Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Zeggenschap: over wie beslist en waarom dat belangrijk is

Zeggenschap gaat over macht, invloed en beslissingsbevoegdheid. Het is een fundamenteel aspect van samenwerking, eigenaarschap en organisatiestructuur. De mate waarin mensen controle en invloed hebben over hun werk, organisatie of leefomgeving bepaalt vaak het succes en de tevredenheid van alle betrokkenen. In deze tijd waarin democratische waarden en autonomie centraal staan, wordt zeggenschap een steeds belangrijker thema - of het nu gaat om professional empowerment, burgerparticipatie of het omgaan met nieuwe technologieën.

Annemarie Mars
De functie van frictie
Annemarie Mars heeft met 'De functie van frictie' een standaardwerk geschreven over veranderingsprocessen. Ze identificeert zeggenschap als een van de vier cruciale interventiecategorieën die leiden tot een 'gedeelde richting'. Mars toont hoe de verdeling van beslissingsbevoegdheid essentieel is voor succesvolle verandering.

Zeggenschap in verschillende contexten

Zeggenschap neemt verschillende vormen aan afhankelijk van de context. In familiebedrijven gaat het vaak om de balans tussen eigendom en beslissingsbevoegdheid, terwijl het in de publieke sector meer draait om burgerparticipatie en democratische controle. Voor professionals is zeggenschap over het eigen werk een kernvraagstuk dat direct raakt aan arbeidstevredenheid en werkeffectiviteit.

Watze Hepkema
Van wie is de gebarsten wc-tegel?
In 'Van wie is de gebarsten wc-tegel?' pleit Watze Hepkema voor meer zeggenschap van professionals over hun eigen werk. Het boek laat zien dat professionals hun huidige zeggenschap als onvoldoende ervaren, wat impact heeft op werkplezier, eigenaarschap en uiteindelijk ook op prestaties.

De roep om zeggenschap door professionals sluit aan bij een bredere maatschappelijke trend waarin we steeds kritischer kijken naar machtsstructuren en besluitvormingsprocessen. Dit zien we terug in diverse sectoren, zoals het onderwijs.

Jacquelien Bulterman
Het lerarentekort
Jacquelien Bulterman beargumenteert in 'Het lerarentekort' dat leraren de zeggenschap over hun beroep hebben verloren, wat direct bijdraagt aan het groeiende tekort. Het boek laat zien hoe cruciaal professionele autonomie is voor het behoud van onderwijstalent.

Zeggenschap in samenwerkingsverbanden en bedrijfsopvolging

Wanneer mensen of organisaties samenwerken, wordt de verdeling van zeggenschap een belangrijk onderhandelingspunt. Wie beslist wat en waarom? Deze vragen bepalen in grote mate het succes van samenwerkingen. Ook bij bedrijfsopvolging speelt zeggenschap een cruciale rol.

Martijn Daalder
De Samenwerkingscode
Martijn Daalder behandelt in 'De Samenwerkingscode' hoe de verdeling van zeggenschap cruciaal is bij het vormgeven van effectieve samenwerkingsverbanden. Het boek toont hoe heldere afspraken over beslissingsbevoegdheid bijdragen aan duurzame samenwerking.
Tom Meuleman
Opvolger gezocht
In 'Opvolger gezocht' laat Tom Meuleman zien hoe de scheiding tussen eigendom en zeggenschap een cruciale factor is bij bedrijfsopvolging. Het boek biedt inzicht in hoe formele en informele invloed op een onderneming georganiseerd kan worden tijdens transitieperiodes.

Zeggenschap in familiebedrijven

Familiebedrijven vormen een bijzondere categorie als het gaat om zeggenschap. Hier lopen familiebanden, eigenaarschap en beslissingsbevoegdheid door elkaar, wat unieke uitdagingen maar ook kansen creëert.

SPOTLIGHT: Ilse Matser & Jacqueline van Zwol

Ilse Matser en Jacqueline van Zwol zijn toonaangevende experts op het gebied van familiebedrijven en eigenaarschap. Hun werk werpt licht op de complexe dynamiek tussen eigendom, zeggenschap en bedrijfscontinuïteit. Ze onderzoeken verschillende constructies zoals de STAK (Stichting Administratiekantoor) om zeggenschap en economische belangen op een gezonde manier te scheiden. Meer over Jacqueline van Zwol
Ilse Matser Jacqueline van Zwol
Goed eigenaarschap
'Goed eigenaarschap' behandelt verschillende manieren waarop zeggenschap georganiseerd kan worden binnen familiebedrijven. Het boek beschrijft onder meer hoe een STAK (Stichting Administratiekantoor) kan helpen om zeggenschap en economisch eigendom doeltreffend te scheiden.

Burgerparticipatie en democratische zeggenschap

In een democratische samenleving is zeggenschap van burgers fundamenteel. Toch ervaren veel burgers een kloof tussen formele inspraakmogelijkheden en daadwerkelijke invloed op beleid. Er gaan steeds meer stemmen op voor vernieuwende vormen van burgerparticipatie die verder gaan dan symbolische inspraak.

Eva Rovers
Nu is het aan ons
Eva Rovers maakt in 'Nu is het aan ons' een belangrijk onderscheid tussen schijnparticipatie en echte zeggenschap van burgers. Ze pleit voor meer directe invloed van burgers op besluitvorming die hun toekomst bepaalt, en reikt concrete modellen aan voor effectieve burgerbetrokkenheid.
"We moeten af van het idee dat burgerberaden een aanvulling zijn op de representatieve democratie. Het is eerder andersom: volksvertegenwoordigers zijn een aanvulling op wat burgers zelf kunnen en willen beslissen. Het is tijd om de hiërarchie om te keren." Uit: Nu is het aan ons

Alternatieve visies op zeggenschap

Naast de traditionele koppeling tussen eigendom en zeggenschap, ontstaan er alternatieve visies die beslissingsbevoegdheid verbinden aan andere factoren zoals betrokkenheid, kennis of capaciteit. Deze perspectieven dagen de bestaande machtsstructuren uit en bieden nieuwe modellen voor organisatie en democratie.

Damaris Matthijsen
Vrij, Gelijk & Samenleven
In 'Vrij, Gelijk & Samenleven' presenteert Damaris Matthijsen alternatieve visies op zeggenschap, waarbij beslissingsbevoegdheid niet gekoppeld is aan bezit maar aan betrokkenheid en capaciteiten. Het boek onderzoekt hoe we beslissingen over grond, arbeid en kapitaal anders kunnen organiseren.
Mirjam de Rijk
Gekaapt door het kapitaal
Mirjam de Rijk pleit in 'Gekaapt door het kapitaal' voor een herverdeling van zeggenschap om tegenwicht te bieden aan de macht van kapitaalbezitters. Het boek onderzoekt hoe verschillende belanghebbenden meer invloed kunnen krijgen in besluitvormingsprocessen binnen bedrijven en organisaties.

Technologie en veranderende zeggenschapsverhoudingen

De opkomst van kunstmatige intelligentie en andere geavanceerde technologieën verandert de dynamiek van zeggenschap in organisaties. Wie heeft de controle over algoritmes? Hoe beïnvloedt automatisering de beslissingsbevoegdheid van professionals? Deze vragen worden steeds relevanter in onze digitaliserende samenleving.

Lauren Waardenburg Marleen Huysman Marlous Agterberg
Slim managen van AI in de praktijk
'Slim managen van AI in de praktijk' door Waardenburg, Huysman en Agterberg onderzoekt hoe AI-implementatie zeggenschapsverhoudingen binnen organisaties verschuift. Het boek biedt inzichten in hoe controle en beslissingsbevoegdheid veranderen wanneer AI een grotere rol gaat spelen in werkprocessen.
De functie van frictie Annemarie Mars leert ons dat interventies op zeggenschap alleen effectief zijn als ze leiden tot een gedeelde richting. Zonder gedeeld begrip van de koers leidt herverdeling van beslissingsbevoegdheid tot fragmentatie in plaats van tot gerichte verandering. Effectieve zeggenschap vereist dus altijd een kader van gemeenschappelijke doelen.
De functie van frictie Annemarie Mars leert ons dat interventies op zeggenschap alleen effectief zijn als ze leiden tot een gedeelde richting. Zonder gedeeld begrip van de koers leidt herverdeling van beslissingsbevoegdheid tot fragmentatie in plaats van tot gerichte verandering. Effectieve zeggenschap vereist dus altijd een kader van gemeenschappelijke doelen.

Boeken over 'zeggenschap' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'zeggenschap'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden