Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Gewoontepatronen: de onzichtbare kracht die ons leven stuurt

Wist je dat naar schatting zo'n 40 tot 50 procent van wat we dagelijks doen bestaat uit gewoontepatronen? Deze terugkerende gedragspatronen voeren we vaak automatisch uit, zonder er bewust bij na te denken. Ze bepalen voor een groot deel wie we zijn, hoe we handelen en welke resultaten we behalen – zowel in ons persoonlijke leven als in organisaties. Gewoontepatronen kunnen krachtige bondgenoten zijn, maar ook hardnekkige obstakels vormen wanneer we willen veranderen of groeien. Op deze pagina vind je de beste boeken die je helpen om inzicht te krijgen in je eigen gewoontepatronen en handvatten bieden om ze waar nodig te doorbreken of te transformeren.

Marshall Goldsmith Pieter ter Kuile Mark Reiter
Tot hier en nu verder!
In 'Tot hier en nu verder!' identificeren Marshall Goldsmith en Mark Reiter 21 slechte gewoontepatronen die succes in de weg kunnen staan. Ze bieden concrete handvatten om deze automatische gedragspatronen te herkennen en te doorbreken, waardoor je effectiever kunt zijn in je werk en persoonlijke ontwikkeling.

Waarom zijn gewoontepatronen zo krachtig?

Gewoontepatronen zijn diep ingesleten in ons brein en worden zonder bewuste inspanning uitgevoerd. Ze helpen ons om energie te besparen - we hoeven niet bij elke handeling na te denken over wat we doen. Tegelijkertijd kunnen ze ons echter ook beperken wanneer ze niet langer effectief zijn of zelfs contraproductief worden. Het herkennen van deze patronen is de eerste stap naar verandering.

Ger Schurink
Mindfulness
In 'Mindfulness' laat Ger Schurink zien hoe mindfulness-technieken kunnen helpen bij het herkennen en doorbreken van ongewenste gewoontepatronen. Door bewust aandacht te geven aan het huidige moment, kun je patronen opmerken die normaal op de automatische piloot verlopen.

Gewoontepatronen doorbreken: van bewustwording naar actie

Het veranderen van gewoontepatronen verloopt meestal in fasen. Eerst moet je je bewust worden van het patroon, daarna kun je het doorbreken en uiteindelijk vervangen door een nieuw, effectiever patroon. Verschillende benaderingen kunnen hierbij helpen, van kleine stapjes tot radicale veranderingen.

Spotlight: Robert Maurer

Dr. Robert Maurer is een vooraanstaand expert op het gebied van gedragsverandering en gewoontevorming. Als klinisch psycholoog en professor aan de UCLA School of Medicine heeft hij de Japanse Kaizen-methode toegepast op persoonlijke ontwikkeling. Zijn aanpak van 'kleine stapjes' heeft talloze mensen geholpen om hardnekkige gewoontepatronen te doorbreken.
Robert Maurer
De kunst van Kaizen
'De kunst van Kaizen' introduceert een revolutionaire benadering voor het ontwikkelen van nieuwe, positieve gewoontepatronen. Robert Maurer laat zien hoe kleine, consistente veranderingen tot grote transformaties kunnen leiden en hoe deze methode angst en weerstand tegen verandering omzeilt.
"Door verandering op te delen in kleine, behapbare stappen, omzeilt u de hersenmechanismen die angst en weerstand tegen verandering activeren. In plaats daarvan moedigt u het brein aan nieuwe, creatieve wegen van denken te verkennen." Uit: De kunst van Kaizen

Gewoontepatronen in verschillende contexten

Gewoontepatronen spelen een rol in verschillende domeinen van ons leven - van werk en studie tot sport en relaties. Specifieke contexten vragen om specifieke benaderingen voor het herkennen en veranderen van deze patronen.

Edith Rozendaal
SportMindfulness
In 'SportMindfulness' richt Edith Rozendaal zich op hoe sporters inzicht kunnen krijgen in hun gewoontepatronen tijdens training en wedstrijden. Door mindfulness-technieken toe te passen, kunnen sporters automatische reacties herkennen die hun prestaties belemmeren.
Manon Bongers
Coachen vanuit de positieve psychologie
'Coachen vanuit de positieve psychologie' van Manon Bongers wijdt een volledig hoofdstuk aan het herkennen en veranderen van gewoontepatronen. Het boek biedt coaches diverse modellen om patronen in kaart te brengen en cliënten te helpen bij het doorbreken van belemmerende gewoonten.

Gewoontepatronen in organisaties

Niet alleen individuen, maar ook teams en organisaties ontwikkelen gewoontepatronen. Deze collectieve patronen kunnen innovatie en verandering in de weg staan, maar ook de basis vormen voor een sterke cultuur en effectieve samenwerking.

Daniel Ofman Rita Capitein
Organisatie-alibi's
In 'Organisatie-alibi's' laten Daniel Ofman en Rita Capitein zien hoe terugkerende gedragspatronen diep geworteld kunnen zijn in organisaties. Het boek helpt bij het herkennen van gewoonten die verandering belemmeren en biedt handvatten om deze te doorbreken.
Eenheid Bewust Leiderschap - interafhankelijke groei en transformatie Uit 'Eenheid Bewust Leiderschap' leren we dat organisaties en mensen vaak terugvallen in oude gewoontepatronen omdat verandering onvoldoende is verankerd in de onderliggende waarden en overtuigingen. Om duurzame transformatie te bereiken, moeten we niet alleen gedrag veranderen, maar ook de onderliggende mindset.
Joyce Z. Wazirali
Eenheid Bewust Leiderschap - interafhankelijke groei en transformatie
Joyce Z. Wazirali onderzoekt in 'Eenheid Bewust Leiderschap' waarom mensen en organisaties vaak terugvallen in oude gewoonten en patronen. Het boek biedt een perspectief op hoe leiders transformatie kunnen bewerkstelligen door diepere patronen te adresseren.

De psychologie achter gewoontepatronen

Om gewoontepatronen effectief te veranderen, is het belangrijk te begrijpen hoe ze psychologisch werken. Gewoonten bestaan uit een trigger (cue), een routine en een beloning. Door inzicht te krijgen in deze cyclus, kunnen we bewuster omgaan met onze automatische reacties.

Edwin Zasada
Over goede voornemens
In 'Over goede voornemens' analyseert Edwin Zasada hoe gewoontepatronen ons gedrag sturen en waarom goede voornemens vaak mislukken. Het boek legt uit hoe gewoonten zowel een obstakel als een hulpmiddel kunnen zijn bij het realiseren van persoonlijke doelen.
Rick van Asperen
De groeten met moeten
'De groeten met moeten' van Rick van Asperen legt uit hoe gewoontes ons gevangen kunnen houden in een 'moeten'-patroon. Het boek toont hoe we deze automatische patronen kunnen doorbreken om bewustere keuzes te maken en meer vrijheid te ervaren.

Mindfulness en gewoontepatronen

Mindfulness is een krachtige benadering voor het werken met gewoontepatronen. Door aandachtig aanwezig te zijn in het hier en nu, kunnen we de automatische piloot uitschakelen en ruimte creëren voor bewuste keuzes en nieuw gedrag.

Rens van Loon Ymke van Zwet
Meer zien van jezelf
In 'Meer zien van jezelf' besteden Rens van Loon en Ymke van Zwet uitgebreid aandacht aan gewoontepatronen. Een heel hoofdstuk is gewijd aan 'Als gewoonten niet meer passen', waarin ze laten zien hoe je ineffectieve patronen kunt herkennen en transformeren.

Stap voor stap naar nieuwe gewoontepatronen

Het veranderen van gewoontepatronen is een proces dat tijd en volharding vraagt. Met de juiste aanpak en inzichten uit de boeken op deze pagina kun je echter effectief werken aan het doorbreken van belemmerende patronen en het ontwikkelen van nieuwe gewoonten die bijdragen aan je doelen en welzijn. Of je nu werkt aan persoonlijke ontwikkeling, professionele groei of organisatieverandering - inzicht in gewoontepatronen is een essentiële sleutel tot duurzame transformatie.

Denise Matthijssen Els de Rooij
ACT in balans
'ACT in balans' van Denise Matthijssen en Els de Rooij helpt lezers om gewoontepatronen te herkennen die bijdragen aan onbalans. Met behulp van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leren ze hoe je vaste patronen van denken, voelen en handelen kunt doorbreken.
Denise Matthijssen Els de Rooij
ACT in balans
'ACT in balans' van Denise Matthijssen en Els de Rooij helpt lezers om gewoontepatronen te herkennen die bijdragen aan onbalans. Met behulp van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leren ze hoe je vaste patronen van denken, voelen en handelen kunt doorbreken.

Boeken over 'gewoontepatronen' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'gewoontepatronen'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden