Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Het einde van zelfvertrouwen

Een crisis? Daar kom je wel doorheen met zelfvertrouwen. Moet je een presentatie houden? Vergroot je zelfvertrouwen (van Robert Haringsma). Gaat het niet zo lekker? Zorg dan eerst dat je 100% zelfvertrouwen (van Frank Schaper) hebt.

Ger Post | 10 mei 2013 | 1-2 minuten leestijd

We zijn ten onrechte geobsedeerd door zelfvertrouwen, stelt onderzoeker en auteur Tomas Chamorro-Premuzic. In een artikel op de site van Harvard Business Review betoogde hij vorig jaar al dat ‘minder zelfverzekerde mensen succesvoller zijn’. Minder zelfvertrouwen zou mensen op drie belangrijke manieren helpen, aldus de onderzoeker:

1. Minder zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je meer aandacht hebt voor negatieve feedback en zelfkritisch bent: ‘de meeste mensen zitten vast in hun neiging tot optimisme, ze luisteren vooral naar positieve feedback en negeren negatieve feedback.’

2. Minder zelfvertrouwen ‘motiveert je om harder te werken en je beter voor te bereiden.’

3. Minder zelfvertrouwen vermindert ‘de kans om arrogant over te komen of misleid te worden.’

Dit najaar komt Chamorro-Premuzic met een boek over zelfvertrouwen, waarin hij ons volgens de uitgever leert dat ‘veel zelfvertrouwen ons minder geliefd maakt, ervoor zorgt dat we minder snel worden aangenomen en minder succesvol zijn op de lange termijn’.

Hij schaart zich met deze stelling in een illuster gezelschap, want de rode draad door het boek Ons feilbare denken van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman is dat wanneer zelfvertrouwen de kop opsteekt, we op onze hoede moeten zijn. ‘Verklaringen van groot vertrouwen vertellen je dat iemand een coherent verhaal heeft geconstrueerd in zijn hoofd, niet per se dat dit verhaal waar is,’ schrijft hij.

Maar of Chamorro-Premuzics daadwerkelijk de aanval op zelfvertrouwen opent in zijn boek, is nog even afwachten. Het boek heeft namelijk een titel gekregen die haaks lijkt te staan op wat hij hierboven betoogt: ‘Confidence – Overcoming Low Self-Esteem, Insecurity, and Self-Doubt’. Zou hij dan toch te weinig zelfvertrouwen hebben om een kritisch boek te schrijven over zelfvertrouwen?

Over Ger Post
Ger Post (1981) studeerde journalistiek en cognitieve neurowetenschappen en is nu docent brain and cognitive sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Naast handboeken over interdisciplinair onderzoek, schrijft hij als journalist stukken over hersenonderzoek voor De Neuroloog en Managementboek Magazine.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden