Als veel oude zekerheden niet meer de vastigheid bieden die ze jarenlang deden, is een zoektocht naar de kern c.q. de bron niet uit te sluiten. Daarom is dit boek een aanrader voor iedereen die toe is aan een persoonlijk bezinningsmoment.
De auteur is erin geslaagd om voortdurend een switch te maken tussen de beschrijving van zijn eigen belevenissen en gesprekken tijdens de voettocht naar Santiago de Compostella én de persoonlijke situatie van de lezer. Allerlei vragen en cases nodigen uit om diepgaande vragen te stellen. Welke sleutelmomenten hebben jouw leven beïnvloed? Hoe ga jij om met onzekerheid, loslaten, eenzaamheid, vrijheid en liefde? Aan welke maatschappelijke uitdagingen kun jij een zinvolle bijdrage leveren?
Het drukke leven staat nauwelijks toe stil te staan bij deze cruciale bestaansredenen. In de huidige crisistijd lijkt de wereld even de adem in te houden om de draad weer zo snel mogelijk op te pakken. Terug naar hoe het was of anders naar het nieuwe normaal. Hebben we de bovenstaande vragen voldoende ruimte gegeven in deze bezinningsfase? Het boek is een voortdurende uitnodiging dit wel te doen. Het Japanse Ikigai-concept voor een lang, gelukkig en gezond leven wordt door de auteur uitgewerkt en toegepast. Waar kom ik ‘s morgens mijn bed voor uit?
In de zomermaanden, waarin de meeste mensen even gas terugnemen, gaf dit boek mij diepe inzichten. Even tijd om te mediteren. De auteur zegt dat te zien als een proces van vertragen en je geest en hart te openen. Dat hoeft niet eens tijdens de Camino. Maar het kan op ieder moment en op bijna iedere plaats als er tijd voor genomen wordt. Want tijd is het ongrijpbare kapitaal dat de natuur gebruikt om wonderen te verrichten en dingen te laten groeien.
Deel III onderstreept dat het boek meer is dan een verslag van de zoveelste voettocht naar Santiago: Verwerken & Verwezenlijken. Hoe kun je al de opgedane wijsheden – onderweg en door het meelezen – nu toepassen in je eigen werk- en privésituatie. Heel praktisch en uitdagend: als je ‘s morgens op weg gaat naar je job, voel je je dan in je hart verbonden met wat je daar gaat doen en geeft je dat energie? Je kunt je namelijk niet volledig geven aan iets waarmee je je niet verbonden voelt.
Soms bekruipt me het gevoel bij het lezen van het boek dat de auteur het antwoord al had geformuleerd voordat hij op weg ging naar Santiago. Er was veel gepland, de reis heeft ook een grote (materiële) impact gehad op niet in de laatste plaats onze ecosystemen. Ik lees in het boek niet over een vorm van compensatie, maar na deze reis kan het bijna niet anders of wordt daar ook over nagedacht. De verrassende elementen en ontmoetingen in De zoekende leider, tonen aan dat de zoektocht nooit eindigt en het antwoord misschien wel ergens anders klaarligt dan je vooraf kunt bedenken.
Willem P. Poppe is 25 jaar werkzaam in het onderwijs in diverse leidinggevende functies. Sinds 2014 is hij directeur van de Zeeuwse Academische Opleidingsschool (ZAOS).
Over Willem Poppe
Willem P. Poppe is sinds 2007 werkzaam als senior managementadviseur. Hij maakte deze carrièrestap na negen jaar leiding te hebben gegeven aan een basisschool, gedurende welke periode hij tevens de opleiding TOP-management volgde. Momenteel studeert hij in Antwerpen voor een mastergraad in Publiek Management. Hij is lid van de kenniskring van Penta Nova en doet onderzoek op het gebied van onderzoeksmatig leiderschap. Hij heeft ervaringen opgedaan op het gebied van leiderschap tijdens werkbezoeken aan de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, IJsland en Schotland.