Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Zelfsturing: de kunst van het sturen zonder baas

Zelfsturing is een concept dat steeds meer aan populariteit wint, zowel in persoonlijke ontwikkeling als in organisaties. Het gaat om het vermogen om jezelf of je team te leiden zonder constante externe aansturing. In een tijd waarin autonomie, flexibiliteit en wendbaarheid steeds belangrijker worden, biedt zelfsturing een krachtig alternatief voor traditionele hiërarchische structuren. Of het nu gaat om het nemen van regie over je eigen leven en loopbaan, of om het implementeren van zelfsturende teams in organisaties - de principes van zelfsturing kunnen een transformerende impact hebben.

Frederic Laloux
Reinventing organizations
Een absolute klassieker over zelfsturing is 'Reinventing Organizations' van Frederic Laloux. Dit baanbrekende werk presenteert zelfsturing als een van de drie doorbraken van 'cyane' organisaties, waarbij medewerkers zonder hiërarchie werken en gezamenlijk beslissingen nemen.

Persoonlijke zelfsturing: het stuur van je leven in eigen handen

Op persoonlijk niveau gaat zelfsturing over het vermogen om je eigen gedrag, gedachten en emoties te reguleren. Het betekent dat je zelf richting geeft aan je leven, in plaats van je te laten leiden door externe omstandigheden. Verschillende auteurs bieden praktische handvatten om deze vorm van zelfsturing te ontwikkelen.

Ben Tiggelaar
Dromen, Durven, Doen
In 'Dromen, Durven, Doen' biedt Ben Tiggelaar concrete handvatten voor het 'managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf'. Een klassieker die helpt bij het verbeteren van je zelfsturing, zodat je beter je doelen kunt bereiken en je gedrag en emoties kunt reguleren.

SPOTLIGHT: Ben Tiggelaar

Ben Tiggelaar is een van Nederlands meest gerespecteerde auteurs op het gebied van persoonlijke zelfsturing en gedragsverandering. Met boeken als 'Dit wordt jouw jaar!' en 'Dromen, Durven, Doen' helpt hij duizenden mensen om meer grip te krijgen op hun leven en gewoontes. Meer over Ben Tiggelaar
Edwin Vreedeveld
Ik doe ertoe!
Edwin Vreedeveld's 'Ik doe ertoe!' is een klassiek werk dat lezers leert hoe ze zichzelf beter kunnen sturen door bewuster te worden van hun gedachten en gedrag. Hij biedt praktische technieken om zelfsturing te verbeteren en meer regie te nemen over je leven.
"Zelfsturing begint met het besef dat jij degene bent die aan het stuur zit van je eigen leven. Niemand anders kan dat stuur van je overnemen, tenzij jij het uit handen geeft." Uit: Dit wordt jouw jaar!

Zelfsturing in organisaties: van hiërarchie naar autonomie

In organisatorische context verwijst zelfsturing naar een vorm van organiseren waarbij teams zelfstandig beslissingen nemen zonder directe aansturing van managers. Deze aanpak wordt steeds vaker gezien als een effectieve manier om wendbaarheid en betrokkenheid te vergroten. Maar hoe implementeer je dit succesvol?

Wouter Hart
Anders Vasthouden
In 'Anders Vasthouden' laat Wouter Hart zien hoe organisaties eigenaarschap laag in de organisatie kunnen beleggen. Deze klassieker behandelt aspecten van zelfsturing en hoe dit kan bijdragen aan een gezondere en effectievere organisatie waarin autonomie binnen kaders mogelijk is.

Veel organisaties worstelen met de implementatie van zelfsturing. Zonder de juiste voorwaarden en begeleiding kan het leiden tot chaos in plaats van de beoogde vrijheid en verantwoordelijkheid. Diverse auteurs hebben zich gebogen over de sleutels tot succesvolle zelfsturing in organisatorische context.

Martijn Vroemen
Handboek Teamcoaching
Martijn Vroemen's 'Handboek Teamcoaching' is een klassieker die diep ingaat op zelfsturing als centraal thema. Het boek beschrijft hoe teams hierin kunnen groeien en hoe coaches dit proces kunnen faciliteren. Ideaal voor professionals die teams begeleiden naar meer autonomie.
Astrid Vermeer Ben Wenting
Vormen van zelfsturing
In 'Vormen van zelfsturing' onderzoeken Astrid Vermeer en Ben Wenting verschillende manieren waarop zelfsturing in organisaties kan worden geïmplementeerd, van volledige zelfsturende organisaties tot meer autonomie binnen hiërarchische structuren.

SPOTLIGHT: Rini van Solingen

Rini van Solingen is een vooraanstaand expert op het gebied van zelfsturende teams en agile werken. Met zijn boek 'De bijenherder' heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het denken over hoe managers effectief kunnen werken met zelfsturende teams. Meer over Rini van Solingen
Rini van Solingen
De bijenherder - Leidinggeven aan zelfsturende teams, hoe doe je dat?
'De bijenherder' van Rini van Solingen vertelt het verhaal van Mark, een leidinggevende bij een grote supermarktketen die overschakelt op zelforganisatie. Het boek laat op toegankelijke wijze zien hoe leidinggeven aan zelfsturende teams in de praktijk werkt.
Professionals aan het stuur - 10 pijlers voor zelfsturing in je organisatie
Véronique Willems – van den Hurk
In het artikel 'Professionals aan het stuur - 10 pijlers voor zelfsturing in je organisatie' delen Chris Peek en Véronique Willems een fundament voor meer zelfsturing. Ze benadrukken dat veel organisaties vastlopen en terugvallen in 'oud gedrag' zonder goede basis.

Kritische kanttekeningen bij zelfsturing

Zelfsturing is geen wondermiddel en kent ook uitdagingen. Critici wijzen op de risico's van onvoldoende structuur, onduidelijke verantwoordelijkheden en het ontbreken van leiderschap. Het is belangrijk om zelfsturing niet als doel op zich te zien, maar als middel om bepaalde resultaten te bereiken.

Joost Kampen
Destructief leiderschap
In 'Destructief leiderschap' toont Joost Kampen zich kritisch over zelfsturing als oplossing voor leiderschapsproblemen, vooral in verwaarloosde organisaties. Hij ziet het soms als een romantisch ideaal dat voorbijgaat aan de wezenlijke behoefte aan structuur en leiding.
10 miljoen jaar leiderschap Leon Schaepkens leert ons in '10 miljoen jaar leiderschap' dat zelfsturing beter past bij ons evolutionaire DNA, maar alleen als het goed wordt toegepast. De les: zelfsturing vraagt om duidelijke kaders en soms tijdelijk leiderschap om effectief te zijn.

De rol van psychologische veiligheid bij zelfsturing

Voor succesvolle zelfsturing is een veilige omgeving cruciaal, waarin mensen zich vrij voelen om verantwoordelijkheid te nemen, risico's te lopen en transparant te communiceren. Zonder deze veiligheid kan zelfsturing averechts werken en leiden tot onzekerheid en inefficiëntie.

Hans van der Loo Joriene Beks
Psychologische veiligheid
Hans van der Loo en Joriene Beks beschrijven in 'Psychologische veiligheid' de cruciale relatie tussen veiligheid en zelfsturing. Ze waarschuwen voor valkuilen bij implementatie en laten zien waarom veiligheid een voorwaarde is voor succesvolle zelfsturing.
Zonder leiders geen zelfsturing - Organisatiemodel voor teams
Michel Rosius
Het artikel 'Zonder leiders geen zelfsturing' benadrukt dat zelfsturing leiderschap nodig heeft, maar in een andere vorm. Zelfsturing bestaat wel degelijk, maar vraagt om een andere vorm van leiderschap dan traditionele hiërarchische aansturing.

Van zelfsturing naar samensturing

Recenter zien we een verschuiving van pure zelfsturing naar concepten als samensturing, waarbij het accent ligt op gezamenlijke verantwoordelijkheid en samenwerking binnen duidelijke kaders. Dit biedt een genuanceerder alternatief voor zowel hiërarchische als volledig zelfsturende modellen.

Rianca Evers-den Ouden
Samensturing
Rianca Evers-den Ouden's 'Samensturing' vergelijkt dit concept met zelfsturing en legt uit waarom veel zelfsturingstrajecten mislukken. Ze biedt een alternatief waarin verantwoordelijkheid wordt gedeeld maar binnen heldere structuren en processen.
De fluïde organisatie - Een ideale mix van hiërarchie en zelfsturing
Arne de Vet
In 'De fluïde organisatie - Een ideale mix van hiërarchie en zelfsturing' wordt beschreven hoe organisaties het beste van beide werelden kunnen combineren. Het artikel laat zien waar hiërarchie nuttig is en waar zelfsturing juist de voorkeur heeft.

SPOTLIGHT: Frederic Laloux

Frederic Laloux heeft met 'Reinventing Organizations' een revolutie ontketend in het denken over organisaties. Hij introduceerde het concept van 'cyane organisaties' waarin zelfsturing, heelheid en evolutief doel de pijlers vormen. Zijn werk inspireert wereldwijd organisaties om traditionele hiërarchieën los te laten. Meer over Frederic Laloux

Zelfsturing in coaching en persoonlijke ontwikkeling

Coaches en begeleiders spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van zelfsturend vermogen bij individuen en teams. Door de juiste vragen te stellen en reflectie te stimuleren, kunnen zij mensen helpen om meer regie te nemen over hun eigen ontwikkeling.

Joost Crasborn Ellis Buis
HOE-boek voor de coach
Het 'HOE-boek voor de coach' van Ellis Buis en Joost Crasborn benadrukt dat coaching fundamenteel gericht is op het vergroten van zelfsturing bij de gecoachte. Dit klassieke handboek biedt praktische handvatten voor coaches om dit vermogen te stimuleren.
Fred Korthagen Ellen Nuijten
Krachtgericht coachen
In 'Krachtgericht coachen' beschrijven Ellen Nuijten en Fred Korthagen hoe coaches coachees kunnen begeleiden naar meer zelfsturing en autonomie. Hun benadering focust op het aanboren van innerlijke kracht en potentieel voor duurzame ontwikkeling.
Anne de Graaf Klaas Kunst
Einstein en de kunst van het zeilen
'Einstein en de kunst van het zeilen' door Anne de Graaf en Klaas Kunst is een klassiek werk dat lezers aanmoedigt om hun eigen koers te bepalen als leider. Dit boek laat zien hoe je zelfsturing kunt ontwikkelen door aan te sluiten bij je persoonlijke kwaliteiten.

Zelfsturing in de praktijk brengen

De theorie van zelfsturing is mooi, maar hoe breng je het in praktijk? Verschillende auteurs bieden concrete handvatten, oefeningen en stappenplannen om zelfsturing te implementeren, zowel op persoonlijk als op organisatieniveau.

Diederick Janse Marco Bogers
Getting teams done
'Getting teams done' van Diederick Janse en Marco Bogers is een klassieker die zelfsturing als kernprincipe van Holacracy beschrijft. Het boek biedt praktische handvatten voor teams die zelf beslissingen willen nemen binnen duidelijke kaders.
Marjan Haselhoff
De moed om te vertrouwen
Marjan Haselhoff laat in 'De moed om te vertrouwen' zien hoe leidinggevenden zelfsturende teams kunnen creëren door vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven. Het boek biedt praktische inzichten om de transitie naar meer autonomie te begeleiden.
Marjan Haselhoff
De moed om te vertrouwen
Marjan Haselhoff laat in 'De moed om te vertrouwen' zien hoe leidinggevenden zelfsturende teams kunnen creëren door vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven. Het boek biedt praktische inzichten om de transitie naar meer autonomie te begeleiden.

Boeken over 'zelfsturing' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'zelfsturing'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden