
Lees verder
Marcella Bremer MScBA is auteur, blogger, spreker en consultant op het gebied van cultuurverandering. Ze leidt de online Positive Culture Academy en is verbonden aan OCAI-online. Ze is lid van Institute for Culturally Adaptive Leadership (ICAL), Academy of Culture Ambassadors, en levert bijdragen aan o.m. Culture University, de Berlin Change Days en Lead Change Group.
Meer over Marcella BremerPandemie, klimaat, sociale crisis, mondiale conflicten: hoe floreren we in dit onvoorspelbare, versnellende transitietijdperk? We hebben snel meer innovatieve, daadkrachtige, lerende organisaties nodig - en dat lukt pas echt met een positieve cultuur.
Een positieve organisatiecultuur denkt positief en kijkt naar wat er goed gaat, verbetert wat kan en bereikt positieve deviatie (buitengewone prestaties). De basis is sociale veiligheid en goed samenwerken, de inspiratie komt van een gezamenlijk positief doel. Iedereen voelt zich verantwoordelijk en blijft leren ten dienste van het doel - of dat nu het klimaat betreft of het dienen van klanten of de maatschappij. Positieve cultuur maakt je werk leuker en draagt bij aan een betere wereld. Bovendien kun je 20-40% meer resultaten bereiken.
Maar hoe dan? Dagelijks beïnvloed je collega’s met je acties en interacties, of je nu leidinggevend bent of niet. Maar samen kom je verder. Hier vind je alle theorie en tools uit de positieve psychologie en organisatiewetenschap die je nodig hebt. Begin met kleine interacties die je kunt verspreiden. Betrek je team bij de interactieve oefeningen en experimenten. Werk samen aan buitengewone prestaties.
Dit boek helpt om bestaande spelregels en cultuurpatronen te begrijpen en zo nodig te veranderen. Dat kan het beste vanuit een positieve invalshoek waarbij de kracht van samenspel wordt onderkend en positieve energie benut om samen een waardevolle toekomst te bouwen. Verandering van strategie en cultuur is daarmee geen last, maar een energieke beweging van mensen die willen bijdragen. Dit boek nodigt uit tot reflectie op je eigen rol en het samenspel met anderen. Het daagt uit tot actie om duurzame veranderingen te realiseren.
Jaap Boonstra, Hoogleraar organisatiedyamiek, Esade Business School, Barcelona