Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Framing

Over de macht van taal in de politiek

Paperback Nederlands 2014 9789045026589
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

'Nu doet u het weer,' zegt Diederik Samson tegen Mark Rutte en in één klap is de wederopbouw van de PvdA in gang gezet. Vele decennia eerder heeft Ronald Reagan ook zo'n moment. De hele campagne om het presidentschap brengt hij terug tot een vraag aan de Amerikaanse kiezer: gaat het jullie beter dan vier jaar geleden? Dit zijn voorbeelden van framing.

Wie zijn politieke boodschap intelligent kan verpakken, kan de werkelijkheid naar zijn hand zetten, zo laat Hans de Bruijn zien in dit vlijmscherpe boek. Hij legt uit hoe framing werkt en geeft een overzicht van de strategieën, met prachtige voorbeelden - de frames van Ronald Reagan en Bill Clinton, van Mark Rutte en Diederik Samsom, van Margeret Thatcher en Angela Merkel: ze komen allemaal voorbij. Framing is veel meer dan slim taalgebruik. Het gaat vaak om de vraag hoe je als politicus de essentie kunt verwoorden van waar je mee bezig bent - en dat is in onze samenleving een bittere noodzaak geworden.

Specificaties

ISBN13:9789045026589
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:240
Verschijningsdatum:8-1-2016
ISSN:

Expertrecensies (1)

Framing
Mark Hooftman | 20 juli 2012
Iedereen heeft ongetwijfeld wel eens met verbazing gekeken hoe politici in debat elkaar klem praten, of hoe een politicus een antwoord geeft op een vraag die niet gesteld lijkt. Ook lijkt er in de politiek, om één of andere reden, altijd een manier om 'de ander' in het ongelijk te stellen. Het boek van de Bruijn geeft inzicht achter het waarom: framing.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (4)

column
Naming & Framing
Pierre Pieterse 29 januari 2014 Een Citroen DS (de ‘snoek’) is een Franse auto die zijn naam letterlijk eer aandoet: ziet er goddelijk uit en rijdt navenant. In alle opzichten dus een echte ‘DS’. Een lettercombinatie die niet voor niets is gekozen want hardop uitgesproken klinkt dat als ‘déesse’. Als godin dus! Dit semiotische principe heeft Roland Barthes in zijn belangrijke boek Mythologies (uit 1957) uitvoerig geanalyseerd, en zou je met niet al te veel fantasie kunnen beschouwen als een taal-filosofische voorloper van Framing. Want in feite is ook framing een spel van denotatie en connotatie, alleen veel minder subtiel uitgespeeld.
opinie
Pas op voor andermans frame!
Hans de Bruijn 11 maart 2013 In deze aflevering van Tussen droom en daad laat Hans de Bruijn zien dat taal niet onpartijdig is. Integendeel zelfs, taal stuurt onze opvattingen. En dat veel meer dan we denken.
nieuws
Managementboek Magazine 2013
Pierre Pieterse 7 januari 2013 Ook bladen moeten soms afscheid nemen van oude bekenden. Meestal alleen van rubrieken maar soms ook van de mensen die met die rubriek zijn verkleefd. Een klein overzicht van wat er in 2013 staat te gebeuren. Kortom: van oude rubrieken en dingen die voorbijgaan!
interview
De boekenkast van Hans de Bruijn, bestuurskundige en doormodderaar
Joep Schrijvers 15 maart 2012 Hij is wetenschapper, hoogleraar maar net zo goed een ouderwetse onderwijzer. Hij vertelt, verklaart en illustreert met verve en plezier. Hij laat zien hoe in het politieke debat frames werken. Maar ook in de wereld van Managers en professionals. Hij houdt niet van grootse verhalen en de maakbaarheidgedachte. Zijn fascinatie is de onzekere wereld met zijn dubbelzinnigheid en onvoorspelbaarheid. ‘Besturen is een zaak van doormodderen’, zegt hij. Deze keer bij de boekenkast de man die het boek Framing schreef: Hans de Bruijn.

Over Hans de Bruijn

Prof. dr. Hans de Bruijn is hoogleraar bestuurskunde aan de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft. Hij is daarnaast onder andere verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur in Den Haag en programmaleider Governance aan het Netherlands Institute for City Innovation Studies. Foto, Sake Elzinga

Andere boeken door Hans de Bruijn

Inhoudsopgave

Inleiding: taal doet ertoe

1. Je moet arme mensen geen vissen geven, maar een hengel
Wat framing doet - en waarom framing belangrijk is

2. I feel your pain
Reframing met het 3P-model

3. Oplossing: oppakken, aanpakken, uitzetten
De structuur van frames - politiek als een project en als drama

4. Not a liberal America and a conservative America, but the United States of America
Verbinden in een plurale samenleving - van eenduidige naar meerduidige frames

5. Verraad!
Water en vuur - het spel met concurrerende frames

6. Het spel om olie en gas krijgt de komende decennia een wreder karakter
Waarde-sensitief reframen

7. In geouwehoer kun je niet wonen
De politiek van de oneliner

Noten
Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Framing