Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

De koning is dood, leve de koning

Het is bijna vijf jaar geleden (5 oktober) dat Steve Jobs overleed. Vijf jaar sinds Tim Cook het roer overnam en definitief uit zijn schaduw moest treden. Vijf jaar met wisselende successen waarbij Apple nog nooit zo rijk geweest is. Voornamelijk dankzij de verkopen van de iPhone. Maar ook nog nooit zo weinig technische vooruitgang heeft geboekt.

Bertrand Weegenaar | 31 augustus 2016 | 1-2 minuten leestijd

De iWatch is nog geen succes en de aankoop van Beats (koptelefoons én streaming muziekdienst) voor 3 miljard dollar levert Apple slechts een plekje op als één van de concurrenten van Spotify. Nee, onder Cook is Apple nog niet het innoverende bedrijf dat het onder Jobs was. De iPhone 7 komt eraan, misschien dan.

De boeken, films en documentaire over Jobs laten een visionaire maar voor zijn omgeving harde zakenman zien. De verfilming Jobs (2013) gebaseerd op de controversiële maar geautoriseerde biografie Steve Jobs van Walter Isaacson richtte zich op die aspecten. Alles over voor ‘De Grote Droom’. En de rol van de vader die een dochter ontkent, later accepteert en in zijn leven opneemt. Zijn succesvolle terugkeer bij Apple, zijn successen met Pixar en het dealen met zijn ziekte hebben Jobs in de laatste fase van zijn leven veranderd. De indringende documentaire, Steve Jobs The man in the machine laat een (wat) genuanceerd(er) beeld zien door de ogen van intimi van Jobs.

Tim Cook is niet de nieuwe koning in het mondiaal innoverende technische universum. Die titel wordt meer en meer overgenomen door Zuidafrikaan / Amerikaan Elon Musk. Musk heeft als visionair ondernemer de erfenis van Jobs overgenomen. Als oprichter van onder andere PayPal, Tesla en SpaceX bouwt Musk aan diverse dromen. Met deels hetzelfde harde etos voor zijn omgeving als Jobs. Een keiharde werker en zakenman. Een disruptor, en dat zijn nooit de leukste mensen voor de status quo van de wereld. Autogiganten en oliemaatschappijen zijn niet blij met zijn nieuwe accu-technologie en toepassingen die in de bedrijven van Musk (ook wel SolarCity genoemd) ontwikkeld worden.

Recent verschenen biografieën zoals  Elon Musk van Ashlee Vance en  Musk Mania van Hans van der Loo en Patrick Davidson proberen de eigenschappen van de man te doorgronden. Tim Cook zou kunnen starten met te werken aan de vijf principes die de laatste twee auteurs aan Musk koppelen: Bied hoop in bange dagen, neem waanzinnig goed waar, mik op mars, speel om te winnen en breng mensen in beweging.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden