wel eens verwarrend werken, vlot weg en vormt een goede achtergrond om de Poetin van nu een beetje te doorgronden. In een boek van deze omvang schuilt het gevaar dat het door langdradigheid half uitgelezen op een stapel komt, dat is niet gebeurd en mag als een aanbeveling worden gezien.

Rob van Nes MBA, Founding Partner van onder meer Ondernemen.in BV / International Business Development Academy en van Iber Business Group Nederland BV, is gespecialiseerd in Marktentreestrategie Route-to-Market strategie en waardepropositie )re)designg. Rob is auteur van Marktentreestrategie, Ondernemen in India, Kunst & Vliegwerk, The wheel of value en Ondernemen in Spanje. Hij spreekt in binnen- en buitenland op Masterclasses over International Business Development.

Over Rob van Nes

Rob van Nes MBA, Founding Partner van onder meer Ondernemen.in BV / International Business Development Academy en van Iber Business Group Nederland BV, is gespecialiseerd in Marktentreestrategie Route-to-Market strategie en waardepropositie )re)designg. Rob is auteur van Marktentreestrategie, Ondernemen in India, Kunst & Vliegwerk, The wheel of value en Ondernemen in Spanje. Hij spreekt in binnen- en buitenland op Masterclasses over International Business Development.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden