Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het dictatorvirus

Wat Poetin gemeen heeft met Napoleon, Hitler, Xi Jinping en Erdoğan

Paperback Nederlands 2022 9789463192583
Voormalig top 100Totaal 72 dagen
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Slecht leiderschap is de vloek van de menselijke geschiedenis. Dictators zijn verantwoordelijk voor de meeste oorlogen, genocides en vluchtelingenstromen. Rampspoed is hun handelsmerk. Het wordt tijd dat wij leren hen tijdig te herkennen en écht te begrijpen.

Leiderschapsexpert Frank Schaper bracht de kenmerken en rolmodellen van 31 dictators in kaart. Hij ontdekte hoe hun leiderschapsstijl zich al eeuwenlang als een hardnekkig, kwaadaardig virus voortplant middels het rolmodel-effect. Saddam Hoessein imiteerde bijvoorbeeld Jozef Stalin en Robert Mugabe spiegelde Kim Il-sung. Vladimir Poetin kopieerde de oorlogshandelingen (en fouten) van Peter de Grote, Catharina de Grote, Napoleon, Stalin en Joeri Andropov. Het Dictatorvirus geeft antwoorden op vragen zoals ‘waar kwam Hitlers grootheidswaan vandaan en van wie keek hij zijn jodenhaat en volkerenmoord af?’ Wie waren Xi Jinpings rolmodellen en wat zegt dat over zijn missie Kennis van dictators is ook van levensbelang voor iedereen die leeft in een democratie.

Megalomane regeringsleiders die hun ware aard verbergen onder een democratisch vernislaagje vormen namelijk de nieuwste variant van het dictatorvirus. Schaper noemt Recep Tayyip Erdoğan een treffend voorbeeld van zo’n ‘democratische dictator’.

Poetins invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 maakte een nieuwe editie van Het dictatorvirus, met een nieuwe inleiding en epiloog, noodzakelijk, omdat zijn brute inval voor teveel mensen als een verrassing kwam. Wie de eerste druk van dit boek uit 2015 uit de kast had getrokken was minder verrast.

Poetin is namelijk de archetypische dictator van de 21ste eeuw, zoals Napoleon dat was in de 19e eeuw en Hitler in de 20ste eeuw. De geschiedenis herhaalt zich niet, wíj́ herhalen de geschiedenis. Maar dan net even anders. Frank Schaper (1958) is zelfstandig leiderschapstrainer en personal coach, en auteur van zeven boeken, waaronder Hoe je een geboren leider wordt (2009).

Specificaties

ISBN13:9789463192583
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:320
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Verschijningsdatum:13-10-2022
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Het dictatorvirus - ‘Waarschuwingen voor leiders, en hun volgers’
Rudy Kor | 13 april 2023
Lezing van ‘Het dictatorvirus’ van Frank Schaper maakt duidelijk dat foute leiders niet worden geboren. Het begint met het krijgen van zelfvertrouwen dat overgaat in hoogmoed, wat vervolgens ontaardt in grootheidswaan en wat uiteindelijk leidt tot grootheidswaanzin. 
Lees verder
recensie
Het Dictatorvirus
Louis Thorig | 19 februari 2016
De geschiedenis herhaalt zich niet, wij herhalen de geschiedenis, maar net even anders, is de openingszin van het indrukwekkende en rijk geïllustreerde Het dictatorvirus van de hand van leiderschapsexpert Frank Schaper.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
4 stemmen
4
0
0
0
0

Interviews en artikelen (6)

podcast
Mijn boeken komen voort uit wat ik zelf wil begrijpen
Karin de Zwaan 28 maart 2024 Drie vuistdikke boeken over Donald Trump verschijnen dit jaar van Frank Schaper. Het eerste is net verschenen en gaat in op de 40 (!) rolmodellen van Trump. Een enorme hoeveelheid werk bovenop de actualiteit. Hoe Schaper dit heeft aangepakt, en hoe hij van een studie Lucht- en Ruimtevaart, een managementcarrière bij de KLM en boeken over het Enneagram nu bij deze trilogie van Trump is uitgekomen hoor je in de nieuwe aflevering van De Boekenpraktijk.
interview
Visie en leiderschap ontstaan pas ná een catastrofe
Ronald Buitenhuis 24 maart 2022 In ‘Het Dictatorvirus’ kondigde Frank Schaper in 2015 het Oekraïneconflict feitelijk al aan. Maar het Westen was afgelopen jaren vooral met zichzelf bezig en weigerde te acteren op de voorspelbare oorlog met dictator Poetin als aanjager. Schaper: ‘Het Westen heeft last van wensdenken en een gebrek aan voorstellingsvermogen.’
nieuws
The Great American Dictator van Frank Schaper - Gratis online te lezen
Frank Schaper 1 mei 2020 Frank Schaper, onder meer auteur van Het dictatorvirus, komt met een gratis online boek over Donald Trump: The Great American Dictator. Vandaag ging het eerste hoofdstuk live.
column
Onzichtbare boeken
Pierre Pieterse 26 februari 2019 Er is niet alleen een mooie longlist geproduceerd, het heeft de juryvoorzitter ook behaagd om het boekenjaar even in ruimer perspectief te zetten. Te plaatsen in een meerjarige trend waarbij de eerdere winnaars als ijkpunten dienen.
interview
Frank Schaper: ‘Het dictatorvirus is dodelijker dan ebola’
Ger Post 24 november 2015 Wat maakt iemand een slechte leider? In Het dictatorvirus – Slecht voorbeeld doet slecht volgen verdiept Frank Schaper zich in de leiders die we liever wegzetten als psychopaten. ‘Zie hem voor wat hij is: een maffiabaas.’
interview
Frank Schaper: ‘Ga niet mee in het frame van een dictator’
Ger Post 20 november 2015 Nog even, 29 november om precies te zijn, verschijnt Het dictatorvirus ('Slecht voorbeeld doet slecht volgen'), de meer dan waardige opvolger van Hoe je een geboren leider wordt. In dit boek verdiept Frank Schaper zich in de leiders die we liever wegzetten als psychopaten. ‘Het dictatorvirus maakt meer slachtoffers dan het ebola-virus.’ Managementboek magazine sprak aan de vooravond van verschijnen even kort met de auteur.

Over Frank Schaper

Frank Schaper, geboren in Hoorn in 1958, studeerde cum laude af aan de Technische Universiteit Delft als ingenieur Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Hij werkte bij McDonnell Douglas in Amerika en bij de KLM in tal van managementfuncties. Schaper nam in 2001 ontslag en is sindsdien zelfstandig auteur/personal coach/trainer/consultant. In 1992 vond hij een nieuwe kaartprojectie en de perfect ronde NIKE-voetbal uit. Bovendien was hij in 2005 de maker en co-presentator van het KRO-televisieprogramma De Nationale Karaktertest. Schaper is gespecialiseerd in de thema's karakter (het Enneagram), levensfasen, stress, burnout en leiderschap, waar hij inmiddels vier boeken over heeft geschreven.

Andere boeken door Frank Schaper

Inhoudsopgave

Inleiding: Hoe dictators elkaars leiderschap kopiëren

1. Oorlog – Alexander de Grote, Julius Caesar en Napoleon Bonaparte
2. Grootheidswaanzin – Napoleon Bonaparte en Jean-Bédel Bokassa
3. Zelfverrijking – François Papa Doc' en Jean–Claud 'Baby Doc' Duvalier
4. Chauvinisme – Charles de Gaulle en Nicolas Sarkozy
5. Vijandbeeld – Adolf Hitler
6. De evolutie van dictators
7. Sektegedrag – Paus Pius IX tot Pius XII
8. Staatsterreur – Francisco Franco, Augusto Pinochet en Jorge Videla
9. Zelfrechtvaardiging – Jorge Videla
10. Persoonscultus – Jozef Stalin en Saddam Hoessein
11. Bedrog – Moammer al-Qadhafi, Silvio Berlusconi en Bashar al-Assad
12. Revoluties – 1989 en 2011
13. Propaganda – Fidel Castro en Hugo Chávez
14. Machtsbehoud – Kwame Nkrumah, Robert Mugabe en Kim Il-sung
15. Expansiedrift – Dzjengis Khan, Mao Zedong en Xi Jinping
16. Geheimen – Vladimir Poetin
17. De democratische dictator - Vicor Orbán, Abdul Fatah al-Sisi en Reep Tayyip Erdoğan

Epiloog: Poetins Waterloo

Gebruikte bronnen
Bronvermelding illustraties
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het dictatorvirus