Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Ontgroeven

Heilzame effecten van ruwe behandelingen in organisaties

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2021 9789024439096
10
Voormalig top 10Totaal 50 dagen
Verkooppositie 3536Hoogste positie: 2
Direct te downloaden

Samenvatting

Tot 1 juni krijg je bij aanschaf van Ontgroeven 8 digitale conversation cards cadeau.
Hoe kom je tot prikkelende en baanbrekende ideeën om écht te ontwikkelen en veranderen in je organisatie? Door te ontgroeven, door gebruik te maken van het onverwachte, het ongeplande en de volatiliteit van alledag. De vragen en antwoorden op deze kaarten helpen je op weg.

Over het boek
Dit is een ongemakkelijk managementboek, want het ontneemt leiders en managers de mogelijkheid om zich te verschuilen achter allerlei gelikte methoden, technieken en stappenplannen rondom organisatieontwikkeling. De gemeenschappelijke deler van deze benaderingen is de aversie tegen wanorde, onvoorspelbaarheid, gedoe en instabiliteit. Wat een naïviteit.

Hoe kunnen organisaties en leiders zich ontwikkelen wanneer ze juist gebruik maken van het onverwachte, het ongeplande en de volatiliteit van alledag? Hoe kunnen zij sterker worden van wanorde? Dit boekt werkt deze vraag uit, waarbij inspiratie is ontleend aan het gedachtengoed over antifragiliteit van Nassim Taleb.

Het boek mist bewust de voorzichtigheid van een wetenschappelijke insteek, want is vooral geschreven voor lezers die creatieve risico’s willen nemen. Geïnteresseerden die liever jongleren met tot niets verplichtend managementjargon, kunnen beter andere boeken lezen.

Specificaties

ISBN13:9789024439096
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:192
Druk:1
Verschijningsdatum:3-5-2021
Hoofdrubriek:Algemeen management

Expertrecensies (3)

Ontgroeven - 'Een ongemakkelijk goed boek'
Martin van Staveren | 12 juli 2021
Wat is hét kenmerk van ingesleten patronen in organisaties, van organisatorische groeven? Dat de betrokkenen zo gehecht zijn aan een bepaalde denk- of werkwijzen dat ze eraan blijven vasthouden, ook al blijken ze ineffectief.  Hieruit ontsnappen is mogelijk.Lees verder
Ontgroeven - 'Heerlijk confronterend boek dat je wakker schudt'
Nico Jong | 7 juli 2021
Iedereen die in een organisatie van enige omvang werkt, zal zich onmiddellijk herkennen in Ontgroeven van Kees Tillema. Het doorgeslagen maakbaarheidsdenken heeft de van meeste organisaties routinematige machines gemaakt. Als de coronacrisis een ding duidelijk heeft aangetoond, is dat je daar niet ver mee komt bij exponentieel toenemende complexiteit en groeiende dynamiek.Lees verder
Prikkelende gedachte-experimenten voor antifragiel organiseren
Bert Peene | 1 juni 2021
Er is iets grondig mis met de managementindustrie. Boeken, opleidingen, trainingen en seminars, allemaal lijden ze aan hetzelfde euvel: ze wekken de illusie van maakbaarheid. Theorieën en modellen zijn ontwikkeld vanuit het idee dat de toekomst voorspeld en dus beheerst kan worden.Lees verder
Alle expertrecensies (3)

Lezersrecensies

4.8 van de 5
14 stemmen
12
1
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (4)

interview
Kees Tillema: ‘Ik wil met dit boek verwarring zaaien’
Bert Peene 17 augustus 2021 Dat de wereld onvoorspelbaar is, is intussen wel tot de managementliteratuur doorgedrongen. Toch willen de meeste adviseurs ons nog steeds doen geloven dat we die onvoorspelbaarheid met een doorwrochte theorie of dito model succesvol kunnen pareren. Onzin, concludeert Kees Tillema in zijn boek Ontgroeven. Voorspelbaarheid is echt een illusie. Je kunt beter proberen sterker te worden van het onverwachte. Dat kan alleen als je bereid bent te ontgroeven.
column
Redactioneel - Reuzenschouders
Pierre Pieterse 17 augustus 2021 ‘Charlatans.' Zo, Kees Tillema zet even de toon in het interview dat we met de auteur van Ontgroeven hebben. Quasi-professionals die voor hun opdrachtgevers doortimmerde routekaarten ontwikkelen die vooral voorspelbaarheid en beheersbaarheid suggereren.
preview
Ontgroeven - Heilzame effecten van ruwe behandelingen in organisaties
Kees Tillema 11 mei 2021 Ontgroeven is een ongemakkelijk managementboek, want het ontneemt leiders en managers de mogelijkheid om zich te verschuilen achter allerlei gelikte methoden, technieken en stappenplannen rondom organisatieontwikkeling. In zijn preview vertelt Kees Tillema waarom dat belangrijk is.

Over Kees Tillema

Kees Tillema is oprichter van en firmant bij Het Zuiderlicht Managementadviseurs. Hij heeft zich gespecialiseerd in rendementsvraagstukken waarin zowel ‘de economie’ als ‘de sociologie’ van organisaties verbonden worden. Hij is daarnaast verbonden aan de Executive Master of Finance & Control van de Rijksuniversiteit van Groningen. In zijn vrije tijd is hij instructeur full contact karate en klassiek musicus.

Andere boeken door Kees Tillema

Inhoudsopgave

Voorwoord 9
Inleiding 11

DEEL 1 TWAALF SLEUTELS TOT ANTIFRAGIEL ORGANISEREN 19
Skin in the game 25
Kleine, zelfstandige eenheden 30
Lokale besluitvorming 37
Kleine fouten versus grote fouten 42
Intelligent knutselen 47
Via negativa 53
Milde stress 59
Werken met vuistregels 65
Optionaliteit 70
Redundantie 76
Positieve asymmetrie 80
Voorliefde voor volatiliteit 88

DEEL 2 ZEVEN VRAAGSTUKKEN ANTIFRAGIEL BEKEKEN 95
Vraagstuk 1: Wendbaarheid en flexibiliteit 99
Vraagstuk 2: Loyaliteit, betrokkenheid en verantwoordelijkheid 106
Vraagstuk 3: Onderling vertrouwen 114
Vraagstuk 4: Beheersdrift en regelzucht 123
Vraagstuk 5: Duurzame inzetbaarheid 132
Vraagstuk 6: Intern ondernemerschap 140
Vraagstuk 7: Strategie 150

DEEL 3 JOUW SOUL IN THE GAME 159
Compassie 163
Onverschilligheid 166
Verbeeldingskracht 169
Eigenzinnigheid 172
Rebelsheid 175

Ten slotte: vuile handen maken 181
Bekentenissen 185
Gebruikte literatuur 187
Over de auteur 191

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Ontgroeven