Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Kiezen voor progressie

De psychologie van vooruitgang

Gebonden Nederlands 2016 9789079750023
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Dit boek is een pleidooi tegen fatalisme en voor realistisch optimisme. Het laat namelijk zien dat betekenisvolle progressie bestaat, zowel in onze individuele levens als op het niveau van samenlevingen. De wetenschap van de psychologie biedt duidelijke aanknopingspunten voor hoe we progressie kunnen boeken. Het boek gaat uitgebreid in op het werk van bekende psychologen zoals Carol Dweck, Ed Deci, Richard Ryan, Daniel Kahneman, Anders Ericsson, Walter Mischel en Steven Pinker.

Een voorwaarde voor het bereiken van progressie is dat we ons realiseren dat progressie mogelijk is. Een andere voorwaarde voor progressie is dat we ons inspannen en volhouden bij tegenslag. Verder is belangrijk waar we onze inspanningen op richten. Als we ons richten op het doen van wat we interessant en belangrijk vinden, is de kans op betekenisvolle progressie het grootst.

Vaak blijft de progressie die we hebben bereikt onopgemerkt. Dat is zonde want het bereiken van progressie heeft positieve effecten op onze motivatie, onze emoties en ons functioneren. Daarom is het nodig om progressie systematisch te monitoren. Ook is het belangrijk om te beseffen dat progressie tevens nadelen met zich mee kan brengen in de vorm van nieuwe problemen die om oplossingen vragen.

Dat progressie bereikbaar is, betekent niet er geen grote problemen bestaan en ook niet dat we ooit van alle problemen af zullen komen. Geen enkele situatie wordt ook ideaal en er zal dus altijd progressie nodig blijven. Hoewel we nooit een garantie kunnen hebben dat de toekomst progressie zal brengen, kunnen we kans hierop groot maken door bewust te kiezen voor progressie.

Specificaties

ISBN13:9789079750023
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:208
Druk:1
Verschijningsdatum:27-1-2016
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Inhoudsopgave

Inleiding

-Psychologie: moeilijk maar bruikbaar
-Het progressieprincipe: betekenisvolle progressie motiveert
-De groeimindset: de overtuiging dat we progressie kunnen boeken
-Inspanningen leveren: voorwaarde voor progressie
-Autonome motivatie: kiezen voor wat interessant en belangrijk is
-Zelfversterkende en zelfremmende effecten van progressie
-Work in progress

Appendices
Literatuur
Index

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Kiezen voor progressie