Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Boeken over klimaatverandering

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. De opwarming van de aarde en de gevolgen hiervan voor ecosystemen en samenlevingen wereldwijd vragen om nieuwe inzichten, effectieve strategieën en gezamenlijke actie. Op deze pagina vind je boeken die je helpen klimaatverandering beter te begrijpen en die handvatten bieden om bij te dragen aan oplossingen - van wetenschappelijke analyses tot praktische handleidingen voor professionals en burgers.

Bart Verheggen
Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering
Voor een heldere uitleg over de wetenschappelijke basis van klimaatverandering is 'Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering' van klimaatwetenschapper Bart Verheggen een uitstekend startpunt. Het boek schept duidelijkheid in de soms tegenstrijdige informatie die over dit onderwerp circuleert.

Klimaatverandering begrijpen: feiten en inzichten

Om effectief met klimaatverandering om te gaan, is het belangrijk de feiten te begrijpen. Verschillende auteurs hebben toegankelijke boeken geschreven die de wetenschap, oorzaken en gevolgen van klimaatverandering verhelderen. Deze werken helpen misverstanden uit de weg te ruimen en bieden een solide basis voor geïnformeerde discussies en besluitvorming.

Hannah Ritchie
Niet het einde van de wereld
In 'Niet het einde van de wereld' biedt Hannah Ritchie een nuchtere, datagedreven analyse van de klimaatcrisis. Ze laat zien dat er reden is voor hoop en beschrijft praktische oplossingen. Ritchie biedt een uitgebalanceerd perspectief dat noch doemt noch bagatelliseert, maar constructief vooruit kijkt.
Elisabeth May John Kidder
Klimaatverandering voor Dummies
Voor wie behoefte heeft aan een toegankelijke basisintroductie is 'Klimaatverandering voor Dummies' van Elisabeth May en John Kidder een aanrader. Het boek legt in heldere taal uit wat klimaatverandering inhoudt, wat de oorzaken zijn en welke oplossingen er bestaan.

De rol van organisaties en professionals

Bedrijven en professionals hebben een cruciale rol in het aanpakken van klimaatverandering. Een groeiend aantal boeken richt zich op hoe organisaties kunnen bijdragen aan klimaatoplossingen en hoe professionals binnen hun werkcontext het verschil kunnen maken.

Charlotte Extercatte Joep Boerboom
Klimaatwerkers
Het boek 'Klimaatwerkers' van Charlotte Extercatte en Joep Boerboom is specifiek gericht op professionals die binnen hun organisatie bijdragen aan het terugdringen van klimaatverandering. Het vertelt verhalen van pioniers die hiermee aan de slag zijn gegaan en biedt praktische handvatten.

Spotlight: Jan Rotmans

Jan Rotmans is een toonaangevende wetenschapper en transitiedeskundige die veel heeft geschreven over klimaatverandering en duurzaamheidstransities. Als hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft hij invloedrijke werken gepubliceerd over hoe we als samenleving kunnen omgaan met grootschalige veranderingen.
Jan Rotmans
De perfecte storm
In 'De perfecte storm' beschrijft Rotmans klimaatverandering als een van de centrale crises die gezamenlijk een perfecte storm veroorzaken. Hij analyseert hoe verschillende crises elkaar versterken en welke fundamentele veranderingen nodig zijn om hier adequaat op te reageren.

Klimaatverandering en psychologie

Hoe gaan we als individuen en samenlevingen om met de emotionele impact van klimaatverandering? Waarom is het zo moeilijk om de ernst ervan te erkennen en adequaat te handelen? Een groeiend aantal boeken onderzoekt de psychologische aspecten van klimaatverandering.

Jaap van der Stel Sara Helmink Sara Wortelboer
Klimaatpsychologie
'Klimaatpsychologie' van Jaap van der Stel, Sara Helmink en Sara Wortelboer verkent de psychologische dimensies van klimaatverandering. Het boek onderzoekt hoe we omgaan met klimaatangst, waarom we soms wegkijken van de feiten, en hoe psychologische inzichten kunnen bijdragen aan effectieve klimaatactie.
"Onze hersenen zijn niet gemaakt om ons zorgen te maken over langetermijnproblemen zoals klimaatverandering. Zo werken onze egomechanismen: we bagatelliseren problemen die we niet direct kunnen zien of voelen, vooral als de oplossing van ons vraagt om gedrag te veranderen dat we liever niet opgeven." Uit: Mijn ego heeft altijd gelijk
Roos Vonk
Mijn ego heeft altijd gelijk
In 'Mijn ego heeft altijd gelijk' laat Roos Vonk zien hoe psychologische mechanismen ons verhinderen om klimaatverandering en andere grote problemen onder ogen te zien. Ze beschrijft hoe ons ego ons misleidt en hoe we dit kunnen doorbreken om tot effectiever handelen te komen.

Klimaatverandering en economie

De relatie tussen ons economisch systeem en klimaatverandering is complex. Verschillende auteurs onderzoeken hoe economische modellen kunnen worden getransformeerd om binnen planetaire grenzen te opereren en klimaatverandering tegen te gaan.

Barbara Baarsma
Groene groei
In 'Groene groei' onderzoekt Barbara Baarsma hoe economische groei kan samengaan met het aanpakken van klimaatverandering. Ze bespreekt de impact van economische activiteiten op het klimaat en hoe we kunnen groeien zonder de planeet verder op te warmen.
Duurzame financiering De financiële sector kan een cruciale rol spelen in het aanpakken van klimaatverandering door kapitaalstromen te verleggen naar duurzame activiteiten. Financiële instellingen hebben unieke mogelijkheden om de transitie naar een koolstofarme economie te versnellen, maar dit vereist wel fundamentele veranderingen in hoe risico's worden beoordeeld en investeringsbeslissingen worden genomen.

Klimaatverandering en leiderschap

Om klimaatverandering effectief aan te pakken is visie en leiderschap nodig op alle niveaus van de samenleving. Verschillende boeken bieden inzichten in hoe leiders de klimaatuitdaging kunnen aangaan.

Paul Polman Andrew Winston
Netto positief
In 'Netto positief' laten Paul Polman en Andrew Winston zien hoe bedrijfsleiders hun organisaties kunnen hervormen om klimaatverandering en andere grote uitdagingen aan te pakken. Ze beschrijven concrete strategieën om de transitie naar een duurzamer bedrijfsmodel te maken.

Spotlight: Tom Middendorp

Tom Middendorp, voormalig Commandant der Strijdkrachten, heeft zich ontpopt tot een belangrijke stem in het klimaatdebat. Vanuit zijn militaire achtergrond benadrukt hij de veiligheidsrisico's die klimaatverandering met zich meebrengt en pleit hij voor een proactieve aanpak.
Tom Middendorp
De vredesparadox
In 'De vredesparadox' verbindt Middendorp klimaatverandering met veiligheidsvraagstukken. Hij toont hoe klimaatverandering conflicten kan aanwakkeren en beschrijft wat nodig is om deze 'vredesparadox' te doorbreken en duurzame veiligheid te creëren.

Persoonlijke actie en hoop

Wat kunnen we als individuen doen om bij te dragen aan oplossingen voor klimaatverandering? Verschillende boeken bieden praktische handvatten en inspirerende perspectieven die helpen om de uitdaging constructief aan te gaan.

Lena Hartog
Wat jou te doen staat voor het klimaat
'Wat jou te doen staat voor het klimaat' van Lena Hartog is een praktische gids die laat zien hoe individuen kunnen bijdragen aan klimaatoplossingen. Het boek combineert wetenschappelijke feiten met concrete handelingsperspectieven om persoonlijke klimaatactie effectief te maken.
"Ondanks alle moeilijkheden, ondanks alle aanhoudende problemen die bestaan, koester ik hoop omdat ik geloof in de menselijke geest, en ik geloof in menselijke veerkracht." Uit: Het boek van hoop
Jane Goodall Douglas Abrams Gail Hudson
Het boek van hoop
In 'Het boek van hoop' delen Jane Goodall en haar co-auteurs Douglas Abrams en Gail Hudson een boodschap van optimisme in turbulente tijden. Ze bieden een tegenwicht tegen klimaatpessimisme door te focussen op menselijke veerkracht en de kracht van positieve actie.
Anneleen Kenis Matthias Lievens
De mythe van de groene economie
'De mythe van de groene economie' van Anneleen Kenis en Matthias Lievens was een van de eerste werken die kritische kanttekeningen plaatste bij het idee dat marktmechanismen en technologische innovatie alleen voldoende zouden zijn om klimaatverandering aan te pakken.

De boeken op deze pagina bieden verschillende perspectieven op klimaatverandering - van wetenschappelijke analyses tot persoonlijke actieplannen, van economische transformaties tot psychologische inzichten. Samen vormen ze een rijke bron van kennis en inspiratie voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzamere toekomst in het aangezicht van een van de grootste uitdagingen van onze tijd.

Boeken over 'klimaatverandering' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'klimaatverandering'

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden