Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Matthijs Steeneveld

‘Geef werknemers autonomie’

Met zijn boek 'Autonomie, verbondenheid, competentie, purpose' wil Matthijs Steeneveld de lezer de spreekwoordelijke knoppen bieden waaraan je kunt draaien voor meer werkplezier, balans en beter presteren. Deze week is hij de gast in de aftrap van het derde seizoen van podcast De Boekenpraktijk.

Karin de Zwaan | Aad Goudappel | 15 september 2022 | 1-2 minuten leestijd

Matthijs Steeneveld is een positief organisatiepsycholoog. Hij traint professionals en particulieren in gezonder omgaan met stress, beter samenwerken en het beste uit zichzelf te halen op een prettige manier.

Podcasthost Willem van Leeuwen spreekt met hem over 'goed werk', zowel vanuit het perspectief van de werknemer als vanuit de werkgever of leidinggevende.

Steeneveld: ‘We hoeven echt niet zoveel te meten met KPI's en andere controlemeganisme's. De meeste mensen willen zelf ook goed werken leveren.  Werknemers raken met alle controledrang een gevoel van autonomie kwijt en dat is demotiverend. De titel van mijn boek Autonomie, verbondenheid, competentie, purpose zijn de vier dingen die werknemers nodig hebben. Als leidinggevende zal je deze elementen steeds moeten herhalen. Vraag wat zij nodig hebben, maak daar tijd vrij. Maar maak ook tijd vrij voor jezelf om ná een gesprekje met een werknemer dit te verwerken.’

Stellingen

In elke aflevering krijgt de gast een aantal stellingen voorgelegd, waarmee een nieuw gespreksthema wordt ingebracht. De stellingen voor Matthijs Steeneveld zijn:

  1. De toename van het aantal burn-outs bij veel werkende mensen is vooral een gevolg van slecht werkgeverschap
  2. Het is een utopie om te veronderstellen dat mensen continu ondersteunend en waarderend voor anderen kunnen zijn
  3. Het thuiswerken tijdens de corona epidemie heeft niet bijgedragen tot het werkgeluk bij mensen

Nieuwsgierig naar de antwoorden? Luister naar deze aflevering van De Boekenpraktijk op deze pagina of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

Over de boekenpraktijk

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden