Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Handboek Aanbestedingspraktijk

Paperback NL 2023 9789493196797
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Menig aanbesteder raakt verstrikt in het doolhof van de aanbestedingswetgeving. De belangrijkste oorzaken zijn enerzijds de vele interne wijzingen en anderzijds verwijzingen naar de Europese aanbestedingsrichtlijnen. Daarbij komt nog eens de gestage stroom jurisprudentie. Wat aanbesteden ook lastig maakt, is dat overheidsinkoop in feite een bedrijfseconomisch proces is, gehuld in een nauw aanbestedingsrechtelijk ‘jasje’. De aanbesteder moet daarin de balans zien te vinden tussen doelmatigheid en rechtmatigheid. Anders dan in andere handboeken waar het aanbestedingsrecht centraal staat, is het vertrekpunt van het Handboek Aanbestedingspraktijk het bedrijfseconomische inkoopproces binnen de aanbestedingsrechtelijke kaders.
In deze eerste druk van het Handboek Aanbestedingspraktijk, eerder verschenen onder de titel Aanbesteden doe je zo, is het uitgangspunt ‘rechtmatig moet en doelmatig is een voorwaarde’ voor een succesvolle aanbesteding. De auteurs onderschrijven dat onder meer door wetteksten en jurisprudentie aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden te verduidelijken en de aanbestedingsprocedures en termijnen met schema’s inzichtelijk te maken.
Naast de aanbestedingen van de klassieke overheid, behandelen de auteurs ook de aanbestedingen van concessieopdrachten, nutsbedrijven en opdrachten op het gebied van defensie en veiligheid.
In het Handboek Aanbestedingspraktijk komen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde:
de voorbereiding op de aanbesteding -- deze fase van het inkoopproces blijkt in de praktijk nogal eens onderbelicht te worden;
het vaststellen van de inkoopstrategie en het uitvoeren van risicoanalyses;
diverse vormen van specificeren;
voor- en nadelen van diverse contractvormen;
welke (semi)overheidsinstantie is aanbestedingsplichtig, wanneer moeten opdrachten Europees worden aanbesteed en welke uitzonderingsmogelijkheden zijn er;
de betekenis van uitbesteden, (quasi-)inbesteden en open-house-procedure;
de voorwaarden waaraan de selectie van deelnemers en de gunning van opdrachten moeten voldoen,
de voor- en nadelen van bepaalde beoordelingsmethodes;
de eisen waaraan de motivering van beslissingen moet voldoen;
maatschappelijk verantwoord inkopen, en regels over rechtsbescherming voor ondernemers.
Een overzichtelijke inhoudsopgave en een uitgebreid trefwoorden- en jurisprudentieregister maken het Handboek Aanbestedingspraktijk voor de aanbesteder bijzonder toegankelijk.
Voor inschrijvende ondernemers biedt het Handboek Aanbestedingspraktijk inzicht in de ‘keuken’ van de inkopende overheid en nutsbedrijven. Ten slotte is dit handboek door de praktische benadering van inkoopvraagstukken uitermate geschikt voor onderwijsdoeleinden.
Mr. Hein van der Horst en mr. drs. Mary-Ann Schenk begeleiden overheden en nutsbedrijven bij complexe aanbestedingsvraagstukken, zowel inkooptechnisch als aanbestedingsrechtelijk.

Specificaties

ISBN13:9789493196797
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:616
Verschijningsdatum:11-12-2023
Hoofdrubriek:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Handboek Aanbestedingspraktijk