Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Verslaving: de verschillende gezichten van afhankelijkheid

Verslaving is een complex fenomeen dat vele gezichten kent. Van de klassieke drugsverslavingen tot de moderne afhankelijkheid van smartphones, sociale media en werk - verslaving kent vele vormen en raakt miljoenen mensen wereldwijd. Wat deze verschillende vormen gemeen hebben is een patroon van dwangmatig gedrag, waarbij de controle verloren gaat en negatieve gevolgen worden genegeerd.

Op deze pagina vind je een selectie van de beste boeken over verslaving, geschreven vanuit verschillende perspectieven: persoonlijke ervaringen, wetenschappelijke inzichten, en praktische handvatten voor professionals en mensen die worstelen met verslavingsproblematiek.

Marc Lewis
Memoires van een verslaafd brein
Marc Lewis deelt in dit aangrijpende persoonlijke verslag zijn jarenlange worsteling met drugsverslaving. Als neurowetenschapper beschrijft hij niet alleen zijn eigen ervaringen, maar legt hij ook uit wat er in het brein gebeurt tijdens verslaving en herstel. Een krachtige combinatie van persoonlijk verhaal en wetenschappelijke inzichten.

Persoonlijke verhalen over verslaving

Verslaving krijgt een gezicht in persoonlijke verhalen. Deze ervaringen helpen ons niet alleen te begrijpen hoe verslaving werkt, maar bieden ook hoop voor mensen die zelf worstelen met verslavingsproblematiek. Van bekende Nederlanders tot gewone mensen - hun verhalen laten zien dat herstel mogelijk is, hoe moeilijk de weg ernaartoe ook kan zijn.

Michel van Egmond
Wim Kieft - De terugkeer
In dit vervolg op de bestseller 'Kieft' beschrijft Michel van Egmond de weg terug voor de voormalig topvoetballer. Na jaren van cocaïne- en alcoholverslaving volgen we Wim Kieft in zijn worsteling om het leven weer op te pakken, met alle uitdagingen die daarbij komen kijken.
Maarten Dammers
Ik ben Maarten en ik ben verslaafd
Maarten Dammers vertelt in dit openhartige boek over zijn verslaving en de weg naar herstel. Een indrukwekkend relaas dat niet alleen de duistere kanten van verslaving belicht, maar juist ook de hoopvolle weg omhoog en het belang van vergiffenis in het herstelproces.

De wetenschap achter verslaving

Wat gebeurt er in ons brein wanneer we verslaafd raken? Waarom zijn sommige mensen gevoeliger voor verslaving dan anderen? En hoe werken de mechanismen achter moderne verslavingen zoals sociale media en smartphones? De wetenschap geeft steeds meer inzicht in deze vragen, wat cruciaal is voor effectieve preventie en behandeling.

Spotlight: Anna Lembke

Dr. Anna Lembke is een toonaangevende expert op het gebied van verslaving. Als psychiater en hoogleraar aan Stanford University heeft ze baanbrekend onderzoek gedaan naar de neurobiologische mechanismen achter verslaving. In haar werk verbindt ze wetenschappelijke inzichten met praktische toepassingen, waarbij ze bijzondere aandacht heeft voor onze moderne 'dopaminewereld' waarin alles draait om onmiddellijke bevrediging.
Anna Lembke
De dopaminefactor
We leven in een tijd van ongekende toegang tot verslavende stimuli: drugs, voedsel, sociale media, gokken, shopping. In dit diepgaande boek verklaart Anna Lembke hoe dopamine ons gedrag stuurt en hoe onze hedendaagse maatschappij vol instant-beloningen ons vatbaarder maakt voor verslavingen.
"We zoeken naar plezier en vermijden pijn. De moderne wereld heeft dat natuurlijke evenwicht verstoord door een overvloed aan makkelijk verkrijgbare hoge-dopamine-ervaringen. Het resultaat? Een epidemie van verslaving, ongemak en onvrede." Uit: De dopaminefactor

Maar niet alleen traditionele verslavingen krijgen aandacht in de literatuur. Steeds meer wetenschappers en auteurs richten zich op de moderne verslavingen die samenhangen met onze digitale leefwereld.

Thijs Launspach
Asociale media
Psycholoog Thijs Launspach legt in dit boek haarfijn uit hoe sociale media bewust verslavend zijn ontworpen. Hij bespreekt de technieken die techbedrijven gebruiken om onze aandacht vast te houden en ons steeds weer te laten terugkeren, en hoe dit onze geestelijke gezondheid beïnvloedt.
Asociale media Sociale media zijn niet 'neutraal' maar doelbewust ontworpen om verslavend te zijn. Door hun werking te begrijpen, kun je bewustere keuzes maken in je gebruik. Regelmatige 'digitale detox' en het instellen van grenzen aan je online tijd zijn cruciaal voor je mentale welzijn in deze digitale tijden.

Verslaving in de werkcontext

Niet alleen middelen kunnen verslavend werken. Ook werk, macht en succes kunnen verslavende patronen veroorzaken. Voor professionals en leidinggevenden is bewustzijn hiervan essentieel voor duurzame prestaties en een gezonde werk-privébalans.

Leen de Bruyne
Een start-up bouwen zonder gek te worden
Ondernemers lopen een verhoogd risico op werkverslaving, stress-verslaving en burn-out. In dit praktische boek laat Leen de Bruyne zien hoe start-up founders hun mentale gezondheid kunnen bewaken, terwijl ze bouwen aan hun bedrijf, zonder in destructieve verslavingspatronen te vervallen.
Oscar David
Macht!
Oscar David onderzoekt in dit fascinerende boek hoe macht verslavend kan werken door biochemische processen in het brein. Hij legt uit waarom mensen in machtposities vaak verslaafd raken aan het gevoel van controle, status en aanzien dat macht geeft, en welke risico's dit met zich meebrengt.

Macht is volgens Oscar David een van de meest onderschatte verslavingen. De biochemische processen die vrijkomen bij machtsuitoefening kunnen even verslavend werken als cocaïne of andere drugs. Het boek 'Macht!' is een klassieker geworden in de managementliteratuur, juist omdat het deze vaak onerkende verslaving blootlegt.

Moderne verslavingen: digitaal en sociaal

De digitale revolutie heeft ons veel goeds gebracht, maar ook nieuwe vormen van verslaving geïntroduceerd. Van gaming en sociale media tot constante e-mailchecks - onze digitale gewoonten kunnen gemakkelijk verslavende patronen worden.

Michiel Smit
Gameboy
In 'Gameboy' vertelt Michiel Smit openhartig over zijn jarenlange gameverslaving die begon met een onschuldige Gameboy op vijfjarige leeftijd. Zijn persoonlijke verhaal laat zien hoe een ogenschijnlijk onschuldige hobby kan uitgroeien tot een allesoverheersende verslaving die het echte leven verdringt.
Kim Spinder
We quit mail
E-mail is voor veel professionals een verslavende gewoonte geworden. Kim Spinder beschrijft in dit boek hoe organisaties kunnen afkicken van de mailcultuur, welke afkickverschijnselen daarbij komen kijken, en hoe effectievere communicatiepatronen kunnen worden ontwikkeld.

Gedragsverandering en herstel

Hoe kom je uit een verslaving? Welke strategieën en technieken zijn effectief? En welke rol spelen schaamte, gewoontevorming en psychologische mechanismen bij zowel het in stand houden als het doorbreken van verslavingspatronen?

SPOTLIGHT: Roos Vonk

Prof. dr. Roos Vonk is een toonaangevende Nederlandse hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit. Ze heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar menselijk gedrag, zelfinzicht en de psychologische mechanismen achter gewoontevorming en verslaving. In haar werk combineert ze wetenschappelijke inzichten met praktische toepassingen, waardoor haar boeken zowel informatief als direct toepasbaar zijn. Meer over Roos Vonk
Roos Vonk
Je bent wat je doet
Roos Vonk duikt in de psychologie achter verslavingen en gewoonten. Ze laat zien dat ons gedrag veel minder bewust wordt gestuurd dan we denken, en biedt concrete strategieën om hardnekkige patronen zoals roken, overmatig alcoholgebruik en sociale media-verslaving te doorbreken.
"Verslaving is geen kwestie van wilszwakte, maar van biologische en psychologische processen die buiten onze bewuste controle vallen. Begrijp je deze processen, dan krijg je een heel ander perspectief op jezelf en je 'zwaktes'." Uit: Je bent wat je doet

Verslaving in de zorg en behandeling

Voor professionals in de zorg en justitiële sector is kennis over verslaving essentieel. Een groeiend aantal boeken richt zich specifiek op de hulpverlening aan mensen met verslavingsproblematiek, vaak in combinatie met andere uitdagingen.

Joanneke van der Nagel Marion Kiewik Robert Didden
Handboek LVB en verslaving
Een belangrijk handboek voor professionals die werken met cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) en verslavingsproblematiek. De auteurs bundelen de nieuwste wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen voor deze specifieke doelgroep waar verslaving vaak onderbelicht blijft.
Peter 't Lam Frans Koenraadt
Pendelen tussen proces en protocol - Forensisch psychiatrische behandeling in de praktijk
In de forensische psychiatrie is verslavingsproblematiek vaak verweven met delictgedrag. Dit boek biedt een geïntegreerde aanpak waarbij zowel het verslavingsaspect als het delictgedrag worden behandeld, met speciale aandacht voor de balans tussen protocol en maatwerk.
Peter 't Lam Frans Koenraadt
Pendelen tussen proces en protocol - Forensisch psychiatrische behandeling in de praktijk
In de forensische psychiatrie is verslavingsproblematiek vaak verweven met delictgedrag. Dit boek biedt een geïntegreerde aanpak waarbij zowel het verslavingsaspect als het delictgedrag worden behandeld, met speciale aandacht voor de balans tussen protocol en maatwerk.

Boeken over 'verslaving' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'verslaving'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden