Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Teamontwikkeling: van losse individuen naar krachtig team

Teamontwikkeling is het proces waarbij een groep individuen uitgroeit tot een effectief en samenhangend team dat optimaal samenwerkt en presteert. Dit proces verloopt via verschillende stadia en vereist gerichte aandacht. Op deze pagina vind je boeken en artikelen die je helpen om teams in jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen – of je nu teamleider, teamcoach of teamlid bent.

Jobbeke de Jong
Competente mensen - Incompetente teams
In 'Competente mensen - Incompetente teams' beschrijft Jobbeke de Jong uitgebreid hoe teams door verschillende ontwikkelingsfasen groeien: van een verzameling individuele professionals naar een gezamenlijk opererend team. De Jong laat zien hoe teams kunnen evolueren van 'kind' naar 'puber' naar 'volwassene'.

Fasen van teamontwikkeling

Een van de bekendste modellen voor teamontwikkeling is dat van Bruce Tuckman: forming, storming, norming en performing. Deze fasen beschrijven hoe teams zich ontwikkelen van een groep individuen naar een hecht team. Veel auteurs hebben dit model verder uitgewerkt of aangevuld met praktische handvatten.

Marijke Lingsma
Aan de slag met teamcoaching
Marijke Lingsma beschrijft in 'Aan de slag met teamcoaching' helder hoe teams groeien in volwassenheid en effectiviteit. Ze onderscheidt vier ontwikkelingsfasen (M1-M4) en biedt praktische handvatten voor teamcoaches en -leiders om teams te begeleiden naar een hoger niveau.
Een goed ontwikkeld team is als een formule 1-racewagen: complex, maar soepel en snel, mits alle onderdelen optimaal samenwerken en op elkaar zijn afgestemd. Uit: Aan de slag met teamcoaching

Teamontwikkeling is geen eenmalige activiteit, maar een continu proces van verfijning en verbetering. Teams staan voortdurend voor nieuwe uitdagingen en moeten zich blijven aanpassen. Juist in tijden van verandering is aandacht voor teamdynamiek essentieel.

Martijn Vroemen
Handboek Teamcoaching
Het 'Handboek Teamcoaching' van Martijn Vroemen geldt als standaardwerk voor teamcoaches. Vroemen beschrijft gedetailleerd verschillende ontwikkelingsstadia en biedt een rijke collectie modellen en interventies. Hij maakt onderscheid tussen 'volkstuinteams' en 'topteams' en laat zien wat nodig is om die ontwikkeling te maken.

SPOTLIGHT: Patrick Lencioni

Patrick Lencioni is een autoriteit op het gebied van teamontwikkeling. In zijn boeken combineert hij verhelderende parabels met praktische modellen. Zijn 'Vijf frustraties van teamwork' en het bijbehorende teammodel behoren tot de meest gebruikte raamwerken voor teamontwikkeling wereldwijd. Meer over Patrick Lencioni
Patrick Lencioni
De 5 frustraties van teamwork
In 'De 5 frustraties van teamwork' beschrijft Patrick Lencioni via een pakkende parabel hoe een disfunctioneel team kan transformeren naar een effectief team. Zijn piramidemodel toont de basis die teams nodig hebben: vertrouwen, gezond conflict, commitment, verantwoordelijkheid en resultaatgerichtheid.
De 5 frustraties van teamwork Teams die uitblinken, beginnen bij de basis: vertrouwen. Zonder vertrouwen durven teamleden zich niet kwetsbaar op te stellen, ontstaat geen gezond conflict, en missen commitment en verantwoordelijkheid. Het resultaat? Middelmatige prestaties in plaats van excellentie.

Psychologische veiligheid als voorwaarde

Een belangrijk aspect van teamontwikkeling is psychologische veiligheid: de gedeelde overtuiging dat het veilig is om interpersoonlijke risico's te nemen binnen het team. Zonder deze veiligheid komt teamontwikkeling niet goed van de grond.

Hans van der Loo Joriene Beks
Veldgids Psychologische veiligheid
De 'Veldgids Psychologische veiligheid' van Hans van der Loo en Joriene Beks is een praktische handleiding voor teams die willen werken aan psychologische veiligheid. De auteurs bieden concrete tools om in teams een klimaat te creëren waarin mensen zich vrij voelen om zich uit te spreken.
Veldgids Psychologische veiligheid - 'Waardevolle praktijkkennis'
Corien Plaisier
Deze reviewers zijn enthousiast over de praktische toepasbaarheid van de Veldgids: 'Na het uitlezen van Psychologische veiligheid bleef ik zitten met de vraag hoe je het nu in het echt aanpakt... Nu is er de Veldgids, en hierin wordt mijn vraag volledig beantwoord. Ze bieden veel meer dan ik hoopte.'

Aanspreken als cruciale vaardigheid

Een van de belangrijkste obstakels voor teamontwikkeling is de moeite die veel mensen hebben met het aanspreken van collega's. Toch is dit cruciaal voor groei en verbetering.

Gytha Heins
Aanspreken? Gewoon doen!
In 'Aanspreken? Gewoon doen!' laat Gytha Heins zien dat maar liefst 80% van de teams niet optimaal functioneert door gebrek aan open feedback. Ze biedt praktische handvatten om de aanspreekcultuur te verbeteren en daarmee teams effectiever te laten functioneren.
Gytha Heins
Waarom zegt niemand er wat van?!
Het nieuwere boek 'Waarom zegt niemand er wat van?!' bouwt voort op Heins' eerdere werk. Ze onderzoekt hierin de diepere psychologische barrières die mensen ervan weerhouden om elkaar aan te spreken, en toont hoe teams deze kunnen overwinnen voor een betere samenwerking.

Teamrollen en talenten

Een belangrijke aspect van teamontwikkeling is het optimaal benutten van de verschillende talenten en kwaliteiten binnen het team. Door complementaire krachten te herkennen en in te zetten, kan een team boven zichzelf uitstijgen.

Tom Rath
Ontdek je sterke punten 2.0
Tom Rath toont in 'Ontdek je sterke punten 2.0' hoe leidinggevenden taken binnen teams anders kunnen verdelen op basis van ieders unieke talenten. Door teamleden werk te laten doen waar ze goed in zijn en energie van krijgen, verbetert niet alleen het werkplezier maar ook de prestaties van het team.

De praktijk van teamontwikkeling

Hoe pak je teamontwikkeling nu concreet aan? Verschillende auteurs bieden praktische werkvormen en interventies die direct toepasbaar zijn in teamverband.

René Meijer Lex Mulder
De hei op! - Een groepsdynamische aanpak voor teamontwikkeling
'De hei op!' van Lex Mulder en René Meijer is volledig gewijd aan de methodische aanpak van teamontwikkeling vanuit groepsdynamisch perspectief. Dit boek biedt concrete werkvormen om via heidagen, teamsessies en reflectiemomenten de effectiviteit van teams te vergroten.
Annemarie Bleeker Saskia Tjepkema
Ik team, wij teamen
In 'Ik team, wij teamen' bieden Annemarie Bleeker en Saskia Tjepkema praktische handvatten voor verschillende fasen en situaties in teamontwikkeling. Ze laten zien dat teamen een werkwoord is - iets wat je actief en continu doet.

Remote teamontwikkeling

Met de toename van hybride en remote werken staat teamontwikkeling voor nieuwe uitdagingen. Hoe bouw je een hecht team op afstand?

Arjen Banach: ‘Met remote leiderschap focus je op de output’
Peter Spijker
Arjen Banach benadrukt in zijn interview over remote leiderschap het belang van vertrouwen: 'Remote werken vraagt om een andere manier van leidinggeven. Succesvol remote werken gaat in essentie om het geven van vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen aan medewerkers.'

Obstakels in teamontwikkeling

Teams lopen regelmatig tegen bepaalde obstakels aan. Het herkennen en benoemen van deze barrières is een belangrijke stap in teamontwikkeling.

Annemieke Figee Léonie van Rijn
Ongeschreven regels
In 'Ongeschreven regels' laten Annemieke Figee en Léonie van Rijn zien hoe impliciete normen en patronen teamontwikkeling kunnen belemmeren. Door deze ongeschreven regels expliciet te maken en te veranderen, kunnen teams doorgroeien naar een hoger niveau van functioneren.

SPOTLIGHT: Cees en Leonie van der Zwan

Met hun 'TeamontwikkelModel' hebben Cees en Leonie van der Zwan een vernieuwende kijk op teamontwikkeling gebracht. Hun focus op teamenergie en de zeven ontwikkelfasen biedt teams een praktisch kader om zichzelf te beoordelen en gericht te verbeteren. Meer over Cees van der Zwan
Cees van der Zwan Leonie van der Zwan-Lindhout
Teamenergie
In 'Teamenergie' introduceren Cees en Leonie van der Zwan hun TeamontwikkelModel met zeven fasen, waarin ze laten zien hoe teams via energiemanagement hun prestaties kunnen verbeteren. Ze bieden concrete handvatten voor teams die willen groeien naar duurzaam hoge prestaties.

Conclusie: teamontwikkeling als reis

Teamontwikkeling is geen eindbestemming maar een reis. Een continu proces van leren, aanpassen en verbeteren. De boeken en inzichten op deze pagina bieden handvatten om deze reis succesvol te maken, ongeacht in welke fase je team zich bevindt. Het vraagt aandacht, inzet en doorzettingsvermogen, maar levert enorme winst op in effectiviteit, werkplezier en resultaten.

Boeken over 'teamontwikkeling' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'teamontwikkeling'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden