Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De onverbrekelijke band

Inleiding & ontwikkelingen in de contextuele therapie van Nagy

Paperback Nederlands 2023 9789043040402
Verkooppositie 3033Hoogste positie: 3033
Nog niet verschenen, verwacht op 15‑05‑2023
26,95

Samenvatting

Grootouders, ouders, kinderen. Hun bloedverwantschap, gezamenlijke geschiedenis, tradities, waarden en normen en het voortleven daarvan in een volgende generatie, vormen een onverbrekelijke band tussen gezins- en familieleden door de generaties heen. Annelies Onderwaater beschrijft deze verbondenheid aan de hand van de theorie van Ivan Boszormenyi-Nagy.

In deze tiende herziene editie maakt de auteur de grondbegrippen van de contextuele theorie toegankelijk en plaatst ze in een ruimer theoretisch kader. Ze beschrijft de samenhang met een aantal andere theoretische richtingen waaronder het hechtingsperspectief. De gevolgen van de contextuele visie voor de praktijk van de hulpverlening worden in deze editie verder uitgewerkt. Actuele thema's zoals omgaan met seksueel misbruik, adoptie, scheiding en familiebreuken komen daarbij aan bod. Ook wordt de manier beschreven waarop problematische gezinsherhalingen door de generaties heen kunnen worden doorbroken.
Het thema boosheid als kracht wordt behandeld, evenals de contextuele relatietherapie. Speciale aandacht krijgt het ontschuldigingsproces, met al zijn valkuilen, dat vergeleken wordt met het vergevingsproces. Ook de onverbrekelijke band na de dood wordt beschreven. Uitgelegd wordt in welke vormen deze band kan doorwerken en hoe bij gecompliceerde rouw alsnog postume ontschuldiging bereikt kan worden. Alle onderwerpen worden door casuïstiek verhelderd.
Ook voor niet-hulpverleners die meer willen weten over de band tussen ouders en kinderen - die ook na de dood blijft bestaan - is dit een interessant boek.

'Stuk voor stuk waardevolle illustraties van het contextuele werken in de praktijk, waar de auteur ook haar eigen accenten aan geeft vanuit haar eigen specifieke ervaring, interesses en deskundigheid. (...) Voor wie op zoek is naar een gedegen inleiding in de contextuele therapie is dit boek op dit moment het meest up-to-date boek dat er in het Nederlands bestaat.'
- May Michielsen, Systeemtherapie

Specificaties

ISBN13:9789043040402
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Druk:11
Verschijningsdatum:15-5-2023
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Inhoudsopgave

1 Inleiding
2 De plaats van Nagy en Stierlin ten opzichte van de systeemtherapie
3 De dimensie van de relationele ethiek en het meer-generatieperspectief
4 De relatie tussen de vier dimensies
5 Het individu en zijn gebondenheden
6 De gevolgen van de contextuele visie voor de praktijk van de hulpverlening
7 Het werken met de verschillende dimensies
8 Boosheid binnen de contextuele therapie
9 Contextuele relatietherapie
10 Ontschuldiging
11 Rouw vanuit contextueel perspectief

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De onverbrekelijke band