Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Management Summaries - Iedereen verandert

Effectief veranderen vraagt dat u als het ware op drie schaakborden tegelijk speelt. U moet niet alleen ‘het vraagstuk dienen’ en ‘de omgeving gidsen’ maar ook nog eens zelf zien te ‘groeien als veranderaar’. Dat is de rode draad, of liever de kapstok, in Iedereen verandert van Hans Vermaak.

Pierre Spaninks | 24 november 2017 | 1-2 minuten leestijd

Op het eerste schaakbord gaat het erom dat u meerwaarde realiseert met directbetrokkenen. Dat doet u vooral door samen met hen concrete klussen op te pakken en al doende te leren.

Op het tweede schaakbord gidst u de omgeving en schept u voorwaarden voor vernieuwing. Bij lokale vernieuwing kan die omgeving zowel blokkeren als ondersteunen. Door te zorgen dat u daar verstand van krijgt en de mensen met wie u samenwerkt daarin mee te nemen, kunt u betere voorwaarden scheppen. Daardoor krijgt vernieuwing de ruimte en de kansen die het verdient. Als u die voorwaarden veronachtzaamt, zwemt u tegen de stroom in en krijgt u minder voor elkaar. Daarom is het van belang dat u zulk gidswerk naar u toe trekt, ook al vraagt niemand u erom.

Op het derde schaakbord werkt u aan uzelf als veranderaar. U kunt en moet veel investeren in uw capaciteiten als veranderaar, maar alleen wat u uw op het eerste schaakbord leidt tot mooi en goed werk voor medewerkers en klanten. Iedereen verandert, niet alleen als object maar ook als subject. Als object ondergaat u verandering. Als subject verandert u de wereld om u heen.

Dit is een ingekorte versie van de Summary van Iedereen verandert. Meer informatie en een speciale proefdownload van Management Summaries vindt u op deze pagina.

Over Pierre Spaninks

Pierre Spaninks (Eindhoven, 1955) was tot zijn pensionering in 2021 zelfstandig professional in journalistiek en communicatie. Hij kreeg landelijk bekendheid als ZZP-expert. Voordien had hij gewerkt in het hoger onderwijs en de consultancy. Hij studeerde Tekstwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en volgde op Harvard het Senior Manager in Government Program. Tegenwoordig legt hij zich toe op de Egyptologie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden