Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Het Nederlandse parlement

Paperback Nederlands 2017 9789013127454
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Dit is de enige wetenschappelijke uitgave die u een compleet overzicht biedt van de manier waarop het Nederlandse Parlement functioneert. U krijgt een gedetailleerde beschrijving van de organisatie, bevoegdheden en de werkwijze van de beide Kamers van de Staten-Generaal. De laatste staatsrechtelijke en politieke ontwikkelingen zijn hierin verwerkt.

Het Nederlandse Parlement is een leidraad voor een ieder die zich graag verdiept in politiek, parlementaire geschiedenis en staatsrecht. Dit standaardwerk, waarvan de eerste druk al verscheen in 1958, behandelt uitgebreid het tweekamerstelsel, de organisatie en werkwijze van de Kamers, de wetsprocedure, ministeriële verantwoordelijkheid, de vertrouwensregel, Kamerontbinding en de kabinetsformatie.

Sinds de eerste druk is het accent in dit boek niet veranderd; de focus ligt vooral op de staatsrechtelijke aspecten van het functioneren van de Staten-Generaal. Om deze toe te lichten, wordt veel gebruik gemaakt van voorbeelden uit de parlementaire geschiedenis.

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige druk hebben te maken met de beschouwingen over het tweekamerstelsel. Daarnaast worden bijzondere aspecten van het lidmaatschap van het parlement tegen het licht gehouden. Zoals de vraag: welke eisen worden er nu precies gesteld aan de integriteit van Kamerleden, hoe zijn zaken geregeld ten aanzien van immuniteit? Ook is er aandacht voor recente ontwikkelingen in het budgetrecht en de nieuwe procedure voor de kabinetsformatie; een levendig thema in 2017.

In deze uitgave vindt u een zeer gedetailleerde, volledige analyse van de organisatie en werkwijze van ons Nederlandse Parlement, waarbij ook de verhouding tussen regering en parlement in het Nederlands staatsbestel onder de loep genomen wordt. Dat maakt deze uitgave tot een zeer compleet werk.

Bestemd én geschikt voor studenten en geïnteresseerde professionals in de rechten, politieke geschiedenis, bestuurskunde en politicologie.

Specificaties

ISBN13:9789013127454
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:588
Druk:12
Verschijningsdatum:28-6-2017
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Paul Bovend'Eert

Prof.mr. P.P.T. Bovend'Eert is hoogleraar staatsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn specialisaties zijn Nederlands en Amerikaans staatsrecht.

Andere boeken door Paul Bovend'Eert

Over Henk Kummeling

Prof.mr. H.R.B.M. Kummeling is hoogleraar staatsrecht en vergelijkend staatsrecht aan de Universiteit Utrecht.

Andere boeken door Henk Kummeling

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het Nederlandse parlement