Syntens lijkt de lijst van 100 innovaties moeiteloos te hebben gevuld. De Innovatie Top 100 telt veel techneuten van de oude stempel: bedrijven uit de bouwwereld, uit de agrarische wereld, uit de machinebouw. Vintage brick & mortar, zou je kunnen zeggen, slechts nu en dan afgewisseld met IT-bedrijven.
De winnaar is NormTEQ uit Hengelo (Ov.), dat een innovatieve oplossing bedacht voor de verankering van gevels en balkons. Het is een sector die niet bepaald overloopt van nieuwe ideeën, vertelt directeur Harrie Evers in Bizz. ‘Dat betekent dat ik een gigantisch speelveld voor mezelf heb.'
In plaats van de verankering mee te storten in het beton, werkt het gepatenteerde HELI-systeem met voorspanelementen, die pas op het laatst aan het gebouw worden verankerd. Dat heeft verschillende voordelen: het levert minder beschadigingen op, het systeem is direct belastbaar en de montage gaat sneller.
Opvallend is dat Evers de innovatieve constructie schijnbaar toevallig bedacht, na een weekeindje zeilen met zijn neef. Hij zag dat veel bruggen verankerd waren met voorspanstrengen en bedacht dat die constructie dan ook geschikt moest zijn voor balkons.
Andere vindingen uit de Top 10 komen voort uit nieuwe regelgeving, het streven naar meer efficiency of simpelweg omdat een ondernemer zichzelf heeft opgedragen een bepaald hardnekkig probleem op te lossen, zoals de kalkuitbloei op past gemetselde gevels.
De verhalen van de ondernemers doen denken aan het boek De kracht van kleinschaligheid van Jan Roobeek, over de ontwikkeling en het aanpassingsvermogen van een loodgietersbedrijf uit Alkmaar vanaf 1882 tot heden. Het boek van Roobeek laat zien hoe kleinschalige ondernemers inspelen op hun omgeving. Ze zoeken samenwerking als het nodig is, gaan door het leven als levende organismen. Roobeek concludeert ook dat ondernemers nooit zullen floreren als zij te veel risico’s uitsluiten. Verbeteringen komen juist voort uit de gedrevenheid van individuen, mensen die kansen zien en deze durven te vertalen in initiatieven.
Die gedachte past uitstekend in het pleidooi voor een herwaardering van de professional, waarmee Mathieu Weggeman school heeft gemaakt. In zijn boek Leidinggeven aan professionals? schrijft hij dat de belangrijkste productiefactor van professionals hun vakkennis is, een onontbeerlijk element voor innovatie in het bedrijfsleven.
Bron: www.bizz.nl/2727-innovatie-2008.html
Over Hans van der Klis
Hans van der Klis is freelance journalist. Hij schrijft regelmatig artikelen voor Managementboek.