Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Humanizing Strategy - How to Master Emotions, Values and Beliefs

Wil je echt je strategie tot een succes maken? Heb je het geduld om te blijven vragen ‘waarom'? Heb je de moed om voor een minder conventionele aanpak te kiezen?

Geert Vercaeren | 25 januari 2021 | 2-3 minuten leestijd

Het is geen geheim dat de meeste organisaties worstelen met het uitvoeren van strategieën. Strategie implementatie is complex. Ongeveer 70 procent van de strategische transformatietrajecten mislukt. Mensen in organisaties worstelen met de focus op de juiste prioriteiten, handelen niet in overeenstemming met de strategische doelstellingen of gaan simpelweg niet in op de visie van de CEO.

Wat als je een organisatie zou kunnen leiden waar plannen en beslissingen worden uitgevoerd; waar een team fungeert als ‘één team’; waar mensen spontaan samenwerken in teams? Wat als je een organisatie zou kunnen leiden waar mensen geïnspireerd zijn en zich inzetten voor de strategie? Wat als je een organisatie zou kunnen bouwen waarin efficiëntie, waarden, vertrouwen en plezier centraal staan?

Gedurende mijn 25-jarige loopbaan als business consultant, coach en leidinggevende bij toonaangevende adviesbureaus ben ik me pijnlijk bewust geworden van de uitdagingen van het succesvol realiseren van strategieën. Ik ben getuige geweest van de ondoelmatigheid van vele organisaties en hun strijd om zelfs de best doordachte strategieën uit te voeren. De financiële verliezen als gevolg van een mislukte strategie-implementatie zijn enorm, om nog maar te zwijgen van de operationele en emotionele verstoring van de organisatie en haar mensen.

Met zoveel literatuur over dit onderwerp, alle beschikbare beste praktijken, de vele adviesbureaus die hierin gespecialiseerd zijn, waarom mislukken de meeste strategische uitvoeringen nog steeds?

Waarden, overtuigingen en emoties worden vaak verwaarloosd in het strategische proces, maar ze hebben een grote invloed op de prestaties van uw organisatie en de succesvolle realisatie van strategieën. Ik ben ervan overtuigd dat geen enkele bedrijfsstrategie het zich kan veroorloven om emotionele en psychologische factoren te negeren, omdat alle strategieën uiteindelijk te maken hebben met mensen.

Hoeveel tijd, moeite en energie wordt er in jouw organisatie op een zijspoor gezet door emoties, spanningen en conflicten?

In mijn ervaring vereist het effectief uitvoeren van een strategie verder gaan dan het verhelpen van symptomen of het introduceren van dure technische kortetermijnoplossingen. Interventies moeten beginnen met het onderzoeken van de echte oorzaken van het waargenomen gedrag en het integreren van een solide bedrijfsperspectief aangevuld met psychologie-geïnformeerde benaderingen. Ik geloof sterk in een aanpak die zich richt op zichtbare technische elementen zoals structuur, ‘governance’, processen en tools. Tegelijkertijd is het van cruciaal belang om gebruik te maken van de wereld van waarden, overtuigingen, emoties en verborgen onderliggende motivatiekrachten die individueel en collectief gedrag beïnvloeden.

Mijn boek brengt de lezer nieuwe inzichten; een onconventionele benadering om strategieën te vermenselijken en echt te laten werken. Op basis van toonaangevend onderzoek, echte verhalen, praktijkvoorbeelden en praktische tools neem ik de lezer mee in de wereld van vaak verborgen onderliggende motiverende krachten die individueel en collectief gedrag in organisaties beïnvloeden. Ik laat zien hoe bewust en effectief omgaan met deze menselijke dynamieken een grote impact kan hebben op de prestaties van organisaties en het succesvol realiseren van strategieën.

Wil je echt je strategie tot een succes te maken? Heb je het geduld om te blijven vragen ‘waarom’? Heb je de moed om voor een minder conventionele aanpak te kiezen? Als je deze vragen met JA hebt beantwoord, zal je mijn boek inspirerend en nuttig vinden.

Over Geert Vercaeren

Geert Vercaeren is een senior business consultant, coach, auteur en ondernemer met meer dan 25 jaar ervaring in het leiden van complexe bedrijfstransformatie-, organisatieontwikkelings- en HR-transformatieprojecten. Hij werkt samen met leiders in organisaties om hun meest kritische problemen op te lossen door mensgerichte strategieën op te nemen die werken in hun specifieke context. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden