trefwoord
Boeken over maakbaarheid: de grenzen van controle
Is onze wereld volledig naar onze hand te zetten? Kunnen we alles plannen, beheersen en sturen? Het concept 'maakbaarheid' - het idee dat we controle hebben over ons leven, organisaties en de samenleving - staat centraal in veel hedendaags denken. Maar steeds meer auteurs stellen deze diepgewortelde overtuiging ter discussie. Op deze pagina vind je boeken die verschillende perspectieven bieden op het maakbaarheidsideaal: van fundamentele kritiek tot genuanceerde heroverweging.
De illusie van maakbaarheid in beleid en bestuur
Vooral op het gebied van overheid, beleid en bestuur heeft het maakbaarheidsdenken diepe wortels. Verschillende auteurs onderzoeken kritisch hoe dit denken ons politieke en bestuurlijke landschap heeft gevormd, en welke problemen hieruit voortvloeien.
Spotlight: Paul Frissen
Verandermanagement en de grenzen van maakbaarheid
Juist in het domein van organisatieverandering en leiderschap wordt vaak geworsteld met de spanning tussen ambities voor planmatige verandering en de weerbarstige realiteit. Deze boeken bieden nieuwe perspectieven op die spanning.
"Hoe harder we proberen te veranderen, hoe meer we hetzelfde blijven doen. De patronen waarin we gevangen zitten, ontstaan juist door onze pogingen controle te houden over het veranderproces." Uit: Doorbreek de cirkel!
Maakbaarheid in de samenleving: vernieuwende perspectieven
Het debat over maakbaarheid beperkt zich niet tot organisaties en bestuur. Ook in maatschappelijke discussies speelt de vraag in hoeverre we onze samenleving kunnen 'maken' een centrale rol. Verschillende auteurs bieden verrassende invalshoeken op deze vraag.
Leiderschap voorbij de illusie van controle
Voor leiders vormt de spanning tussen verantwoordelijkheid nemen en de grenzen van beheersing een dagelijkse uitdaging. Deze boeken helpen bij het ontwikkelen van een leiderschapsstijl die realistisch omgaat met de grenzen van maakbaarheid.
Rolswitch We kunnen complexe problemen niet oplossen met de maakbaarheidslogica die ze heeft veroorzaakt. Door los te laten, nieuwe rollen aan te nemen en ruimte te maken voor emergentie, ontstaan vaak betere oplossingen dan door strakke planning en sturing.
Persoonlijke ontwikkeling en de grenzen van maakbaarheid
Ook in ons persoonlijk leven worstelen we met de spanning tussen het vormgeven van ons eigen leven en het accepteren van wat buiten onze controle ligt. De volgende boeken bieden waardevolle inzichten in deze existentiële vraagstukken.
SPOTLIGHT: Ben Tiggelaar
De boeken op deze pagina laten zien dat het denken over maakbaarheid zich voortdurend ontwikkelt. Van fundamentele kritiek op de illusie van controle tot genuanceerde herwaardering van onze vormgevende kracht - het debat blijft relevant. Voor iedereen die worstelt met vragen over controle, planning en de onzekerheid van het bestaan bieden deze werken waardevolle perspectieven.