Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ga lekker zelf in je kracht staan - 'Humoristisch en knap geschreven'

Wat een heerlijke titel. Ga lekker zelf in je kracht staan belichaamt helemaal de vermoeidheid en weerstand die ik voel als sommige businesscoaches hoor praten. ’s Ochtends 6:45, tijdens m’n ontbijt, sloeg ik het boekje open.

Ger van den Buijs | 22 december 2017 | 1-2 minuten leestijd

Al muesli met yoghurt kauwend genoot ik van de eerste drie verhalen. De tijd stond stil. De verhalen zijn al eerder in de NRC gepubliceerd, maar ik had ze nog nooit gelezen. Ik heb gesmuld van een vlammend betoog over niet werkende zelfwerkende teams en coaches die werknemers willen laten dromen in plaats van werken. Ik vloog door de eerste verhalen heen. Nog steeds pas kwart voor zeven, tot ik in de keuken kwam. De batterij van de klok in de kamer bleek leeg.

Bouma vertelt heerlijk en schept prachtige relaties tussen bureaujargon en fysieke belevingen. Op deze manier zet ze elke organisatieconsultant weer met beide voeten op de grond. Van laaghangend fruit naar de appel van Eva. En hoe het juiste DNA hebben opeens beangstigend wordt. Knappe jongen die na het lezen van dit boek nog z’n jargon durft te brallen.

Maar na twintig verhalen bekroop me een naar gevoel. Alles maar afdoen als ‘bullshit’ is wel heel gemakkelijk. De zin ‘alles van waarde is kwetsbaar’ kwam in me op. Hoewel ik zelf graag gewoon m’n ding doe, zie ik ook de verrijking die samenwerking brengt. Eenvoudig is dat niet en de besproken concepten kunnen echt helpen. Dat sommige managers en coaches in volle galop hun stokpaardjes berijden is irritant, maar hetzelfde geldt voor Bouma’s ‘doe maar gewoon je werk’ credo. De ‘Hoe moet het dan wel’ stukjes aan het eind van elk verhaaltje had ze beter achterwege kunnen laten.

Ga lekker zelf in je kracht staan is humoristisch en knap geschreven. Elk stukje is een prachtig medicijn tegen alle adviezen die door bullshitgeneratoren (zelf proberen) worden uitgespuugd. Maar net als bij echte medicijnen is het van groot belang je aan de voorgeschreven dosis te houden. Maximaal 1 per dag.

Over Ger van den Buijs

Ger van den Buijs is eigenaar van FiveDolphins.com, creatief denker en oplossingsontwerper. Daarnaast is hij spreker en auteur van Forget Reach, Start Selling.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden