Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Factor DOEN! - 'Schat aan inzichten'

Waarom zou je moedig willen zijn? Ons brein stuurt er meestal niet op aan: het is veel gemakkelijker om met de kudde mee te lopen en te duiken als het moeilijk wordt. Het is ook vaak verleidelijk om de verantwoordelijkheid bij een ander of bij omstandigheden te leggen. Waarom dan toch die moed?

Sigrid van Iersel | 24 september 2018 | 2-3 minuten leestijd

Marinka Lipsius heeft in haar nieuwe boek Factor DOEN! een overtuigend antwoord paraat. De winst van moed is het feit dat je ervoor kiest om niet een toeschouwer van je leven te zijn, maar een deelnemer. Je manoeuvreert je jezelf dan niet meer ongemerkt in de rol van slachtoffer, waar je zelden beter van wordt.

Factor DOEN! is de opvolger van de bestseller Factor MOED! die Marinka Lipsius eerder met Remco Claassen schreef. Het is een praktisch handboek voor leiderschap, dat concreet maakt hoe je koers houdt, mensen bijeenbrengt en doet waar je zelf voor staat.

Leiderschap

Je hebt moed nodig om een loopbaanswitch te maken, een verstarde aanpak te doorbreken of een onderwijsrevolutie te beginnen. Het gedrag van de leider en de beïnvloeding van anderen is dan ook een doorslaggevende succesfactor van leiderschap.

Wie zo’n moedige leider wil zijn, denkt al snel dat hij een superheld moet worden. Zo’n held staat stevig in zijn schoenen, durft mensen aan te spreken en maakt korte metten met onzinnige regelgeving.

Toch is de eerste stap eenvoudiger dan je denkt, laat Marinka Lipsius zien. Die stap is namelijk goed weten waar je zelf voor staat. In dit boek lees je vervolgens tal van tips om jezelf te sturen en het gedrag van anderen te beïnvloeden, bijvoorbeeld met de Roos van Leary, de Gap-methode en andere tools.

Schat aan inzichten

Factor DOEN! brengt een schat aan inzichten bijeen uit de sociologie, filosofie en het zenboeddhisme. Breinprocessen worden op een prettige manier inzichtelijk gemaakt. De mini-verhalen aan het begin van ieder hoofdstuk roepen sfeer op en maken de moed-vragende situaties herkenbaar. Zo is het hele boek een prettige mix geworden van idealisme, toepasbare inzichten en oog voor de weerbarstige realiteit.

Wel had ik dit boek een meer verzorgde uitgave gegund, met een ruimere bladspiegel, mooier vormgegeven poppetjes en een betere drukkwaliteit. Los daarvan is dit verreweg het meest leesbare en praktische boek dat ik ken over dit thema.

Moedig gedrag is meestal geen groot heroïsch verhaal, schrijft Lipsius. Moed ontwikkel je in gewone situaties, die soms veel kunnen uitmaken voor jezelf of een ander. Moed op cruciale momenten is vaak een gevolg van moed die je in kleine stappen in het dagelijks leven ontwikkeld hebt. Geen reden dus om terug te schrikken voor meer moed.

Sigrid van Iersel is verhalenmaker. Ze helpt organisaties en ondernemende professionals om mensen in beweging te brengen met een helder en inspirerend verhaal. Ze is een van de auteurs van Lenig denken.

Over Sigrid van Iersel

Sigrid van Iersel is verhalenmaker. Ze helpt organisaties en ondernemende professionals om mensen in beweging te brengen met een helder en inspirerend verhaal.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden