Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Slim zand - 'Een boeiend experiment van rijk kijken'

Sommige boeken zijn een beetje van het ene genre, een beetje van het andere. Maar in beide gevallen te weinig om er echt bij te horen. Het risico is dan levensgroot dat het boek vlees noch vis wordt. Of een welkome verfrissing die je niet snel vergeet.

Ruben van de Belt | 31 oktober 2019 | 1-2 minuten leestijd

Slim zand, van Tijs van den Boomen, is gelukkig vooral dat laatste: een unieke blik op wat er gebeurt als een internationaal gerenommeerd bedrijf als ASML neerstrijkt in een plaatsje als Veldhoven.

Van den Boomen heeft een maand op een vakantiepark nabij Veldhoven gezeten en maakt een uitgebreide wandeling door de gemeente, waarbij het cirkelend steeds dichterbij de kern van wat wel de 'global village' moet zijn. Hij is op zoek naar hoe een internationaal bedrijf, met even internationale medewerkers, een Brabants plaatjes vormt en beïnvloed. Zijn bevindingen zijn verrassend want het blijkt nog niet zo makkelijk om die 'global village' te vinden: de expats gedragen zich maar beperkt als een groep, en een groot deel doet er veel aan onderdeel te worden van de gemeenschappen in Velthoven.

Juist doordat van den Boomen wandelt en op basis van de geschiedenis van de bouw van ASML-gebouwen een beeld schetst van hoe de chipmachinemaker de gemeente veranderde en dat nog steeds doet, ligt de focus sterk op de openbare ruimte en de fysieke omgeving. In de gesprekken die de auteur voert met inwoners van de 'global village' en geboren en getogen Brabanders wordt dat aangevuld met een blik op de sociale lijnen die door Velthoven lopen. Het boek is daarmee een boeiend experiment van 'rijk kijken' naar een organisatie en gebiedsontwikkeling. Juist daarin is het een aanrader voor adviseurs en managers die voor grote bedrijven werken of met projectontwikkeling bezig zijn. Want als Slim zand één les wil meegeven, dan is het dat de interactie tussen mensen en hun omgeving vaak veel meer gelaagd en complex is dan de ontwerpen laten zien.

Over Ruben van de Belt

Ruben van de Belt is adviseur bij OpMorgen. OpMorgen leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. OpMorgen is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden