Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het Groot Werkvormenboek deel 1 - 'Zeer toegankelijk'

Voor facilitators die veel bijeenkomsten organiseren en met groepen werken, is er een inspiratiebron. Het Groot Werkvormenboek bevat 120 verschillende werkvormen voor interactie met groepen.

Nico Jong | 14 februari 2018 | 1-2 minuten leestijd

Het boek opent met een kort theoretisch hoofdstuk, waarin de auteurs aangeven wat werkvormen zijn en waarom je ze zou moeten gebruiken. Omdat mensen maar zo’n tien minuten geconcentreerd kunnen luisteren, is het bijvoorbeeld goed om zinvolle onderbrekingen in een bijeenkomst aan te brengen. Ook kun je werkvormen gebruiken om mensen vanaf het begin van een sessie te activeren, of om hen inhoudelijke zaken te laten ervaren waardoor die beter beklijven. De bulk van het boek bestaat uit een hoofdstuk met de 120 werkvormen zelf. Deze zijn ondergebracht in twaalf clusters die ieder een doel vertegenwoordigen dat veel voorkomt in de praktijk, zoals: kennismaken, brainstormen, evalueren en reflecteren. Elk cluster bevat tien suggesties voor werkvormen. Iedere werkvorm op zich beslaat twee pagina’s met wat je nodig hebt, hoe de werkvorm werkt, wat het oplevert en wat je te doen staat in de voorbereiding en de uitvoering. Voorin het boek worden de werkvormen ook ontsloten via de verschillende rollen die je als groepsbegeleider kunt vervullen, bijvoorbeeld als voorzitter, docent, coach of leidinggevende. In drie slothoofdstukken geven de auteurs handreikingen voor het kiezen van werkvormen, voor de voorbereiding van bijeenkomsten en voor het werken met de aangeboden vormen.

Het Groot Werkvormenboek is zeer toegankelijk geschreven en vormgegegeven. Het is daarmee een welkome aanvulling op de bibliotheek van procesondersteuners en groepsbegeleiders. Het gaat om een herdruk, in een nieuw jasje en ondergebracht bij een andere uitgever.

Er is ook een tweede deel van Het Groot Werkvormenboek. Lees hier een recensie.

Over Nico Jong

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden