Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Vastgeroeste patronen doorbreken

Verandering in de publieke sector

Gebonden Nederlands 2016 9789055949755
Niet leverbaar.

Samenvatting

Momenteel voltrekken zich drie fundamentele veranderingen die elkaar ook nog eens versterken: onze economie transformeert van 'bezit' naar 'gebruik', onze maatschappij van 'zorgen voor' naar 'zorgen dat' en het publiek domein van 'rule based' naar 'value based'.

Hoe komt het toch dat we bij het oplossen van vraagstukken steeds in dezelfde groef blijven hangen? Van meer en beter toezicht, meer controle, meer protocollen, meer regels. We doen steeds hetzelfde en verwachten andere resultaten. Het antwoord is simpel: we hebben onvoldoende oog voor ingesleten patronen en voor het probleem achter het probleem. Als je weet waar je straks wilt staan, kun je ook inzichtelijk maken welke patronen nú aangepakt moeten worden om daar straks te komen.

Een gedragsverandering gericht op 'willen meedoen' waarbij energie, inspiratie en toekomstbeelden een belangrijke rol spelen, is veel effectiever. Want dát werkt!

De auteur laat niet alleen zien hoe je door het stellen van de juiste vragen mechanismen in het systeem kunt herkennen, maar ook welke praktische interventies je kunt plegen om vastgeroeste patronen te kunnen doorbreken.

Specificaties

ISBN13:9789055949755
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:165
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Verschijningsdatum:14-4-2016
Hoofdrubriek:Verandermanagement
ISSN:

Expertrecensies (2)

Vastgeroeste patronen doorbreken - Verandering in de publieke sector
Jacques Gerards | 3 juni 2016
‘Innemen deze kostelijke en kostbare inhoud’, adviseert Jacques Gerards van Best Advies over het boek Vastgeroeste patronen doorbreken - verandering in de publieke sector van Dirk-Jan de Bruijn.
Lees verder
Vastgeroeste patronen doorbreken
Nico Jong | 20 mei 2016
Als de buitenwereld sneller verandert dan de wereld binnen je organisatie, heb je een probleem. Cosmetische ingrepen of optimalisatie van het bestaande werken dan niet meer. Dirk-Jan de Bruijn schreef een boek over hoe het wel moet.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
6 stemmen
6
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

interview
Dirk-Jan de Bruijn: ‘Doorbreek vastgeroeste patronen in de publieke sector’
Marion Smale 29 juni 2016 Richt je blik op het maatschappelijke vraagstuk, niet op het inrichtingsvraagstuk’ Dirk-Jan de Bruijn roept in zijn op 19 mei verschenen boek Doorbreken. Verandering in de publieke sector op tot toekomstdromen en lenigheid in denken en doen.
preview
Preview - Doorbreken - Verandering in de publieke sector
Dirk-Jan de Bruijn 3 mei 2016 We hebben onvoldoende oog voor ingesleten patronen en voor het probleem achter het probleem, zo staat te lezen op de flap van Dirk-Jan de Bruijns Doorbreken - Verandering in de publieke sector. In deze preview vertelt De Bruijn waarom dat anders moet.

Over Dirk-Jan de Bruijn

Bedrijfseconoom Dirk-Jan de Bruijn (1959) – opgeleid aan de RU Groningen en de VU Amsterdam – is meer dan 35 jaar actief met het effectueren van complexe veranderopgaven. Vanuit managementposities bij onder meer IBM, Bakkenist, Deloitte, Rijkswaterstaat, ABD/I-Interim Rijk en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het is zijn passie om een bord spaghetti om te toveren in een schotel asperges. Met die vlieguren heeft hij zich gespecialiseerd in het implementeren van netwerkleiderschap. Waarbij niet het instituut maar de maatschappelijke opgave centraal staat. Wat vraagt om intensieve verbindingen in ‘triplehelix’-verband mét een verbindende overheidsrol. Mogelijk gemaakt door toepassing van nieuwe technieken en het serieus nemen van sustainability. Momenteel is hij actief met een drietal programma’s: opschaling MONO-zakelijk, implementatie Modal Shift en uitrol Super EcoCombi. Daarnaast is hij actief toezichthouder in het publieke domein, is hij als docent verbonden aan AOG School of Management en heeft hij meerdere managementtitels op z’n naam staan. Hij is getrouwd met de biologe Tessa en samen hebben ze drie volwassen kinderen: Quirijn, Julie en Esmée.

Andere boeken door Dirk-Jan de Bruijn

Inhoudsopgave

De juiste balans vinden
Het zelfde spel anders spelen
Rode draad: de denklijn

1. Patronen
-Waait dit ook over?
-You have to step back to jump further
-Waarom

2. Van buiten naar binnen
-Wat is er aan de hand?
-Waar wringt de schoen?
-Wat betekent dit?
-Hoe doen we dit nu eigenlijk?
-Hoe doorbreken we die cirkel?
-Wat zegt dat over jouw eigen leiderschap?

3. Een kijkje in een aantal bestuurskamers
-Op weg naar een compacte overheid
-Wat je in anderen wilt ontsteken moet wel eerst in jezelf branden!
-Adviseren over de transitie naar de participatiesamenleving
-Open data: de koevoet voor overheidsinnovatie

4. Onder de motorkap
-Wie schrijft, die blijft
-En mijn eigen patronen dan?
-Een kijkje in de werkplaats

Ode aan het patroon

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Vastgeroeste patronen doorbreken