Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Boeken over maakbaarheid: de grenzen van controle

Is onze wereld volledig naar onze hand te zetten? Kunnen we alles plannen, beheersen en sturen? Het concept 'maakbaarheid' - het idee dat we controle hebben over ons leven, organisaties en de samenleving - staat centraal in veel hedendaags denken. Maar steeds meer auteurs stellen deze diepgewortelde overtuiging ter discussie. Op deze pagina vind je boeken die verschillende perspectieven bieden op het maakbaarheidsideaal: van fundamentele kritiek tot genuanceerde heroverweging.

Jelte Krist
De kunst van het onmaakbare
In 'De kunst van het onmaakbare' presenteert Jelte Krist een fundamentele kritiek op het dominante maakbaarheidsdenken in onze carrières en organisaties. Hij laat zien dat de werkelijkheid zich vaak niet laat vangen in onze plannen, modellen en interventies.

De illusie van maakbaarheid in beleid en bestuur

Vooral op het gebied van overheid, beleid en bestuur heeft het maakbaarheidsdenken diepe wortels. Verschillende auteurs onderzoeken kritisch hoe dit denken ons politieke en bestuurlijke landschap heeft gevormd, en welke problemen hieruit voortvloeien.

Robert van Putten
De ban van beheersing
Robert van Putten analyseert in 'De ban van beheersing' hoe het maakbaarheidsdenken historisch is ontstaan en welke problematische aspecten dit heeft in beleid en bestuur. Hij reflecteert kritisch op de grenzen van onze beheersingsambities in een complexe samenleving.
Paul Frissen
De integrale staat
In 'De integrale staat' bekritiseert Paul Frissen de idee dat de overheid de samenleving volledig kan inrichten en sturen. Hij ontmaskert het hardnekkige overheidsgeloof in de maakbaarheid van de samenleving en de gevolgen daarvan.

Spotlight: Paul Frissen

Als hoogleraar bestuurskunde en auteur van invloedrijke werken heeft Paul Frissen een belangrijke bijdrage geleverd aan het kritische denken over maakbaarheid in de publieke sector. In zijn werk ontmaskert hij telkens weer de illusie van controle en sturing die in veel overheidsbeleid besloten ligt.

Verandermanagement en de grenzen van maakbaarheid

Juist in het domein van organisatieverandering en leiderschap wordt vaak geworsteld met de spanning tussen ambities voor planmatige verandering en de weerbarstige realiteit. Deze boeken bieden nieuwe perspectieven op die spanning.

Arend Ardon
Doorbreek de cirkel!
Arend Ardon stelt in zijn klassieker 'Doorbreek de cirkel!' het dominante maakbaarheidsdenken in verandermanagement fundamenteel ter discussie. Hij laat zien hoe de illusie van controle en maakbaarheid juist tot ineffectieve veranderprocessen leidt en biedt alternatieve benaderingen.
"Hoe harder we proberen te veranderen, hoe meer we hetzelfde blijven doen. De patronen waarin we gevangen zitten, ontstaan juist door onze pogingen controle te houden over het veranderproces." Uit: Doorbreek de cirkel!
Marco de Witte Maurits Jan Vink Marlieke van Grinsven
Essenties van Verandermanagement
'Essenties van Verandermanagement' door De Witte, Van Grinsven en Vink behandelt het spanningsveld tussen maakbaarheid en onvoorspelbaarheid in veranderprocessen. De auteurs bieden een genuanceerd perspectief op de mogelijkheden en grenzen van planmatige organisatieverandering.

Maakbaarheid in de samenleving: vernieuwende perspectieven

Het debat over maakbaarheid beperkt zich niet tot organisaties en bestuur. Ook in maatschappelijke discussies speelt de vraag in hoeverre we onze samenleving kunnen 'maken' een centrale rol. Verschillende auteurs bieden verrassende invalshoeken op deze vraag.

Dirk Geldof
Als risico's viraal gaan
In 'Als risico's viraal gaan' laat Dirk Geldof zien hoe de coronacrisis juist aantoonde dat de samenleving wél maakbaar is, tegen neoliberale overtuigingen in. De auteur demonstreert hoe snel ingrijpende maatschappelijke veranderingen mogelijk bleken tijdens de crisis.
Bas Eickhout
Groen realisme
Bas Eickhout pleit in 'Groen realisme' voor een herwaardering van maakbaarheidsdenken in de politiek. Hij stelt dat het gebrek aan geloof in maakbaarheid de groene transitie belemmert en dat we de toekomst actief kunnen en moeten vormgeven via politieke keuzes.

Leiderschap voorbij de illusie van controle

Voor leiders vormt de spanning tussen verantwoordelijkheid nemen en de grenzen van beheersing een dagelijkse uitdaging. Deze boeken helpen bij het ontwikkelen van een leiderschapsstijl die realistisch omgaat met de grenzen van maakbaarheid.

Andor de Rooy
Kalmte - Over moedig leiderschap in turbulente tijden
Andor de Rooy bekritiseert in 'Kalmte - Over moedig leiderschap in turbulente tijden' de 'illusie van maakbaarheid' in onze samenleving. Hij pleit voor een realistische acceptatie van wat niet maakbaar is, als basis voor effectief leiderschap in complexe tijden.
Dees van Oosterhout
Rolswitch
In 'Rolswitch' betoogt Dees van Oosterhout dat we 'de maakbaarheid voorbij zijn' en dat een fundamenteel nieuwe benadering nodig is voor het aanpakken van complexe vraagstukken. De auteur biedt handvatten voor effectief handelen in een niet-maakbare wereld.
Rolswitch We kunnen complexe problemen niet oplossen met de maakbaarheidslogica die ze heeft veroorzaakt. Door los te laten, nieuwe rollen aan te nemen en ruimte te maken voor emergentie, ontstaan vaak betere oplossingen dan door strakke planning en sturing.

Persoonlijke ontwikkeling en de grenzen van maakbaarheid

Ook in ons persoonlijk leven worstelen we met de spanning tussen het vormgeven van ons eigen leven en het accepteren van wat buiten onze controle ligt. De volgende boeken bieden waardevolle inzichten in deze existentiële vraagstukken.

Jeffrey Wijnberg
Dit is niet het leven dat ik heb besteld
Jeffrey Wijnberg onderzoekt in 'Dit is niet het leven dat ik heb besteld' hoe de illusie van maakbaarheid kan leiden tot diepe teleurstelling wanneer het leven anders verloopt dan gepland. Hij biedt psychologische inzichten voor het omgaan met deze realiteit.

SPOTLIGHT: Ben Tiggelaar

Als gedragswetenschapper, schrijver en spreker heeft Ben Tiggelaar een betekenisvolle bijdrage geleverd aan het Nederlandse denken over menselijk gedrag, verandering en de grenzen van wat we kunnen beïnvloeden. In zijn werk combineert hij wetenschappelijke inzichten met praktische toepasbaarheid. Meer over Ben Tiggelaar
Ben Tiggelaar
Echt, je onderschat jezelf
In 'Echt, je onderschat jezelf' bespreekt Ben Tiggelaar de spanning tussen maakbaarheid en acceptatie. Hij verkent de grenzen van wat we kunnen beïnvloeden en biedt praktische handvatten voor persoonlijke groei binnen deze realiteit.

De boeken op deze pagina laten zien dat het denken over maakbaarheid zich voortdurend ontwikkelt. Van fundamentele kritiek op de illusie van controle tot genuanceerde herwaardering van onze vormgevende kracht - het debat blijft relevant. Voor iedereen die worstelt met vragen over controle, planning en de onzekerheid van het bestaan bieden deze werken waardevolle perspectieven.

Boeken over 'maakbaarheid' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'maakbaarheid'

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden