Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Geluk is D.O.M. - de drie bouwstenen voor geluk

Ben je op zoek naar een praktisch, klein en lekker lezend boek over (werk)geluk? Dan heb je geluk! Geluk is D.O.M. van geluksprofessor Patrick van Hees is een aanrader. Het boekje is bondig, leuk én verassend volledig en bevat de belangrijkste manieren om aan je eigen geluk te werken.

Marthe van der Molen | 19 mei 2017 | 2-3 minuten leestijd

Ik moet zeggen dat ik in eerste instantie wel een beetje schrok van de grootte van het boek toen het op de mat viel. Het is namelijk wel heel compact. Toch heeft de inhoud me verre van teleurgesteld. Van Hees is een schrijver die to the point is en niet om de hete brij heen draait, dit maakt het boekje verassend nuchter en zeker geen blij ei verhaal.

D.O.M. is de afkorting die volgens Van Hees staat voor Doelen, Oplaadpunten en Mensen. Dat zijn de drie elementen die je nodig hebt om gelukkig te zijn. Het voelt enigszins geforceerd dat het boek bij doelen begint. Doelen zijn erg groots om mee te starten en geluk zit hem juist zo vaak in kleine dingen. Het ervaren van geluk begint bij het bewust ervaren van geluk en bij je eigen mindset.

Ik kijk vanuit mijn vak vaak naar energiebronnen als belangrijke zaken die je kunnen leiden tot meer (werk)geluk. Wanneer je je energiebronnen opzoekt, kun je je energieniveau en geluksniveau omhoog krijgen. Daarnaast helpen ze je om veerkrachtiger te worden en zijn ze een buffer voor stress en minder leuke werkzaamheden. Dit boek maakt me er maar weer eens bewust van hoe je ook uit de simpele dingen des levens energie kunt halen. Een simpele glimlach of oogcontact zorgen er al voor dat je oxytoxine levels (gelukshormonen) omhoog schieten.

Het boek bevat veel quotes die voor mijn gevoel toch niet al teveel toevoegen aan de verhaallijn die van Hees schetst. Daartegenover staan de vele leuke feitjes die van Hees benoemt. Zoals dat je druk maken over dingen over het algemeen geen zin heeft. Van de 100 dingen waar je je druk om maakt, is dat maar voor 3 dingen terecht. De overige 12% gebeurt ook, maar valt nadien reuze mee. Dit is wel een mooi inzicht, waarvan ik merk dat het me in het dagelijks leven helpt.

Ikzelf ben veel met de wetenschap van geluk bezig. Het boek was voor mij dan ook niet zozeer vernieuwend, maar wel een hele mooie samenvatting. Het boek belicht een breed spectrum aan mogelijkheden om je geluk te vergroten en is daarbij verassend volledig, maar houdt het tegelijkertijd ook simpel en toegankelijk.

Sinds ik Geluk is D.O.M. heb gelezen glimlach ik toch wat vaker en kijk ik mensen wat vaker bewust aan. Dat voelt goed!

Over Marthe van der Molen

Marthe van der Molen is organisatie-adviseur bij Meauve Veerkrachtig Veranderen. Ze helpt organisaties veerkrachtiger en succesvoller te worden door teams en leiders te versterken. Hierbij maakt ze gebruik van veranderkunde, positieve psychologie en werkgeluk.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden