Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Altijd scherp – manage je energie, niet je tijd – het geheim van high performance

Onlangs is Altijd scherp - manage je energie, niet je tijd – het geheim van high performance in een Nederlandse vertaling verschenen. Het Engelstalige origineel verscheen in 2003 en is een klassieker in de Verenigde Staten.

Hennyta van Logtestijn | 3 juli 2017 | 2-3 minuten leestijd

Jim Loehr is psycholoog en prestatiecoach en heeft in 30 jaar honderden topsporters en leidinggevenden van grote bedrijven gecoacht. Hieronder zijn vele grote namen. Tony Schwartz is journalist en begon zijn carrière met het schrijven van een boek over Donald Trump. Daar zegt hij nu van: ‘ik ben er niet trots op’.

Altijd scherp -manage je energie, niet je tijd – het geheim van high performance geschreven door Jim Loehr en Tony Schwarz is een handzaam boek. Daarin wordt geprobeerd om praktisch toepasbare kennis en inzichten over het managen van energie te delen. De kern van het verhaal is dat u energie gebruikt, maar er ook voor moet zorgen dat u deze weer aanvult en reserves opbouwt.

Het boek is bruikbaar voor iedereen die iets wil bereiken en/of meer voldoening uit zijn leven wil halen.

Zoals de ondertitel al aangeeft hangen de schrijvers de filosofie aan dat het beter is om uw energie te managen dan uw tijd. Het gaat hierbij niet alleen om fysieke energie, maar ook om emotionele, spirituele en mentale energie. Ook deze laatste 3 zijn volgens de schrijvers te trainen door regelmatig grenzen op te zoeken en te overschrijden. Juist deze integrale visie nam mij voor de schrijvers in.

In het boek wordt de filosofie uitvoerig uiteengezet, gelardeerd met talrijke voorbeelden uit de lange praktijkervaring van Jim Loehr. In de voorbeelden worden zowel bekende sporters aangehaald als met hun voornaam en de eerste letter van hun achternaam aangeduide cliënten uit het bedrijfsleven. De voorbeelden over topsporters komen gedateerd over en spreken daardoor wat minder aan. De namen zullen een jonger publiek waarschijnlijk niet zoveel meer zeggen. Zoals een voorbeeld waarin het gedrag van de tennissers John McEnroe en Jimmy Connors wordt besproken. Dat speelt in de jaren ‘80 van de vorige eeuw. Ook marathonlopers en patiënten met de ziekte van Graves zullen zich wellicht wat minder aangesproken voelen. Hier worden mijns inziens wel erg snel conclusies getrokken die niet wetenschappelijk of medisch te onderbouwen zijn. Die wetenschappelijke benadering wordt voor het boek overigens wel geclaimd.

Desondanks is het boek goed bruikbaar. Het onderwerp is nog altijd actueel. Juist nu de 24/7-economie nog steeds verder oprukt, iedereen altijd bereikbaar is en grenzen tussen werk en privé vervagen, kunnen mensen sneller tegen hun grenzen aanlopen.

Het model van de filosofie en een systematisch programma om dit model toe te passen worden uitgelegd en toegelicht in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk eindigt met een samenvatting (handig om dingen terug te zoeken), bovendien bevat het boek een voorbeeld van een werkboek. Voor direct praktisch nut is het wel van belang om zelf actief een werkboek voor u zelf te maken. U krijgt dan zicht op hetgeen u belemmert in uw dagelijks functioneren en u vindt dan eerder de weg naar uw bronnen van energie.

Over Hennyta van Logtestijn
Hennyta van Logtestijn is controller en schrijft haar recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden