Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Henk Jan Kamsteeg

‘Schrijven begint bij de boodschap die ik over wil brengen’

In deze EXTRA aflevering van podcast De Boekenpraktijk nemen we opnieuw een kijkje in de keuken van het schrijven van een managementboek. We spreken met Henk Jan Kamsteeg, auteur van meerdere managementboeken in verhaalvorm, storytellingexpert en bovendien recensent voor Managementboek.

Karin de Zwaan | Liza Schakel | 27 april 2023 | 1-2 minuten leestijd

Willem van Leeuwen gaat met Henk Jan in gesprek over het schrijven van boeken. Waarom kiest hij eigenlijk voor een verhalende vorm voor zijn boeken? En hoe kom je dan op het juiste verhaal, de juiste metafoor om de boodschap over te brengen?

STorytelling en Popeyemomenten

Steeds als Popeye zag dat Olijfje gevaar liep riep hij: That's all I can stands, I can't stands no more! Dan at hij zijn spinazie en kwam hij als held in actie. Grote leiders hebben allemaal een popeyemoment ervaren. Een moment waarop ze dachten nu moet ik echt in actie komen. Henk Jan heeft meerdere van deze momenten gehad, en daar komen zijn boeken vandaan. Vandaar dat zijn boeken vooral geschreven zijn vanuit een sterkte zendingsdrang, het overbrengen van een boodschap. Omdat het echt anders kan. Leiderschap kan diendend, organisaties moeten inclusief werken.

Henk Jan: 'Met mijn managementboeken heb ik echt al in mijn hoofd zitten welke boodschap ik over wil gaan brengen. Schrijven is dan werken. En met verhalende boeken is het het belangrijkste om de juiste setting, het juiste verhaal te hebben. Het in de vorm gieten doe ik tijdens het schrijven zelf. Uiteraard gebruik ik daar storytelling voor. Dat is een vorm die je goed kan gebruiken om ingewikkelde materie begrijpelijk te maken. Om de boodschap over te brengen.'

Meer over leiderschap, storytelling, Ken Blanchard als voorbeeld en het lezen van managementboeken in deze aflevering van De Boekenpraktijk.

Luister de aflevering op deze pagina of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube.

Lees ook zeker de vele recensies die Henk Jan voor Managementboek schreef. Je zult hem vakar horen in De Boekenpraktijk: met een gesproken boekrecensie.

OVER DE BOEKENPRAKTIJK

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Omdat er zoveel verschillende soorten managementboeken en manieren van schrijven zijn gaan we in de Boekenpraktijk dit jaar vaker een uitstapje maken naar het schrijfproces. Eerder  spraken we Andor de Rooy over zijn schrijfproces en Ina Boer over het uitgeefproces. Aanvullend vind je hier een boekenlijst over het schrijven en vermarkten van managementboeken.

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden