Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Alliantiebesturing: Samenwerking als precisie-instrument

Paperback Nederlands 2006 9789023242673
Voormalig top 100Totaal 49 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

Allianties zijn een niet weg te denken fenomeen. Steeds meer bedrijven gaan over tot het opzetten van samenwerkingsverbanden met andere organisaties om in te spelen op de snel veranderende omstandigheden in de kenniseconomie. De variëteit aan besturingsmodellen is echter groot. Dit boek helpt managers hun weg te vinden in de vele keuzes die zij moeten maken om tot effectieve allianties te komen.

De kern van het boek is de vraag hoe besturing van allianties kan plaatsvinden door middel van vertrouwen en control. Op basis van een aantal diepgravende case studies van allianties van Nederlandse bedrijven laat Ard-Pieter de Man zien wanneer meer control moet worden uitgeoefend in samenwerkingsverbanden en wanneer besturing gebaseerd op vertrouwen relevant is. Daarbij worden onder meer de Senseo-alliantie van Philips en Douwe Egberts besproken en de vergaande samenwerking tussen KLM en Northwest Airlines. Ook samenwerking in de financiële sector, de bouw en het innovatieve Westland komen aan bod.

Een kritieke succesfactor voor allianties is dat zij continu moeten worden aangepast aan gewijzigde omstandigheden. De wijze waarop met deze dynamiek van allianties moet worden omgegaan, wordt in dit boek uitgebreid besproken. Daarmee vormt het de perfecte handleiding voor iedereen die allianties in wil zetten om een concurrentievoordeel te bereiken en te behouden.

Specificaties

ISBN13:9789023242673
Trefwoorden:samenwerking
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:173
Druk:1
Verschijningsdatum:21-9-2006

Expertrecensies (1)

Alliantiebesturing: Samenwerking als precisie-instrument
Friso van Abbema | 1 december 2008
Prof.dr. Ard-Pieter de Man is er in geslaagd om met 'Alliantiebesturing. Samenwerking als precisie-instrument' (2006) in opdracht van Stichting Management Studies een toegankelijke en inzichtelijke publicatie te schrijven over een veelzijdig, ingewikkeld en steeds relevanter onderwerp voor managers. De boodschap is eenvoudig: elke alliantie kent zijn eigen unieke besturing, afhankelijk van het specifieke doel dat ermee wordt nagestreefd.
Lees verder

Lezersrecensies

4.3 van de 5
4 stemmen
1
3
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Ard Pieter de Man

Met meer dan tien jaar advieservaring, gecombineerd met een academische loopbaan, is het grensvlak van theorie en praktijk mijn speelveld. Het vertalen van nieuw onderzoek in praktische adviezen en het onderzoeken van nieuwe thema’s die in organisaties spelen, is een absolute noodzaak om antwoorden te geven op de vraagstukken waar moderne organisaties zich mee zien geconfronteerd. Daarbij hoort ook dat organisaties leren: liever dan het aanbieden van oplossingen aan organisaties, zie ik dat organisaties zelf leren die oplossingen te ontwikkelen. Ik hou mij bezig met strategie, innovatie en organisatiestructurering, maar het meeste werk heb ik gedaan op het gebied van allianties en partnerships. Samenwerkingsverbanden tussen organisaties zijn de organisatievorm van de toekomst. Ik heb diverse profit en non-profit organisaties geholpen met het opzetten ervan. Uiteindelijk moet er wel iets staan dat werkt in de praktijk. Naast zelfstandig bestuursadviseur ben ik hoogleraar Management Studies in het bijzonder Consulting, Kennisnetwerken en Innovatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Gecombineerd met de praktische ervaring leidde dat tot meer dan tien boeken en tientallen artikelen, die ook in de praktijk zijn gewaardeerd. Zij zijn bekroond met de ROA prijs en de OOA prijs.

Andere boeken door Ard Pieter de Man

Inhoudsopgave

Ten geleide
Voorwoord
Inleiding: een precisie-instrument

1. Allianties: een tour d' horizon
2. Alliantiebestuur: control en/of trust?
3. De bouwstenen van alliantiebesturing
4. De Senseo-alliantie: Philips en SaraLee/DE komen op de koffie
5. KLM en Northwest: de samenwerking neemt een grote vlucht
6. Keerpunt, Nationale-Nederlanden en Fortis: verzekerd van werk
7. Talentgroep en Prominent: Hoe meer zielen...
8. Dynamiek van trust en control
9. Eerst het eigen huis op orde
10. Een precisie-instrument voor concurreren en innoveren

English summary
Bijlage A: Elementen van een alliantiecontract
Bijlage B: Drie alliantievormen vergeleken
Referenties
Register
Stichting Management Studies

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Alliantiebesturing: Samenwerking als precisie-instrument