Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Freakonomics

Een tegendraadse econoom ontdekt de verborgen kant van bijna alles

Paperback Nederlands 2014 9789023487050
10
Voormalig top 10Totaal 19 dagen
Voormalig top 100Totaal 64 dagen
Verkooppositie 2468Hoogste positie: 2
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

'Als Indiana Jones econoom zou zijn, zou hij Steven Levitt heten. Freakonomics leest als een detective.' – Wall Street Journal

Wat is gevaarlijker: een pistool of een zwembad? Wat hebben sumoworstelaars en schoolmeesters gemeen? En waarom wonen drugsdealers bij hun moeder? Het zijn vragen die je niet gauw van een econoom zou verwachten. Maar Steven Levitt is geen typische econoom. In Freakonomics onderzoekt hij met co-auteur Stephen Dubner de verborgen kant van de dingen om ons heen.

De geheimen van de Klu Klux Klan, bijvoorbeeld. Of de waarheid over vastgoedmakelaars. En, stelt hij, heeft het dalen van de misdaadcijfers in plaats van met een goed draaiende economie niet eigenlijk alles te maken met de legalisering van abortus? Freakonomics is het leukste en verhelderendste boek over economie dat je je kunt voorstellen. Een mix van essentiële feiten en een meeslepende vertelling, die onze blik op de moderne wereld voorgoed verandert en verscherpt.

'Een fascinerend en belangrijk boek, leesbaar, compact en barstensvol informatie over de wereld om ons heen. Wie dit boek over de raadsels van het alledaagse leven heeft gelezen moet wel concluderen: economie is belangrijk, interessant en erg leuk.' – de Volkskrant

Specificaties

ISBN13:9789023487050
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:256
Uitgever:De Bezige Bij
Druk:13
Verschijningsdatum:5-6-2014
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Freakonomics
Christiaan Boiten | 30 mei 2007
De ondertitel van het boek 'Freakonomics' doet al vermoeden dat je hier met een niet alledaags boek te maken hebt: 'Een tegendraadse econoom ontdekt de verborgen kant van bijna alles.' Het gaat hier dan om Steven Levitt, hoogleraar economie en winnaar van de John Bates Clark Medal, een prijs die elke twee jaar wordt uitgereikt aan de beste econoom onder de 40 jaar. Samen met de journalist Stephen Dubner schreef hij een ongewoon verhaal over ons dagelijks leven.
Lees verder
recensie
Freakonomics
Eric van Arendonk | 12 maart 2006
Op de voorkant van 'Freakonomics' staat een aantal vragen waarbij op zijn minst je voorhoofd van gaat fronzen: 'Wat hebben schoolmeesters en sumoworstelaars gemeen?' Of; 'wat is gevaarlijker een zwembad of een pistool?' Deze klinkt al wat eenvoudiger maar de derde vraag is zelfs grappig: 'waarom wonen drugdealers nog steeds bij hun moeder?' Niet echt vragen voor een econoom. En toch geeft het boek antwoord op deze vragen.
Lees verder

Lezersrecensies

3.8 van de 5
15 stemmen
2
9
3
1
0

Interviews en artikelen (2)

nieuws
Denk als een Freak
Ger Post 12 mei 2014 Ze zijn terug. En natuurlijk komen journalist en auteur Stephen Dubner en econoom Steven Levitt met een boek waarin ‘freak’ in de titel zit verwerkt. Ze zouden wel gek zijn niet te refereren aan hun vorige successen: van hun boeken Freakonomics en Superfreakonomics gingen er in totaal zeven miljoen wereldwijd over de toonbank. Hun nieuwste boek heet dus Think like a Freak en komt half mei uit.
interview
Tim Harford: ‘Ik probeer iets onverwachts te vinden, een patroon dat mensen niet eerder hebben gezien’
Hans van der Klis 19 augustus 2008 De Engelse econoom en journalist Tim Harford werd bekend door zijn Lieve Lita-rubriek ‘Dear Economist’ in The Financial Times waar hij over alledaagse vraagstukken adviseert met behulp van economische theorieën. Zijn voorliefde voor triviale onderwerpen komt ook naar voren in zijn tweede boek, getiteld Waarom we doen wat we doen. Aan de hand van analyses van uiteenlopende onderwerpen als het pijpgedrag van jonge Amerikaanse meisjes, het gewelddadige gettoleven en de hoge beloningen voor topmanagers laat hij zien dat ons gedrag altijd rationeel verklaard kan worden, ook al denken wij op het eerste gezicht van niet.

Inhoudsopgave

Voorwoord - Waarin wordt verteld hoe dit boek tot stand kwam

Inleiding: Alles heeft een verborgen kant - Waarin de centrale gedachte van dit boek wordt uiteengezet, namelijk: de moraal gaat over hoe mensen vinden dat de wereld moet werken, de economie laat zien hoe de wereld werkt.

1. Wat hebben schoolmeesters gemeen met sumoworstelaars? - Waarin we de schoonheid van prikkels verkennen, evenals de nadelen: fraude en bedrog.
2. Waarom is de Ku Klux Klan net een stel vastgoedmakelaars? - Waarin wordt gesteld dat niets zo veel macht heeft als informatie, vooral als die macht wordt misbruikt.
3. Waarom wonen drugsdealers nog bij hun moeder? - Waarin de conventionele wijsheid vaak een web van verzinsels, eigenbelang en gemakzucht blijkt te zijn.
4. Waar zijn alle misdadigers gebleven? - Waarin de feiten over de misdaad worden gescheiden van de fictie.
5. Hoe word je de volmaakte ouder? - Waarin we vanuit verschillende gezichtshoeken dezelfde nijpende vraag stellen: doen ouders er eigenlijk toe?
6. De volmaakte ouder deel 2, of: Als het kindje maar een naam heeft? - Waarin we het belang afwegen van de eerste officiële daad die een ouder verricht: de baby een naam geven.

Epiloog: Twee wegen naar Harvard - Waarin de betrouwbaarheid van data botst met de wisselvalligheid van het leven

Noten
Woord van dank
Persoonlijke dankwoorden

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Freakonomics