Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De edele kunst van not giving a f*ck - 'Zeer leesbaar, vol zelfspot'

Mark Manson heeft een hekel aan zelfhulpboeken en bijhorende goeroes. Ze werken zelfs omgekeerd: hoe meer je je druk maakt over bijvoorbeeld gelukkig worden, hoe ongelukkiger je wordt. De ‘Wet van Omkering’ noemt Manson dat.

Carla Verwijs | 6 november 2017 | 2-3 minuten leestijd

De meeste mensen geven te veel fucks om situaties die geen fuck verdienen (sorry, dit zijn Manson’s woorden, niet de mijne). Hij heeft dat zelf ook te veel gedaan. In ‘De edele kunst van not giving a fuck’ leer je je fucks juist te kiezen.

‘Geen fuck geven’ betekent niet dat je totaal onverschillig door het leven moet gaan. De vraag is eerder waar wél een fuck om te geven. Tegenslagen horen nu eenmaal bij het leven, maar we kunnen beter ons op een groter doel richten dan ons druk maken om alles wat tegenzit op weg naar dat doel. Manson wil je helpen een duidelijker beeld te krijgen van waar je werkelijk een fuck om geeft.

Zo is het bijvoorbeeld beter voor je emotionele gezondheid te accepteren dat je middelmatig bent. Dat zijn we allemaal, al doen de media ons graag geloven dat we uitzonderingen zijn. Media laten de extremen zien, wat voor ons als een maatstaf gaat voelen waaraan we moeten voldoen. Op z’n minst. Er is helemaal niks mis met de middelmaat.

Het is mens eigen om zich te meten aan anderen. Als je wilt veranderen hoe je tegen problemen aankijkt, zul je moeten veranderen waar je waarde aan hecht, aldus Manson. ‘Zelfverbetering’ is niets anders dan de juiste waarden kiezen. En een goede waarde is realistisch, sociaal constructief en inherent en beheersbaar. De rest van het boek gaat Mark Manson in op de vijf waarden die hij het meest zinvol vindt. De eerste daarvan vond ik interessant: verantwoordelijkheid nemen voor wat zich voordoet in je leven.

Deze waarde draait om keuzes: hoe we een situatie interpreteren en hoe we daarop reageren. Als we een probleem zelf kiezen (een marathon lopen, bijvoorbeeld), dan voelen we ons daar goed bij. Maar als het wordt opgedrongen (‘Je gaat nu een marathon lopen’), dan voelen we ons een slachtoffer. Niemand is verantwoordelijk voor onze emoties, dat zijn we alleen zelf. Ook bij vreselijke gebeurtenissen is dit een waarde om op terug te vallen. Niet toevallig is het een kenmerk van weerbaarheid (resilience). Kom uit de slachtofferrol, hoe comfortabel die ook voelt, en kies ervoor om ergens anders een fuck om te geven. Simpel, maar niet makkelijk.

‘De edele kunst van not giving a fuck’ is voortgekomen uit de blog van Mark Manson, waar je verder kunt lezen als dit boek niet genoeg was. Als lezer moet je even door de f* woorden heen kijken, maar dan is het een zeer leesbaar boek, vol zelfspot van de auteur, waar ook nog nuttige dingen in staan. Daarmee plaats ik dit boek in de categorie ‘zelfhulp’, ook al heeft Mark Manson nog zo’n hekel aan zelfhulpboeken.

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement. Daarnaast zit ze in de jury voor het Managementboek van het Jaar 2018 (#Mgtboek2018).

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden