Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De verborgen psychologie achter populisme

Als je dit boek leest, begrijp je Wilders beter...en jezelf

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2024 9789082758498
Verkooppositie 3940Hoogste positie: 274
Direct te downloaden

Samenvatting

Mondiaal staat de democratie onder druk door de opkomst van het populisme. Over de hele wereld stellen mensen zich de vraag: wat is het geheim van de aantrekkingskracht van populistische leiders? En ook: hoe komt het dat politieke figuren juist ook de steun genieten van degenen die door hun ideeën en beleid het meest getroffen worden?

De psycholoog Huub Buijssen maakt in dit boek duidelijk dat populistische politici appelleren aan universele menselijke instincten, emoties en verlangens waarvan we ons doorgaans niet bewust zijn. Hij laat zien dat de Amerikaanse populisme-expert Kirk Hawkins gelijk had toen hij zei: ‘In ieder van ons sluimert een populist.’ De boodschap van het boek is dat we populisme – in onszelf en bij anderen – pas kunnen bestrijden, als we de psychologie erachter begrijpen.

Dit hoogst originele boek zal iedereen aanspreken die de recente politieke ontwikkelingen wil begrijpen.

Razend interessant voor iedereen die wil weten hoe we in deze politiek onzekere tijden de democratie kunnen behouden. - Alexander Pechtold, oud-partijleider D66.

Een vlijmscherpe analyse die zowel de zwakheden als de gevaren van populisme genadeloos blootlegt. Het zou verplichte kost moeten zijn voor de bovenbouw van middelbare scholen. - Ap Dijksterhuis, schrijver en hoogleraar psychologie.

Een vloeiend betoog met wetenschappelijk onderzoek, politieke actualiteit en psychologische beroepservaring. Helpt de populist in jezelf te erkennen én het populisme tegen te gaan. - Paul Dekker, hoogleraar Civil society University Tilburg.

Heel knap hoe Buijssen de resultaten van psychologisch onderzoek weet te verbinden met de politieke actualiteit, historische achtergronden en heel persoonlijke en alledaagse waarnemingen.,/em> - Paul Schnabel, voormalig directeur Sociaal Cultureel Planbureau.

Een actueel, spannend en gedurfd boek! Een aanrader voor wie meer vat wil krijgen op de opkomst van het populisme in Nederland en daarbuiten. Huub Buijssen fileert uitspraken van ons zeer bekende politici en zoekt naar onderliggende retoriek en gemeenschappelijke thema’s. Vooral in de confrontatie met hedendaagse psychologische kennis toont hij zijn meesterschap met bijzondere en soms zeer originele vergezichten. Dat helpt! Zeker bij het begrijpen wat er aan de hand is en hoe ons daartoe te verhouden. - Giel Hutschemaekers, hoogleraar Geestelijke Gezondheid, Radboud Universiteit Nijmegen.

Specificaties

ISBN13:9789082758498
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:231
Druk:1
Verschijningsdatum:26-1-2024
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Huub Buijssen

Huub Buijssen (1953) is psychogerontoloog, voormalig gezondheidspsycholoog en klinisch psycholoog. Hij heeft meer dan veertig boeken geschreven waaronder de bestsellers Als een dierbare depressief is en De heldere eenvoud van dementie. Zijn boeken zijn vertaald in het Engels, Duits, Deens, Zweeds, Pools, Tsjechisch en Koreaans.

Andere boeken door Huub Buijssen

Inhoudsopgave

Inleiding

1 Wat is populisme?
2 Niet progressief, niet conservatief, maar regressief
3 Wij versus zij
4 ‘Hoor wie klopt daar, kinderen…’
5 Veiligheid als obsessie
6 Niet morgen, maar nu
7 ‘Hij lijkt op mij’
8 Boos? Of toch een ander gevoel?
9 Waarom (toch nog) ontevreden?
10 Meer smaken dan links
11 Van inzicht naar (enig) uitzicht

Slotwoord
Noten
Dankwoord
Gratis online materialen
Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De verborgen psychologie achter populisme